De herkenbare rode daken komen terug, van de bekende gevelsteentjes met afbeeldingen van vogels zijn replica’s gemaakt en ook poortjes zullen een plek krijgen in de nieuw te bouwen woningen aan de Machineweg. Vrijdagmiddag werd de symbolische eerste paal geslagen door voormalig bewoner Hedwig van der Peet en wethouder Bart Kabout.
Zowel Eigen Haard als de gemeente leken op twee gedachten te hinken bij dit toch altijd feestelijke moment. Wel of geen toeters en bellen? Vanwege de lange aanlooptijd werd het evenement uiteindelijk toch bewust klein gehouden. Slechts een handjevol betrokkenen was uitgenodigd. Daarbij enkele voormalige bewoners die in het overleg hadden gezeten, waarvan Hedwig van der Peet dus de eer kreeg de eerste paal te mogen slaan. Overigens staan de 44 voormalige bewoners niet direct in de rij om terug te keren naar hun vertrouwde locatie. Slechts vijf bewoners zijn geïnteresseerd. De overige zijn kennelijk tevreden met de woning die ze na hun gedwongen vertrek hebben ingenomen. Of hebben geen zin in wèèr een verhuizing.
Sterretje
Voor het slaan van een van de in totaal 600 palen, gaf Eigen Haard-directeur Danny Wijnbelt in de bouwkeet uitleg over de reden van de vertraging. Het kwam er volgens hem op neer dat het in de tijd van aantrekkende economie zeer lastig was een bouwer te vinden. “Gemiddeld duurt het binnen gemeentes in Nederland zeven jaar voordat een bouwproject van de grond komt, hier heeft het bijna tien jaar geduurd,” aldus Wijnbelt die dit project wel aanduidde als een hoogtepunt voor Eigen Haard: “We bouwen 700 huizen per jaar maar dit is wel een project met een sterretje.”
Monumentenlijst
Er is jarenlang veel te doen geweest over de voor Aalsmeer kenmerkende woningen die altijd liefkozend het ‘Rooie Dorp’ werden genoemd. Het sentiment rondom de huizenblokken was zo groot dat de gemeenteraad het complex zelfs op de monumentenlijst wilde laten zetten. Maar de woningen opknappen was na grondig onderzoek echt geen optie, zo verklaarde de Eigen Haard-directeur. “Ze waren bouwkundig matig tot slecht. Daarom hadden we geen andere keuze dan ze te slopen en nieuw te bouwen. Maar,” zo schiep de directeur verwachtingen, “misschien wordt het nog wel mooier dan wat er stond.”
Er wordt volgens hem niet voorbijgegaan aan de historische waarde van het ‘Rooie Dorp’. Naast de bovenaan genoemde kenmerken die terugkeren, wordt er een kunstwerk gemaakt van een twaalftal gevelsteentjes die gered konden worden uit de oude huizen. Dit object zal een plek krijgen in het Machinepark aan de overkant van de weg.
Inschrijven
In totaal komen er straks 63 woningen te staan. Daarvan bestaat een groot deel uit eengezinswoningen in de categorieën sociale huur en midden huur. Er komen zeventien appartementen in een gebouw bestaande uit drie woonlagen met kap en er worden twee koopwoningen gebouwd aan de kant van de Wilhelminastraat. Zoals afgesproken worden nieuwbouwhuizen niet meer op het gas aangesloten. De inschrijving verloopt via Woningnet. Een exacte datum waarop ingeschreven kan worden is nog niet bekend. De bouw wordt uitgevoerd door de firma Lokhorst uit Velsen-Noord.
Tekst en foto’s Arjen Vos
(advertentie)
Eén reactie
Eindelijk:
Alle partijen en bewoners gefeliciteerd.
Een goede start naar een goede afloop .
Wat een feest.