Pierre’s Pennenstreken: ‘Stroop’

Sociale huurwoningen van het 'Rooie Dorp' in aanbouw (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 365. Wij lezen op de buitenkant wat er op de pot staat: ‘De beroemde Friese keukenstroop. Rijk aan glucose. Voedingswaarde per 100 g Energie 325 kcal Koolhydraten 82 g waarvan suikers 82 g Zout 0,3 g’. Interessant om te weten. Maar stroop blijft stroop: een zoete, kleverige, traag vloeiende substantie.

Zo werkt ook een bestuurlijke organisatie: je ziet aan de buitenkant het bestuur, en aan de binnenkant bevindt zich de organisatie – de bureaucratie, de boekhouding, het secretariaat, de administratie, de takken van dienst, de kantoren en de bureaus. Het etiket belooft zoetigheid – binnenin zit de stroop.

Transparantie
Wie iets anders belooft dan stroop, dreigt vroeg of laat door de mand te vallen. Denk aan termen als: ‘voortvarend aanpakken’, ‘het is tijd voor verandering’, ‘wij lossen het voor u op’, ‘vernieuwing is noodzakelijk’, ‘weg met het oude’ en ‘u krijgt het voor het zeggen’ (als ík het voor het zeggen krijg). Vaak wordt ook ‘transparantie’ beloofd. Maar stroop is moeilijk transparant te krijgen. En als dat lukt – soms met veel moeite – dan blijkt de stroop uit zeer dunne poep te bestaan.

Afscheid van De Hoeksteen op 12 juli 2019 (Foto archief AV)

Zoals het ‘Forum voor Democratie’ van Thierry Baudet die een partij oprichtte zonder rekening te houden met een ‘democratische’ partijorganisatie. Hij dacht dat het etiket ‘Baudet’ voldoende zou zijn, maar de inhoud bleek bestuurlijke stroop te bevatten, met een voorzitter, penningmeester en secretaris, ledenvergaderingen en volksvertegenwoordigers op nationaal en (83!) op provinciaal niveau. De vliegen die op deze stroopsmeerder zijn afgekomen, blijken nu zelf hun eigen stroop te willen beheren – en af te haken. Baudet ziet geen andere uitkomst dan voor zichzelf een nieuwe strooppot te beginnen. Hij zal geleerd hebben van Geert Wilders, die deze stijf gesloten houdt: één partij, één lid en dus Eén Grote Leider. De vliegen zoemen eromheen en zijn beter onder controle te houden.

Niveaus
Stroop is overal. In grote en kleine organisaties, op elk maatschappelijk niveau. Ons landelijk bestuur worstelt met de strooppot ‘toeslagenaffaire’. Van de pogingen om dat transparant te krijgen, zal de Parlementaire Onderzoekcommissie op 17 december verslag uitbrengen. Wij kunnen binnenkort veel dunne poep verwachten.

Maar laten we ons eigen gemeentebestuur niet vergeten. Voorbeelden te over, maar de meest stroperige liggen nog vers in het geheugen: het Praamplein, de Zuiderkerk, het Rooie Dorp en de Hoeksteen. Na de afsluiting van de Zijdstraat heeft het elf jaar heeft geduurd voordat het Praamplein er was.

De Zuiderkerk, leegstaand sinds 2008 (Foto archief AV)

In 2010 vroeg Eigen Haard bij de gemeente toestemming om het Rooie Dorp te slopen. Nu wordt de ‘oplevering 63 huurwoningen waarschijnlijk begin 2021’ verwacht. Op 29 juni 2008 was de laatste dienst in de Zuiderkerk. ‘Volgens de planning’ wordt ‘eerste helft 2021’ met de bouw van ‘55 senioren-/zorgappartementen’ gestart.

En hoe gaat het met de Hoeksteen? Je zag jaren geleden aankomen dat het schoolgebouw zou komen leeg te staan. ‘Dat biedt nieuwe kansen voor de Werkschuit, de Biljartclub en andere culturele doeleinden,’ schreef ik in 2017. Veel te optimistisch, natuurlijk. Er wordt in de gemeentelijke strooppot aan plannen gewerkt voor ‘maximaal 25 woningen’. ‘Start bouw wordt verwacht vanaf 2023’…

‘Aalsmeer bouwt door!’ luidt de advertentie. Nog even wachten, tot de stroop is uitgelopen.

2 reacties

 1. Over stroop, poep en de overheid gesproken:
  15-20 jaar geleden heeft de Gemeente Aalsmeer 4 rechtszaken verloren mbt het riool in de Zijdstraat
  en kapotte funderingen van winkelpanden.
  Zij heeft meer dan € 500.000,– moeten betalen aan riool/fundering-onkosten van Nico Dames.

  Alle riolen in het hele dorp zijn daarna vernieuwd. In het achteraf straatje (de Gedempte Sloot: net zo lang als de Zijdstraat) is een geheel nieuw riool aangelegd inclusief een regenwater-riool.

  MAAR DAAR WAAR DE GEMEENTE HAAR RECHTSZAKEN VERLOREN HEEFT (in de Zijdstraat bij opticien Dames-voor) IS NA 15-20 JAAR NOG NIETS, HELEMAAL NIETS GEBEURD.

  Over stroop, poep en de overheid gesproken: DIT BLIJFT MAAR STINKEN en dat dank zij CDA-wethouders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel