Naast officiële feest- en gedenkdagen worden er door het jaar heen steeds meer themadagen vastgesteld. Bekende dagen zijn Vlaggetjesdag, Complimentendag en Warme Truiendag maar er passeren ook dagen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben. Te denken valt aan Frikandellendag, Star Warsdag of iets serieuzer: Parkinsondag. Waar komen al die namen vandaan en hoe moet je zo’n dag beleven? Onder de titel ‘Vandaag De Dag’ zullen we dit jaar diverse van deze opmerkelijke dagen belichten.
Door: Conny Vos. Vandaag is het Nationale Pindakaasdag. In twaalf winkels in Nederlandse steden bestaat het assortiment alleen uit pindakaas. Het gezicht achter deze enige echte pindakaaswinkels is Michiel Vos. Zijn pindakaas met unieke combinaties zoals chilipeper en citroengras of knoflook en gebakken ui wordt geproduceerd in de fabriek aan de Machineweg. Een idee aan de keukentafel groeide uit tot een bloeiende onderneming. “Het is stapje voor stapje gegaan,” vertelt Michiel bescheiden, “ik had niet verwacht dat het zo’n succes zou worden. Als pindakaasfan leek me de combinatie met karamel-zeezout lekker en ik ben gaan experimenteren. Zo ontstonden er meer smaken. Ook een pindakaas met honderd procent pinda’s bestond nog niet, daarvan waren wij de aanzwengelaars en dat kreeg veel publiciteit.”
Zelf uitvinden
Michiel woont met zijn vrouw en kind en een tweede op komst in Amsterdam. Elke dag fiets hij twintig kilometer van zijn woonplaats naar Aalsmeer om aan zijn werkdag te beginnen. Naast de pindakaasmakerij bevindt zich op deze locatie het kantoor waar in totaal zo’n twintig mensen werken. Michiel is nog steeds actief betrokken bij het hele proces. “In de ochtend doe ik het denkwerk en in de middag plan ik klusjes.” Als kind groeide hij op op een biologisch akkerbouwbedrijf in Flevoland, waar hard werken erbij hoorde. Die mentaliteit heeft hij nog steeds. In het begin van zijn pindakaasavontuur moest hij alles zelf uitvinden en bedenken. Duurzaamheid vindt hij daarbij vanzelfsprekend. “Voor jonge ondernemers moet dat de standaard zijn, dat is een voorwaarde voor je bedrijfsvoering,” benadrukt de wereldrecordhouder pindakaas eten die in één minuut 793 gram pindakaas naar binnen wist te werken.
Hype in Korea
Pindakaas bestond natuurlijk al, maar de originele smaken en de kwaliteit van zijn ambachtelijk product maken het tot een uniek broodbeleg. In 2016 opende hij de eerste pindakaaswinkel in een langgerekt pand bij zijn woning in Amsterdam. Inmiddels zijn er naast de twaalf winkels nog 850 verkooppunten. Ook in het buitenland zijn ze dol op deze unieke in Aalsmeer geproduceerde pindakaas. “We exporteren onder andere naar Duitsland, België, Noorwegen en Taiwan. In Zuid-Korea is pindakaas nu een hype. Daar houden ze van meer hartige pindakaas met kokos. In Duitsland is pindakaas met kaneel populair. In Nederland worden de smaken karamel-zeezout, witte chocola en sport het meest verkocht.”
Pizzasmaak
Deze maand komt de Pindabaas met de verrassende smaak: pizza. Nieuwe smaakcombinaties worden bedacht tijdens brainstormsessies. “Daar nemen we echt de tijd voor. Mensen doen ook suggesties die we dan onderzoeken. Pas hebben we een sample gemaakt van pindakaas met augurk, maar die komt niet op de markt. Augurk is een vers product in tegenstelling tot pindakaas, dus dat gaat moeilijk samen. Van vlees, zoals rookworst, in pindakaas ben ik geen fan, maar zeg nooit nooit. Inmiddels hebben we veel ervaring en weten we welke smaken samen zouden kunnen passen.”
Jaar gratis pindakaas
Vandaag is het Nationale Pindakaasdag, een dag die naar nu blijkt door Michiel in het leven is geroepen. “Pindakaas is het product van de toekomst. Het is gezond, het is een duurzaam product, want het bindt stikstof in de aarde en het is ook nog lekker. Het is meer dan een alledaags broodbeleg en verdient een eigen dag. Elk jaar organiseren we iets leuks. We hebben een keer een pindakaasfontein gehad en een dating-site voor pindakaasfans. Dit jaar hebben we een wedstrijd wie de grootste pindakaasfan is, iemand die met pindakaas opstaat en naar bed gaat. Er zijn al veel inzendingen binnen. De winnaar wint een jaar lang gratis pindakaas en mag een eigen smaak bedenken.”
Pinda’s telen
Michiel hoopt dat zijn bedrijf in de toekomst nog verder zal groeien. “Mijn ideaal is dat we het hele proces van pinda’s telen tot het eindproduct in onze eigen winkels in eigen hand zouden kunnen hebben. Een test met het telen van pinda’s heeft nog niet genoeg opgeleverd, maar we telen tegenwoordig ook soja en maïs in Nederland en dat kon eerst ook niet. Het heeft tijd nodig. We zijn nu nog een kleine speler, maar we willen de komende drie jaar verdubbelen. We blijven nieuwe ideeën ontwikkelen, maar altijd in relatie tot pinda’s. Houd de socials in de gaten of kijk op onze website, want er gaan nieuwe dingen aan komen.”
(Foto’s: Jaap Maars)
10 reacties
Heerlijke pindakaas!
Annemarie Braakman, dank je wel voor de tip. Kwam nl niet tevoorschijn met zoeken in de regio.Leuk om deze week op te halen om cadeau te geven
Heerlijke lekkernij, een boterham met pindakaas of zelf een recept verzinnen met pindakaas.
Kunnen wij in Boskoop en omgeving geen distributie punt maken van jouw pindakaas?
Met vriendelijke groet
Marjan van der Hoorn
Beste Rudolf Guldemond,
er zijn diverse verkooppunten met pindakaas van de Pindakaaswinkel in Aalsmeer.
Bijvoorbeeld Korenmolen de Leeuw in de Zijdstraat, open op dinsdag en zaterdag van 10-16 uur.
Beste Rudolf Guldemond,
er zijn diverse verkooppunten met pindakaas van de Pindakaaswinkel in Aalsmeer.
Bijvoorbeeld Korenmolen de Leeuw in het centrum, open op dinsdag en zaterdag van 10-16 uur.
een verkooppunt hier in Aalsmeer zou best een goed idee zijn !
We doen met veel plezier het inpakken van de pindakaas setjes. Robert van Rossem begeleider locatie Veldzicht stichting Ons Tweede Thuis.
Heerlijk. I love pindakaas.
Mijn kinderen zeggen vaak: mama kan je wakker maken voor pindakaas! En dat klopt😂
Al jaren groot fan van deze verwen-pindakaas!
Wat een heerlijk artikel over een gedreven ondernemer. Succes met de pindakaasformule Michiel!