“M'n kinderen zitten op Triade,” zegt u in augustus 2018 tegen een kennis, die prompt vraagt wat u bedoelt. Triade. Klinkt dat lekker? Ruikt dat naar basisschool? Nee, absoluut niet. Dan weet u meteen hoe ik over de naam van de nieuwe fusieschool in de Hornmeer denk. Een gemiste kans, vind ik. Net als dat armzalige logo.
Twee jaar geleden op een 'inspiratiemiddag' voor de nieuwe fusieschool werd er kwistig met mooie woorden gestrooid. Ambitie, groenste school van Aalsmeer, spraakmakend. Die woorden nam interim-directeur Jan Punt van de protestants-christelijke onderwijsvereniging De Basis die de school gaat bouwen, in de mond. Ook dat er heel wat bij komt kijken. “We zullen buiten de platgetreden paden moeten gaan,” zei hij.
Out of the box
In het voorjaar van 2014 was diezelfde Punt even expliciet. Eigentijds, fris, licht, kleur. De mooiste school ook van Aalsmeer, en de beste. Protestants-christelijk van snit, maar met een open deur. En onderscheidend, wat volgens hem out of the box-denken noodzakelijk maakte.
En dan kom je als fusieschool met zo'n suffe naam. Saai. Doods. Abstract. Geen houvast. Geen uitstraling. De kinderen zelf, die op Triade zitten straks, konden zich woensdag niks bij de naam voorstellen. Eerst hoge woorden van de hotemetoten en dan uiteindelijk inbinden – zoals vaak met namen als je iedereen tevreden moet stellen. Terwijl je met een naam zoveel creatiefs kunt doen.
De Schat
Zelf kwam Punt anderhalf jaar terug met de suggestie De Schat. Omdat je kind “je schat” is, in meerdere opzichten. Zo noem je je school natuurlijk ook niet, maar alles is beter dan Triade. De link tussen de drie partijen Wegwijzer, Hoeksteen en Solidoe is duidelijk, maar moet dat in de naamgeving tot uiting komen? Leg het je kind maar eens uit…
Die drie namen klinken liggen trouwens prettiger in het gehoor dan Triade. Triade lijkt een term voor een farmaceutisch concern, een managementconcept of een sieradenmerk. Het stinkt niet naar school. Had iets met groen gedaan, met kleur, iets out of the box-erigs.
Reacties graag
Zal het wennen zijn? Ik denk van niet. Maar ik heb genoeg gezeurd, u mag het zeggen. Vindt u Triade een goede naam voor de fusieschool? Hebt u andere suggesties? Reageer als u zich geroepen voelt. Graag.
Misschien kunnen 'we' het tij nog keren voor augustus 2018.
Han Carpay
9 reacties
Helemaal eens met HC. Prima verwoord ook. Als oud-leerling van beide scholen had ik nog iets van trots. Helaas en met respect voor de bedenkers, klinkt de nieuwe naam wel “zo jaren negentig”. Hoe zullen de leerlingen van nu in de toekomst terugkijken op de naam van hun nieuwe school…? En kunnen ze zich net zo trots voelen op bijvoorbeeld de schoolsporttoernooien…? Er zijn toch een heleboel namen te bedenken die passender zijn, lekkerder “bekken” en duidelijker zijn? Dwalen is niet erg, maar niet keren zou jammer zijn. Kom op verantwoordelijken!
Krijgen de kids ook Chinese les? 🙂
Op het gevaar af dat Petra Alderden mij ook tot de ‘beste stuurlui aan wal’ rekent (blijkbaar mag je geen kritiek hebben), wil ik even zeggen dat ik het helemaal met Han Carpay eens ben. Ik vind het een naam van niks. Waarom moet een naam altijd iets creatiefs hebben? Waarom niet gewoon Basisschool ‘Hornmeer’? Nee, is niet creatief en origineel, maar wel duidelijk. En duidelijk zijn m.b.t. een basisschool is héél belangrijk. Punt uit!
Helemaal mee eens. Het klinkt al snel als tirade en dat wekt vreemde associaties op met een school, ouders die leraren de les lezen. Typisch een gevalletje van niet doordenken, snel nu het nog kan een andere naam vinden. Prijsvraag misschien een idee?
Ik ben het eens met columnist Carpay. De naam is een vorm van, het inmiddels al weer achterhaalde, taalmodernisme waaraan we bedrijfsnamen als Obvion, Alliander en Allianz te danken hebben. Zogenaamd creatieve niet-bestaande samenstellingen die in alleen met veel uitleg nog enige betekenis krijgen. In het bijbehorende filmpje maakt de directeur drie keer een driehoeksverhouding duidelijk: de ouders, de kinderen en het personeel; de drie fuserende instellingen én zelfs de voor velen heilige drie-eenheid wordt als verklaring er bijgehaald. En ineens weet je het: de school had gewoon de Driehoek moeten heten. Een figuur met een stevige basis en twee opgaande lijnen die samen tot een hoogtepunt komen als symbool voor hoe uw kind, met een goede ondergrond, klaar is voor zijn of haar eigen toekomst.
Helaas ben ik het met de schrijver eens. Als gezin hadden wij vier mooie namen ingediend, dus ‘beste stuurlui die aan wal staan’ kan ons niet worden verweten. Voor mij heeft de naam ook een negatieve klank, triviaal. Ik vind ‘m te zakelijk en bovendien gedateerd. In de eerste jaren van dit millennium ontstonden dit soort namen vooral in de zakelijke wereld maar ook bij de grote schoolbesturen, Dunamare Amarantis en zo. We zijn nu 10 jaar verder, tijd voor iets anders. Ik kreeg een naar gevoel bij deze naam en wordt er zeker niet blij van zoals de Mikado dat bijvoorbeeld wel doet. Wat mij betreft wordt het motto ‘beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald’ gehanteerd.
Ik moet ook even wennen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat deze naam/dit merk de komende jaren geladen gaat worden met heel veel mooie betekenis.
Typisch gevalletje van ‘de beste stuurlui staan aan wal’! Had zelf dan een creatieve naam bedacht als je t allemaal zo goed weet. Tuurlijk is een nieuwe naam wennen. Ik zou zeggen: wen er maar aan! En kijk even naar het filmpje op facebook waarin Hergo tijdens de opening de naam toelicht. Ik vond dat zelf erg verhelderend! Fijn weekend!
De naam hangt ergens tussen triage en tirade. En daar heb ik hele andere associaties bij! In China duidt de titel of naam Triade zelfs naar een criminele organisatie. Doe dan iets tuttigs als de Driesprong ofzo!