Door: Jan Dreschler. Vanaf vandaag is er structureel toezicht bij de zwemlocaties in de Westeinderplassen. Dat komt door een unieke samenwerking tussen de gemeente Aalsmeer en de Reddingsbrigade. In een pilot wordt dezer dagen bekeken op welke wijze dat toezicht het beste kan worden vormgegeven, maar de intentie is om er de komende jaren meer door te gaan.
Bart Schmidt, hoofd Openbare Orde en Veiligheid, vertelt hoe er bij zijn aantreden enige verbazing was dat Aalsmeer, met zo’n groot watergebied niet de beschikking had over een eigen reddingsbrigade.
Redelijk veilig zwemgebied
“Weliswaar heeft het Nationaal Instituut Veiligheid Zwemwater (NIVZ) aangegeven dat de Westeinderplassen een redelijk veilig zwemgebied zijn, maar er komen op warme dagen wel heel veel mensen naar toe en menigeen zal nog vers in het geheugen hebben hoe een Poolse meneer daar vorig jaar op een prachtige zomerdag verdronk.”
En dus is er een initiatief gestart om in samenwerking met de Reddingsbrigade toezicht te houden bij het Surfeiland en de zwemlocatie in Kudelstaart.
Contract voor vijf jaar
Het heeft eerst nog het karakter van een pilot, maar, zo kon Bart Schmidt vertellen, vanochtend is er een contract getekend tussen de gemeente en de Reddingsbrigade dat voorziet in toezicht gedurende de komend vijf jaar. Aalsmeer deed al vaker een beroep op de Reddingsbrigade bij speciale evenementen zoals Vuur en Licht en de Pramenrace. Maar die samenwerking wordt dus geïntensiveerd en daar is veel mankracht voor nodig.
Intensieve opleiding
Siebe Reints (lifeguard/schipper) vertelt dat er inmiddels veel vrijwilligers geworven zijn en dat die allen een opleiding hebben gevolgd. Die opleiding is nog aardig intensief. Uitgebreide kennis van de EHBO is nodig, alsmede een goede conditie en de beheersing van allerlei reddingtechnieken. Daarnaast is er veel theorie en moet er ook geoefend worden in het gebruik van communicatiesystemen om andere hulpdiensten te kunnen inschakelen.
Getraind om omgeving te scannen
Hoe kun je goed toezicht houden als je weet dat verdrinking iets is wat zich vaak vrijwel in stilte voltrekt? Siebe legt uit: “Je let vooral op afwijkend gedrag dat voorspellend kan zijn voor problemen. We zijn getraind om de omgeving te scannen. We lopen rond met portofoon of varen rustig met de boot op en neer. Is er een calamiteit dan kan de boot daar ook heel snel zijn.” De bemanning van de boot bestaat uit drie personen waarvan er één de schipper is.
Toezicht houden
“We zijn er voor het uitoefenen van toezicht, niet voor de handhaving. Wij letten op en adviseren. Dat kan over van alles gaan, bijvoorbeeld over de blauwalg die nu weer in de Westeinderplassen is gesignaleerd. We vertellen de mensen dat je wel kunt zwemmen maar dat het verstandig is om daarna te douchen en voordat je iets eet je handen te wassen. Daarnaast kunnen we ook een beroep doen op andere hulpdiensten.”
De boot ligt gedurende de warme weekenddagen bij Fort Kudelstaart en door de week in een loods in Amstelveen van waaruit hij ook op andere plaatsen ingezet kan worden.
2 reacties
Volgens mij kan het geld beter besteed worden aan de Waterlelie. voor bijv. zwemles of ruimere openingstijden buitenbad.
De Westeinder is ongeveer 6 bij 3 km, dus onmogelijk om dat te controleren. En bij het Surfeiland is het beter dat vanaf het strand toezicht wordt gehouden, beter dan een boot op afstand.
Het is een pilot, dus ben benieuwd naar de evaluatie.
Blauwalg wel zwemmen! En daarna douchen en handen wassen voordat je iets eet!
Volgens mij is beter niet te gaan zwemmen al er blauwalg is geconstateerd, dat advies wordt ook altijd afgegeven. Je kan maar per ongeluk water slikken. Lijkt mij een slecht advies van de reddings brigade!