Rechter zet plannen Fort Kudelstaart ‘on hold’

Fort bij Kudelstaart (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Klaas Leegwater. De ontwikkelingsplannen met Fort Kudelstaart moeten worden opgeschort. Dat bepaalde vandaag de voorzieningenrechter van de Raad van State na een ingesteld beroep van Werkgroep Fort Kudelstaart tegen het gemeenteraadsbesluit over het gewijzigde ontwerp bestemingsplan rond het fort. De schorsing betekent dat project ‘Zeilfort Kudelstaart’ van ondernemer Martijn de Liefde voorlopig ‘on hold’ wordt gezet. Later dit jaar zal de rechter een definitieve uitspraak doen. 

Fort Kudelstaart is onderdeel van ‘de Stelling van Amsterdam’, cultureel erfgoed (Unesco). De Liefde wil het fort omturnen tot een groot zeilfort met een hotel, horecavoorzieningen, vergaderruimten, een klein museum, een kleine spa, havenfaciliteiten en een ondergrondse parkeergarage. Werkgroep Fort Kudelstaart is vanaf het begin tegenstander van het project. Zij ageren tegen de grootschaligheid en zijn van mening dat de werkzaamheden een te grote impact hebben op het werelderfgoed.

Kernkwaliteiten
De voorzieningenrechter oordeelt dat uit de bouwplannen van De Liefde niet blijkt dat gewaarborgd is dat de kernkwaliteiten van de Stelling van Amsterdam behouden blijven. De rechter verwijst daarbij naar een artikel uit de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) waar het bestemmingsplan niet aan voldoet en daarom ‘niet uitgesloten is dat in de lopende bodemprocedure men tot de conclusie zal komen dat besluit van de gemeenteraad wegens strijd met het bewuste artikel voor vernietiging in aanmerking komt.’ Gezien het spoedeisende karakter besloot de rechter de plannen direct op te schorten.

Verheugd
Emile Abbing, voorzitter Werkgroep Fort Kudelstaart, reageert verheugd op de uitspraak. “We zijn heel blij met dit besluit. Een bevestiging waar we al drie jaar voor strijden, de plannen met het fort zijn te grootschalig en tasten het werelderfgoed aan. Toetsing vooraf door de gemeente is niet goed gedaan. Prima werk van onze advocaat die alle wetsartikelen goed heeft uitgeplozen. Als ik het vonnis zo lees maken we een goede kans dat de definitieve uitspraak in ons voordeel zal uitvallen.” 

Tegenovergestelde
Opvallend is dat tijdens de beroepszaak het eerder gepubliceerde Heritage Impact Assessment (HIA) niet aan de orde is gekomen. Uit dat onderzoek, in opdracht van Unesco en uitgevoerd door de Provincie Noord Holland, concludeerde men juist het tegenovergestelde. Namelijk: dat de geplande ontwikkelingsplannen met Fort Kudelstaart tot geringe schade zullen leiden aan de unieke kernwaarden van het Unesco Werelderfgoed. Mogelijk dat de gemeente tijdens de bodemprocedure de conclusies uit het onderzoek alsnog inbrengt.

Motie van treurnis
Op 3 december 2020 ging de gemeenteraad akkoord (19-3) met aanpassing van het gewijzigde ontwerp bestemmingsplan rond het fort. Alleen partijen Judith Keessen en Absoluut Aalsmeer stemden tegen. Deze fracties dienden tijdens het debat een motie van treurnis in over hoe het proces op onderdelen was verlopen. De motie leidde tot ontzetting en afkeurende woorden bij andere partijen. Sinds 2012 werd er in de raad gesproken over de toekomstplannen met het fort. 

Het is de tweede keer binnen korte tijd dat een project van de gemeente door de voorzieningenrechter is opgeschort. Eind maart werd project Waterfront deels stilgelegd na een beroepszaak aangespannen door bewoners naast de watertoren. De eigenaren van de woning vrezen veel overlast na realisering van het project. Ook in deze zaak zal de rechter over een aantal maanden een definitieve uitspraak doen.  

Proceskosten rekening gemeente
In de beroepszaak rond Fort Kudelstaart veroordeelde de rechter de gemeente tot het betalen van de proces- en griffierkosten tot een bedrag van circa 6000 eruo. Martijn de Liefde was maandagmiddag nog niet op de hoogte van de uitspraak. De ondernemer wil eerst het vonnis goed bestuderen voordat hij inhoudelijk reageert. Ook de gemeente Aalsmeer wil zich eerst beraden op de uitspraak voordat een reactie wordt gegeven.

Klik hier voor de volledige uitspraak

Foto’s archief AV/Arjen Vos

 

 

 

 

Eén reactie

  1. Hoe kunnen we weer leren vertrouwen in een wereld die het afgelopen jaar vooral door wantrouwen werd geregeerd? Door risico’s te nemen en het onbekende tegemoet te treden. Jammer dat mensen blij en verheugd kunnen worden van het feit dat het fort na 115 jaar niet gebruikt te zijn en dit nu nog langer het geval is. Dat voor 4 mensen Kuin, Roling, Abbing en Kok- (werkgroep KRAK ?) dit blijdschap brengt geeft aan hoe ver mensen van elkaar verwijderd zijn geraakt helaas. Noodzaak nu: een ‘leap of faith’ vraagt om de mogelijkheid toe te staan weer van mensen te houden, dichtbij anderen te staan, plezier te hebben en je veilig te voelen.
    Risico’s nemen gaat over de balans tussen onze fundamentele behoeftes aan vrijheid en zekerheid.
    Vrijheid staat en valt met onze verbeeldingskracht. Ik omarm De magie van verwondering en het Zeilfort zal ooit een keer openen als een hoogwaardige en prachtige watersport locatie waar je kan eten slapen en ontmoeten. Ik dank alle dorpsgenoten voor de warme steun en dat geeft Zeilfort Kudelstaart de kracht om door te gaan. Deze tegenslag door 4 mensen bewerkstelligd zal ook worden overwonnen. Geniet van Bevrijdingsdag beste kudelstaarters en Aalsmeerders. Groet Martijn de Liefde Zeilfort Kudelstaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel