De gemeente mag het tijdelijk stuk Middenweg tussen N201 en Machineweg voorlopig niet aanleggen. De voorzieningenrechter heeft er een stokje voor gestoken. Dat is een stevige kater voor Aalsmeer-Oost, zo bleek uit de teleurgestelde gezichten op het recente wijkoverleg in De Mikado. De bedoeling was dat wijkbewoners binnenkort snel en rechtstreeks de N201 op (en af) kunnen – een grote wens van zowel wijkbewoners als gemeenteraad.
De gemeente stuurde daar ook op aan. Ze wilde in mei met de eerste werkzaamheden, het slopen van de fietsbrug, beginnen. Maar volgens de rechter lapte ze bij het wegproject de verkeersveiligheid aan de laars.
Grote afwijking
Volgens algemeen geaccepteerde normen moet een veilige weg minimaal 9.80 m breed zijn, maar deze wordt hooguit 7 m. Dat scheelt bijna 3 meter. De rechter noemde dat een “niet geringe” afwijking.
De weg krijgt aan beide zijden een fietspad. De gemeentelijke ontwerpers bepaalden de breedte van elke fietsstrook in eerste instantie op 1.20 m. Na een beroep verbreedden ze die tot 1.75 m. Pas op de rechtszitting echter bleek dat de weg daardoor niet ruim een meter breder zou worden, maar dat de verbreding van de fietspaden ten koste zou gaan van de totale wegbreedte. Die weg houdt de breedte van 7 meter.
Te veel twijfels
De rechter heeft dan ook “te veel twijfels over de onderbouwing van de verkeersveiligheid” door de gemeente. Kortom, de gemeente moet haar huiswerk overdoen. Ze zit daarbij in een lastig parket omdat wethouder Gertjan van der Hoeven afgelopen najaar de gemeenteraad had voorgehouden dat het goed zat met de verkeersveiligheid.
Of dat juiste informatie was, is maar de vraag. Twee bureaus, waaronder Veilig Verkeer Nederland, keurden namelijk de wegplannen af vanwege de onveilige situaties die zich kunnen voordoen.
Bezwaar
Belanghebbende Ron Hooyman, wiens woning en bedrijf nabij de fietsbrug liggen, had in maart bezwaar gemaakt tegen de voorgenomen wegaanleg. Enerzijds vanwege de onveilige verkeerssituatie. Anderzijds omdat de auto's te veel geluidsoverlast zullen veroorzaken en omdat de gemeente te lage cijfers opgaf voor het aantal auto's dat er straks rijdt. Op de laatste twee punten vond de rechter de tegenargumenten van de gemeente wél redelijk.
De uitspraak van de voorzieningenrechter is een tussenstation. Op zijn vroegst dit najaar vindt er een rechtszitting plaats waarop de rechter een definitief besluit neemt over de aanleg van de geplande weg. Maar ook daarbij is nog beroep mogelijk.
Al met al treedt er bij het aanleggen van de verlengde Middenweg waarschijnlijk een vertraging op van een halfjaar tot een jaar of zelfs meer. De gemeente wenst daar desgevraagd geen enkele uitspraak over te doen en wacht de rechtzaak af.
Kruising Machineweg
Bovendien speelt er nog een andere verkeerskwestie die de bewoners van Oost flink zorgen baart en die ze op het wijkoverleg van 12 mei aanstipten. Dat is de toekomstige kruising van Catherina Amalialaan, Machineweg en Middenweg. Momenteel komt er slechts een enkele auto vanaf het bestaande, doodlopende, stuk Middenweg.
Maar als de nieuwe weg er ligt, zullen er veel auto's zijn die gebruik maken van de directe route Middenweg-Catherina Amelialaan. Hoe veilig is dan het kruispunt? De wijkbewoners waren er verre van gerust op. Een rotonde ter plaatse is ideaal, maar lijkt vanwege de grote investering onhaalbaar. Als oplossing droegen de bewoners op het wijkoverleg aan om op de kruising stoplichten neer te zetten.
Te vroeg gejuicht
De gemeente, zo bleek die avond, heeft zich nog niet over de eventuele kruisingsperikelen gebogen. Het lijkt er sterk op dat er veel te vroeg gejuicht is over een nieuw stukje weg van een paar honderd meter. Een weg die een zegen heet te zijn voor Oost. Nog even geduld a.u.b.
Foto's: (boven) het fietspad en in de verte de fietsbrug, gezien vanaf Machineweg; (onder) de woning van Hooyman aan de Middenweg, gezien vanaf de kant van de N201. (foto archief AV)
Eén reactie
Ook Radio Aalsmeer heeft in het programma Stamtafel Aalsmeer aandacht gegeven aan dit onderwerp. Zo was de heer Hooyman te gast, en heeft hij in de uitzending zijn verhaal kunnen doen over wat zich allemaal heeft afgespeeld. Ook te gast was de heer Guus Rosenboom, die ook al jaren aan het strijden is met de gemeente. U kan het hele verhaal terugbeluisteren bij http://radioaalsmeer.nl/uitzending-gemist/22-05-2014/