Pierre’s Pennenstreken: Bekentenis

Ik heb dit land kapot gemaakt. Baudet zei dit luid en duidelijk namens bijna 3000 Aalsmeerse kiezers (zie onderstaande link).
 
Door D66 te stemmen heb ik meegedaan aan de ondermijning van ‘onze’ beschaving waarmee journalisten, universiteiten, ‘gesubsidieerde’ kunstenaars, architecten en bestuurders bezig zijn. 
 
Ik ben er medeschuldig aan dat 2,5 miljoen mensen onder de armoedegrens moeten leven of werkloos zijn.
 
Ik ben medeschuldig aan alle integratieproblemen; ik steun de opvang van oorlogsvluchtelingen en ik ben tegen het terugsturen van Syriërs naar hun massamoordenaar Assad.
 
Ik ben er medeschuldig aan dat in Utrecht ‘verkrachters, roofovervallers, levensgevaarlijke mensen’ (let op het meervoud) gewoon vrij rondlopen.
Ik ben mede schuldig aan de kaalslag in ons onderwijs en de bureaucratische woeker in de gezondheidszorg.
 
Ik doe aan ‘klimaathekserij’; ik geloof in de ‘doodscultus’ van windmolens, warmtepompen en zonnepanelen. Want je moet toch wat, als straks het gas op is.
 
Ik ben het referendum gaan wantrouwen, sinds een handelsverdrag van 2000 pagina’s (met Oekraïne) met een muisklik kan worden afgewezen en met 51,9 procent tot een Brexit kan worden besloten.
 
Ik beken dat ik Europeaan ben. De open grenzen binnen Europa hebben het handelsland Nederland (en het handelsdorp Aalsmeer!) grote welvaart gebracht – dat deed de invoering van de euro ook. Je ziet aan de Brexit wat voor ramp zich gaat voltrekken als Nederland uit de EU stapt, zoals Baudet zou willen.
 
Het woord ‘onze’ komt in de speech van Baudet 31 keer voor – wie hij daarmee bedoelt, is niet duidelijk: zijn aanhang, het (kiezers-)volk of ‘de Nederlanders’?
Wat niet in zijn ‘vocabulaire’ voorkomt (om ook eens een moeilijk woord te gebruiken) is het woord ‘vrijheid’. Misschien is dat door de PVV besmet geraakt.
Een vrije pers, waardenvrije wetenschap, vrije kunstbeoefening, een vrije publieke omroep, een vrije burger – en geen volgeling.
 
Ik twijfel aan veel dingen. Maar één ding weet ik zeker: ik ben geen volgeling. Sterker nog, ik gebruik de vrijheid die ik – nu nog? – heb, om tegenstander te zijn en daarvoor de verantwoordelijkheid te nemen.
 
Ik heb overal schuld aan.
 
Links:
 
 

Pierre Tuning is onder meer oud-NOS journalist, kunstminnaar, boekenschrijver, oud-raadslid en kritisch volger van alles wat er in Aalsmeer gebeurt.

(advertentie)

11 reacties

 1. Altijd leuk het duo; Jaap en franse Jaap.
  Als Snip niet snapt wat Snap snapt………..

 2. Duidelijk pak de handschoen op .
  En ga aan de slag.
  Duidelijk Mijnheer Groeneveld.

 3. Waarom staat er niet in het verhaal over doodsbedreigingen aan de personen. Dat je daar ook schuldig aan bent. Of is dat normaal als je anders denkt. Ik vind dit allemaal een beetje kinderachtig gedrag van verliezers. Pak de handschoen op en ga aan de slag in plaats van zitten janken.

 4. De Kiezer is niet dom!!.
  De Kiezers zijn bezorgd ,eerst kijken ze naar de gebreken in de politiek.
  En dan naar de crisis in politiek.
  En hopen dan op een betere samenleving ?!
  Stemmen doe je met verstand.
  Spijt is als het verstand te laat komt.
  Dit geldt voor Alle Nederlanders!

 5. Om misverstanden te voorkomen, pierre, D66 beschouw ik als links. jullie doen aan fruitpicking aan de linkerkant.

 6. Ik ben geen journalist, ik ben geen kunstenaar, ik ben links, rechts en midden, ik ben geen raadslid. Ik ben wel een blanke man, middelbare leeftijd, vader, echtgenoot,ondernemer, altijd hard gewerkt. Ik probeer andere mensen te helpen en waar mogelijk maatschappelijk mijn steentje bij te dragen. En het verbaast mij telkens weer de zwanenzang van links te moeten horen als ze zien dat een ander geluid aanhang krijgt. Dan worden alle registers opengetrokken om de huidige machtsverhoudingen te verdedigen. Is Leiden in last. Er is totaal maar dan ook totaal geen enkele zelfreflectie. Er worden nu 3000 kiezers die WEL de moeite namen om te gaan stemmen de maat genomen. Ze zijn rechts, dom, gevaarlijk voor de vrijheid. En dat uit de koker van een journalist. De oude politiek wordt door veel mensen niet meer gezien als volksvertegenwoordiger. Er zijn er maar twee die dat nog doen. De partij vd dieren en de SP. de laatste verliest steeds meer terrein, terecht want het gaat gelukkig met veel mensen veel beter. En dus krijgt SP minder stemmen. Beaudet is een nieuwkomer, wordt uitgelachen, weggezet als leugenaar, door de oude politiek, die daarmee gelijk 3000 mensen de maat neemt. Ik ben links, nou Pierre, van harte man. En nu de mouwen opstropen, als journalist uitzoeken waarom mensen zo dom en volgzaam zijn richting Beaudet.

 7. Is iemand bereid om deze pennenstreek voor mij even in het (vulgair) latijn te vertalen? Misschien eens kennis nemen van het boek van professor Tom van der Meer (UVA) met de titel NIET DE KIEZER IS GEK. Het lijkt erop dat Pierre en Jaap denken dat hun uil een valk is (nederlands gezegde).

 8. Deze uitspraak van bovengenoemde vindt ik niet ijzersterk!!!
  Democratie is een recht.
  Daar mag een reactie op komen gepast en ongepast.
  Racistisch /fascistisch worden neergezet als gevaar voor de democratie !!
  En dat kan en mag nooit gebeuren !!
  Je zal wel moeten samen werken in de politiek met verschillende standpunten.

 9. Een ijzersterk verwoorde bekentenis van Pierre Tuning. Vermoedelijk zullen de 3000 Baudetstemmers hier anders over denken. Waarschijnlijk sterft Baudet een figuurlijk langzame dood evenals de illustere Wilders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin