Ruime steun voor gebruiksverbod lachgas 

Screenshot van de raadsvergadering

Door: Klaas Leegwater. Er komt definitief in bepaalde gebieden van Aalsmeer een verbod op het gebruik van lachgas. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met het collegevoorstel. Alleen PvdA en GroenLinks stemden tegen. Voor welke gebieden in de gemeente het gebruiksverbod gaat gelden blijft nog onduidelijk. Meest waarschijnlijk is dat in elk geval het Praamplein, het Surfeiland en het grote parkeerterrein in de Beethovenlaan rond de kinderboerderij en het voetbalcomplex van FC Aalsmeer onder de bedoelde locaties zullen vallen.

“Maar burgemeester, hoe wilt u dit gaan handhaven? Dat wordt hilarisch. Jongeren die met een ballonnetje in hun handen staan maar dit pas aan hun mond zetten als politie of handhaving verdwenen zijn.” Onno Verbeek van GroenLinks schetste dit beeld vorige maand tijdens een commissievergadering over het voorstel van het college om op sommige plekken een verbod in te voeren voor lachgasgebruik. Burgemeester Oude Kotte (Veiligheid): “Als we dit niet doen terwijl we wel de middelen hebben…wat zegt dat dan? Wachten tot het Rijk iets gaat doen vind ik niet kunnen, want dat duurt veel te lang.”

APV gewijzigd
Oude Kotte signaleert met eigen ogen en na gesprekken met politie, handhaving en bewoners dat in Aalsmeer steeds meer overlast wordt ondervonden van lachgasgebruikers, voornamelijk jeugdige inwoners. Daarom wil de gemeente het gebruik van lachgas aanpakken. Hiervoor moet de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd worden. In de loop van dit jaar wordt lachgas opgenomen in de Opiumwet, waarin zowel handel als bezit wordt verboden. Het voorstel van het college over een gebruiksverbod is een aanvulling daarop.

‘Van het padje af’
Naast GroenLinks ziet ook de PvdA niets in het ‘experiment’. “Waarom dit naar lokaal niveau trekken, terwijl dit in de Tweede Kamer thuishoort. In Amstelveen heeft eenzelfde voorstel het niet gehaald. Het lijkt mij ingewikkeld als wij het voorstel wel aannemen. Dan mag je aan de linkerkant van de Legmeerdijk geen lachgas gebruiken en aan de rechterkant wel. Dan zijn we toch eigenlijk van het padje af. Daarom moeten we dit op landelijk niveau regelen,” aldus Jelle Buisma tijdens de commissievergadering in februari. 

Slecht ingelezen
Buisma had zich vier weken geleden slecht ingelezen, zo bleek gisteravond tijdens behandeling van dit onderwerp in de raadsvergadering. Oude Kotte: “De stelling dat het voorstel in Amstelveen is verworpen is onjuist, het is opgenomen in de APV. Zoals in veel meer gemeenten, dus je zou bijna kunnen zeggen dat hier sprake is van een landelijke reparatie op lokaal niveau.” En in antwoord op GroenLinks ‘hoe gaan we dit handhaven’ reageerde Oude Kotte: “Dit gaan we zo specifiek mogelijk doen. Politie en handhaving moeten het gebruik zien, dan kunnen ze meten optreden tegen deze hardnekkige overlast.”

Stekker eruit
Oude Kotte zal binnenkort een lijst aan de raad overleggen in welke gebieden het gebruiksverbod van lachgas gaat gelden. Opvallend was dat tegen het eind van de digitale vergadering een aantal raadsleden wegens technische redenen (problemen met de oplader) soms of in het geheel moest afhaken. Dat had tot gevolg dat Greta Holtrop van Absoluut Aalsmeer niet kon deelnemen aan een stemmingsronde. René Martijn trok rond 23.00 uur zelf de stekker eruit, hij had geen zin in verlenging van de vergadering: “Het wordt minimaal 23.30 uur, dat ga ik niet meemaken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel