Velen vóór verplaatsen feesttent, maar zeker niet iedereen

De Feestweek Aalsmeer nadert met rasse schreden. Een evenement – de 20ste editie alweer start zondag 7 september – dat hier nauwelijks meer is weg te denken. Maar wat voor velen een jaarlijks hoogtepunt is, bezorgt anderen steeds weer grijze haren. Heetste hangijzer, en jaarlijks in de zomermaanden goed voor een pittige discussie, is de feesttentlocatie, op het Praamplein. We peilden her en der de meningen. Hoe kijken winkeliers, buurtbewoners, feestgangers en gemeente er tegenaan?

De tentdiscussie werd onlangs op de sociale media min of meer aangezwengeld door raadslid Marjanne Vleghaar van de VVD. Hoewel opticiën Nico Dames, een buitenbeentje, al tijden zijn collega-winkeliers opport om tegen de tent op het Praamplein in verzet te komen. Vleghaar vroeg zich op haar Facebook-pagina af hoe plaatsgenoten hierin staan en ze riep op om te reageren. “Ik sta hier open in!” meldde ze zelf. De reacties kwamen snel los en ze logen er niet om.

Geen pasklaar antwoord
Moet de feesttent per se blijven waar ie staat? Wat er moet gebeuren om hem uit het dorp weg te krijgen? Niemand die het pasklare antwoord heeft. Sinds een jaar of vijf ageert de middenstand tegen de tentplek, maar elk jaar geeft de gemeente weer een vergunning af. Zoals ook ditmaal.

Wie de tent zeker niet uit het dorpscentrum willen verbannen, zijn de feestgangers die de tent frequenteren. De mensen moeten niet zeuren, vinden ze. De feestweek hóórt in hun ogen in het oude dorp. Een traditie help je niet om zeep, is een veel gehoord argument.

Twaalf dagen bezet
In het bijzonder ondernemers in het centrum zien de feesttent liefst zo snel mogelijk verkassen van het Praamplein. Grootste ergernis voor de meesten van hen is niet de herrie, die 's morgens begint (met het geluid uittesten) en tot middernacht aanhoudt. Evenmin de misdragingen van dronken bezoekers. Het feit dat de tent twaalf dagen lang parkeerplaatsen bezet houdt, dat zijn de winkeliers meer dan zat.

Wat zeggen ze er zelf van? De algemene tendens bij een rondje Zijdstraat: “We zijn voor de feestweek, die moet er gewoon zijn in zo’n dorp. Maar over de plek midden tussen de winkels zijn we minder blij.”

Commentaar winkeliers
Sommige ondernemers wilden met hun commentaar liever anoniem blijven. Een aantal citaten: “We missen veel omzet deze dagen”, “Mensen op bezoek laten komen of zelfs simpel bellen heeft geen zin als er overdag in de tent iets te doen is”, “Dat er een middag voor gehandicapten wordt georganiseerd is helemaal top, maar de herrie is niet om aan te horen”, “Waarom korten ze de feestweek niet in; nu zijn ze met op- en afbouwen bijna twee weken bezig”, “Je wilt niet weten wat voor viezigheid de feestgangers achterlaten. Ze plassen en poepen tegen de etalages.”

Dikke pluim
Een van de ondernemers die dicht bij het ‘epicentrum’ zit is Linda van de Broek van Bertram en Brood in de Punterstraat. “Een dikke pluim voor de organisatie, want het is fantastisch wat ze doen, maar onze klanten blijven wel weg door die tent. Ook ben ik blij dat mijn ramen na afloop van de feestavonden keurig worden schoongemaakt.”

Aan de overkant zit de Volendammer viswinkel van Smit en Bond. Volendammers en feest, dat zijn twee handen op één buik. Gerard Bond deelt de mening van de meeste ondernemers over het gebrek aan parkeerplaatsen. “Bij ons in Volendam staat de kermis buiten het centrum. Dat is wel wat handiger voor de winkeliers. Maar om te zeggen dat de tent hier weg moet, dat gaat me te ver.”

Gert Post van de Bruna is uitgesproken voorstander van verplaatsing van de tent. ”Natuurlijk moet de feestweek wel blijven, maar niet hier. Het is zeven dagen feest, maar twaalf dagen niet parkeren. En de winkeliers zitten met de gebakken peren.”

Gezellig
Dan zijn er nog de bewoners van het Zorgcentrum. Met name die van de aanleunwoningen aan het Praamplein. Er zijn mensen voor en tegen. Opvallend is dat veel ouderen het gezellig vinden, zo’n feestje voor de deur. Mevrouw Oliemans: “Er is door de feestweek toch van alles te zien en te beleven. De harde muziek hoeft niet zo van mij. Vooral die bas dreunt zo. Maar mijn gehoor is minder aan het worden, dus hoor ik het niet zo goed.”

Mevrouw Jongkind-Piet ligt er geen moment wakker van. “Ik vind het prima, heb er totaal geen last van.” En echtpaar Cornelissen-Springintveld, direct wonend aan de haven naast de steiger van de rondvaartboot, kijkt er zelfs reikhalzend naar uit. “We wonen hier nog maar net, maar hebben er nu al zin in. Laat maar komen, dat feest. Ook de pramenrace lijkt ons geweldig. We zwaaien nu al vaak naar de bootjes die langsvaren.”  

Herrie voelbaar
Bewoner Nicolette Poortvliet van de Uiterweg ziet vreselijk op tegen de feestweek op het Praamplein. Ze zegt dat mensen die niet in de buurt wonen of geen winkel hebben in het dorp, geen idee hebben waar ze het over hebben. “Je kan echt niet slapen en de herrie is niet om aan te horen. Je hoort geen muziek, maar alleen maar een zware bas. Die is ook te voelen trouwens.”

Ze windt zich op over sommige reacties op Facebook. Zeker als die afkomstig waren van mensen uit Kudelstaart. “Te gek voor woorden.” Toen het Praamplein in opbouw was, kon ze de keuze voor deze plek nog wel begrijpen. “Maar nu zijn er meer winkels bijgekomen en wonen er meer jonge gezinnen in de gerenoveerde woningen in de buurt. Het plein is de economische spil van het dorp.”

Poortvliet vindt feestavonden als Bandjesavond of Tropical Night prima. “Dat zijn gezellige feestjes op zaterdagavond en dat moet natuurlijk kunnen. Maar geen feesten van meer dan een week midden in een dorp.” Wat haar betreft: zoek een rustiger plek voor het festijn.

Gemeente: 'Feestweek voldoet aan alle criteria'

De gemeente is blij met de “rijke traditie aan evenementen” in Aalsmeer. De feestweek schaart ze daaronder. Maar de gemeente kijkt wel steeds kritisch of de grenzen niet overschreden worden, zo laat ze desgevraagd weten. “Ons streven is samen met organisatoren en andere betrokkenen te komen tot een goede combinatie van gezelligheid en veiligheid en een verantwoorde balans tussen feest en overlast.”

De feestweek voldoet volgens de gemeente aan “alle criteria”. Zowel aan de landelijke veiligheidseisen als aan de lokale evenementenregels. Daarom is de vergunning ook dit jaar “zonder bezwaar” verleend.
 
Naar tevredenheid
Tot nu toe draait de feestweek op het Praamplein naar tevredenheid van de gemeente. “Al twintig jaar is de feestweek hét feest van Aalsmeer voor  jong en oud. Dat neemt niet weg dat een evenement altijd voor bepaalde groepen overlast geeft. Zo wordt parkeren als een probleem aangeduid, maar er zijn dit jaar 60 extra parkeerplaatsen en de winkeliers zelf parkeren die week bij Crown Studio's.”

Is het Praamplein ook volgend jaar de locatie van de feestweek? “Dat is aan de gemeenteraad om daarover te beslissen,” meldt de gemeente. “Als er iets moet veranderen in de opzet van feestweek, is dat aan de raad,” zegt ze erbij.

Taak organisatie
Nadenken over alternatieve locaties vindt de gemeente allereerst een taak voor de organisatoren. Komen die met een alternatief, dan beoordeelt de gemeente of dat past binnen de kaders die de gemeenteraad heeft gesteld.”Gezien het feit dat er bezwaren leven bij een aantal ondernemers zal dit onderwerp bij de jaarlijkse evaluatie van de feestweek de locatie zeker ter sprake komen,” aldus de gemeente.

Han Carpay, Arjen Vos en Ilse Zethof

● Klik hier voor visie bestuur feestweek
 
Foto's: de feestweek vorig jaar met onder anderen Gers Pardoel; rechtsonder het echtpaar Cornelissen. (foto's archief AV, echtpaar: Arjen Vos)
 

3 reacties

  1. Als meedenkend burger vraag ik me af of het mogelijk is de tent pas op de zondag voor het maandagavondfestijn te plaatsen en ook de tent op de zondagmiddag weg te halen. Scheelt toch weer de omzet van de donderdag, vrijdag en zaterdag voor de ondernemers. In plaats van nu al de donderdag ervoor plaatsen. Beetje water bij de wijn.

  2. De ‘geluidsoverlast’ vanaf de Uiterweg en in het dorp waarover gesproken wordt vind ik een bijzonder argument als het gaat over verplaatsing van de tent. Als je de tent verplaatst, verplaatst deze overlast mee. Dit lijkt me dus geen argument voor verplaatsing. Tenzij er een reden is waarom ‘het dorp’ zich overlastvrij wenst, maar deze overlast andere bewoners van Aalsmeer wel zou gunnen. Of zijn er wel nog plaatsen in Aalsmeer beschikbaar waar geen jonge gezinnen wonen? Daarnaast woon ik ook op de Uiterweg en zou ik de overlast omschrijven als minimaal. Ten slotte zou ik het persoonlijk veel interessanter vinden als die ondernemers die elk jaar (het zijn ook elk jaar dezelfde) zo klagen over de negatieve effecten van de feestweek, eens proberen dit om te zetten naar iets positiefs. Waarom geen acties organiseren als winkeliers, in samenwerking met de feestweek? Trek die bezoekers van de tent júist je winkel in! Of loop ik nu achter de feiten aan…?

  3. Buitengewoon zwak dat ondernemers alleen anoniem hun reactie (c.q. kritiek) willen uiten op de Feestweek. Overigens is het een goed journalistiek gebruik om geen anonieme reacties te plaatsen. Natuurlijk begrijp ik hun zorg v.w.b. het parkeren in Dorp tijdens de Feestweek. Maar ze zouden ook wel eens wat lof toe kunnen zwaaien aan al die vrijwilligers die al twintig jaar bezig zijn, het hele jaar door, een feestweek voor jong en oud te organiseren. Dus ook voor hun klanten! Nogmaals, kritiek prima, maar wees eens wat positiever of kom met een goed alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel