Ringslangen krijgen duwtje in de goede richting

Christian Kooij overhandigt wethouder Sven Spaargaren namens Natuurgroep Aalsmeer een brochure over de ringslang en een pot eierschalen. Rechts adviseur Rinus Hofs (Foto gemeente)

Door: redactie. Mede dankzij het aanleggen van broeihopen, gedijt de ringslang goed in het Oosteinderpoelgebied. Geprobeerd wordt met behulp van broeihopen de populatie uit te breiden en de ringslang te verleiden richting Westeinder te trekken.

Om de ringslang te helpen legt de Natuurgroep Aalsmeer, met ondersteuning vanuit de gemeentes Aalsmeer en Amstelveen, elk voorjaar ‘broeihopen’ aan. Deze bestaan uit natuurlijk materiaal zoals takken, gemaaid riet, paardenmest en ander organisch materiaal. Voor de ringslang geen fijnere plek om eieren in te leggen dan deze hopen.

Gezonde populaties
Volgens Rinus Hofs is deze inheemse slang een bedreigde soort in Nederland en daarom heel bijzonder dat hij het in Aalsmeer zo goed doet. Hofs noemt het zelfs een ‘hele eer voor Aalsmeer’. De ringslang kent twee populaties op dit moment. Een aan de Noord-Oostkant van Amsterdam richting Diemen, en een rond het Amsterdamse Bos richting de Takkade. Beide populaties zijn gezond. Er zijn in de gebieden tellingen van de eieren in de aangelegde broeihopen om het succes ervan te kunnen monitoren. De hopen aan de Takkade hebben daar volgens Hofs goed aan bijgedragen.

Uitbreiding
Natuurgroep Aalsmeer is nauw betrokken bij de ringslang en hoopt dat het mogelijk is langs de Westeinder in de richting van Leimuiden een derde populatie te laten ontstaan. Extra broeihopen in het Oosteinderpoelgebied zouden de ringslang een duwtje in de goede richting moeten geven. Op termijn zou de slang dan via het centrum van Aalsmeer, langs het Stokkeland en de kleine Poel verder kunnen trekken.

‘Ziel van Aalsmeer’
Christian Kooij van Natuurgroep Aalsmeer gaat ver in zijn bewondering voor het reptiel: “Misschien kun je wel zeggen dat er geen dier zo Aalsmeers is als de ringslang. Zó verbonden is de soort met ons typische waterrijke en met weelderig moerasbos getooide landschap. Je zou dit landschap misschien wel de ziel van Aalsmeer kunnen noemen dat het verdient om gekoesterd te worden.”

Prachtig dier
Wethouder Sven Spaargaren is van mening dat deze natuur in Aalsmeer nog onvoldoende op haar waarde wordt geschat. Hij ziet voor de ringslang een belangrijke rol in het bewustwordingsproces van dit bijzondere natuurgebied. De ringslang is volgens hem een prachtig dier, voor de mens niet gevaarlijk die het verdient een plaats in het ecosysteem van de bovenlanden te krijgen. De wethouder stemt ermee in om de broeihopen vanuit de Jac. Takkade via de Oosteinderpoel richting Aalsmeer uit te breiden en voor de komende jaren te borgen. Natuurgroep Aalsmeer zegt toe om de uitvoering verder op zich te nemen.

Eén reactie

  1. In de Schinkelpolder komt ook af en toe een verdwaalde ringslang voor. Deze maken helaas geen enkele kans. Het water in deze polder is de laatste 20 jaar zo verontreinigd dat er geen kikkers meer voorkomen. Het is een misverstand om te denken dat deze populatie ook vis zou eten. Ik ben bang dat ook verder het gebrek aan kikkers verdere uitbreiding in de weg staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel