Naast officiële feest- en gedenkdagen worden er door het jaar heen steeds meer themadagen vastgesteld. Bekende dagen zijn Vlaggetjesdag, Complimentendag en Warme Truiendag maar er passeren ook dagen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben. Te denken valt aan Frikandellendag, Star Warsdag of iets serieuzer: Parkinsondag. Waar komen al die namen vandaan en hoe moet je zo’n dag beleven? Onder de titel ‘Vandaag De Dag’ zullen we dit jaar diverse van deze opmerkelijke dagen belichten.
‘Aalsmeer is rijk aan vrouwen die iets te bieden hebben’
Door: Conny Vos. Vandaag is het internationale vrouwendag. Voor en door vrouwen wordt in Aalsmeer het Festival van Nieuwe Verbindingen georganiseerd. Een van de organisatoren is Rianne Bleeker van Participe Amstelland Aalsmeer. “Vrouwen hebben meer te bieden dan ze zelf denken.”

Van drie tot negen uur is De Oude Veiling vandaag het toneel van workshops, optredens, creatieve sessies en sprekers. Het is een uitgebreid programma waar vrouwen een podium wordt geboden om zich te presenteren en te delen wat hen bezighoudt. “Aalsmeer is rijk aan vrouwen die iets te bieden hebben,” vertelt Rianne enthousiast, “daardoor ontstaat een wisselwerking. Het is een festival voor, door en met vrouwen. Hier ontstaan nieuwe verbindingen. Bezoekers kunnen kennismaken met dingen die ze nog niet kennen en de deelnemende participanten gaan misschien samenwerken.”
Programma
Er is onder andere een beautypaviljoen voor de ontspanning en een DIY paviljoen om creatief bezig te zijn. Josh, een prinses uit Rwanda, komt haar verhaal delen over de Hope Baskets waarmee ze de cirkel van geweld door de genocide in Rwanda wil doorbreken. Jorica zal vertellen over Buurtgezinnen. Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’ koppelt zij gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Er worden optredens gegeven op het podium en er zijn lekkere hapjes te koop zoals Surinaamse Bara’s en Oekraïense soep, waarvan de opbrengst gedoneerd wordt aan de inzamelingsactie ‘Hard nodig’ van Karin van Diemen voor een rolstoelbus voor Dewi. Alle aanwezigen mogen een lootje trekken en maken kans op een goodiebag. Het is een heel divers programma dat alle vrouwen wel iets leuks te bieden heeft.

Moeten we kiezen?
Vorig jaar werd het festival in ‘t Parochiehuis gehouden, maar de belangstelling was toen zo overweldigend dat de organisatie dit keer voor een grotere ruimte heeft gekozen. “Het was een pilot festivalletje, maar er bleek behoefte aan te zijn. Het festival wordt georganiseerd door de Vrouwencirkel en Participe Amstelland Aalsmeer. Vorig jaar had de Federatieve Vrouwenraad, een overkoepelend orgaan van Nederlandse vrouwenorganisaties, een bedrag over dat ze wilden schenken aan een goed doel. Dankzij Janny Oosterloo werd dat bedrag aan onze Vrouwencirkel gedoneerd. De vraag was of we iets op Internationale Vrouwendag wilden organiseren. We vroegen ons af wat vrouwen verbindt: muziek, eten, creatief bezig zijn, ontmoeten. Moeten we kiezen of zullen we het allemaal doen? Dan noemen we het een festival en zo is het ontstaan.”
Vrouw van de Toekomst
Het thema dit jaar is Vrouw van de Toekomst. “Vrouwen zijn belangrijker geworden in het bedrijfsleven en ook in de politiek zie je steeds vaker het vrouwelijke gedachtengoed. In deze tijd wordt er veel van vrouwen gevraagd. We vervullen verschillende rollen: moeder, werknemer, zus, vriendin. We moeten veel ballen hoog houden, de onzichtbare mental load is zwaar en die dragen we vaak alleen, maar het is goed om onze krachten te bundelen en klaar te staan voor elkaar.”

Netwerk van moeders
Rianne heeft een zoon van acht, een zoon van vier en een dochtertje van acht maanden. Haar man werkt fulltime en zij werkt parttime als maatschappelijk werker. “Ik heb een netwerk van moeders waarop ik kan terugvallen als ik eens niet op tijd op het schoolplein kan zijn. We moeten het onszelf niet kwalijk nemen als we een keer om hulp vragen. Het is niet erg als het even niet lukt om alle ballen hoog te houden.”
Rianne ziet het ook in haar werk. “Ik voer veel psychosociale gesprekken met inwoners. Ik bied een luisterend oor en zo nodig praktische hulp. De mensen die komen zijn intrinsiek gemotiveerd om hulp te ontvangen. Echter soms is het moeilijk om te bedenken welke hulp je nodig hebt, een gesprek met een maatschappelijk werker van Participe kan dan daarin ondersteunend zijn.’’
Powervrouwen
Rianne noemt twee vrouwen die haar inspireren als voorbeeld. “Mijn collega Dyane Stam staat altijd klaar voor haar gezin. Ze heeft een kind dat extra zorg nodig heeft en ze heeft schapen die ze moet verzorgen. Daarnaast heeft ze een waardevolle rol op het werk. Ik kan altijd met haar sparren en ze heeft oog voor een ander. Naast alles wat ze op haar bordje heeft, blijft ze evengoed attent voor haar omgeving.

Ook Ilona Brugman is een echte powervrouw. Ze heeft progressieve MS, maar desondanks is ze heel actief. Ze helpt vrijwillig mee met het organiseren van het Festival. Met haar rolstoel danst ze in het ensemble van André Rieu. Ze werkt aan toegankelijkheid voor mindervaliden en zorgt ervoor dat die vrouwen gezien worden. Er staan veel vrouwen dichtbij waar we wat van kunnen leren en die je dus ook om hulp kunt vragen.
Volgens Rianne is de Internationale Vrouwendag nodig. “Er is al veel gedaan voor vrouwen, bijvoorbeeld dat ik mag stemmen, maar er komt nog steeds veel op vrouwen neer. Wie denkt er na over een cadeautje als er een partijtje is, wie zorgt ervoor dat alles in de gymtas klaarligt en wie wordt er gebeld als een kind ziek is..?” Met haar drie kinderen, haar werk en sociale leven moet ook Rianne veel ballen hoog houden. Zowel haar man als zijzelf hebben betaald ouderschapsverlof waardoor ze allebei wat langer thuis mogen zijn. “Dan sta je er meer samen voor.”
(Foto’s: Arjen Vos en archief AV/Jaap Maars)
Eerder verschenen in deze serie:
Wereldkankerdag
Nationale Pindakaasdag