Ontwikkelaar verkeek zich op sentiment bij naamgeving nieuwe wijk

'Buitenveen Aalsmeer' gezien vanaf de Vlinderweg (Foto archief AV/Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Niet voor het eerst dat een column van Dick Piet zoveel stof in het dorp doet opwaaien, wel nieuw is dat zijn bijdrage meer dan 30 reacties opleverde. Hij raakte onmiskenbaar een gevoelige snaar met zijn verontwaardiging over de naam ‘Buitenveen Aalsmeer’ die ontwikkelaar Roosdom Tijhuis voor de aanstaande  nieuwbouwwijk in Oosteinde bedacht had. Nu het stof enigszins is neergedwarreld wordt duidelijk dat het slechts om een werktitel gaat, bedacht door het reclamebureau van de ontwikkelaar. Ter geruststelling: over de werkelijke naam van de nieuwe wijk beslist de gemeente.

Bijna 3500 lezers trok de column van Dick Piet tot dusverre. In zijn bijdrage afgelopen zaterdag spreekt Piet in niet mis te verstane bewoordingen zijn afschuw uit over de naamkeuze die in zijn ogen meer met Amstelveen dan met Aalsmeer te maken heeft. Liever zou hij de Oosteindedriehoek de naam ‘Farregat’ meegeven. De lezers bleken het unaniem met de schrijver eens, daarmee vooral duidelijk makend dat elke link met Amstelveen er eentje teveel is.

Wethouder snapt emotie
In de raadsvergadering van gisteravond kwam de kwestie eveneens ter sprake. Judith Keessen vroeg namens haar partij FlorAalsmeer aan verantwoordelijk wethouder Kikkert hoe het heeft kunnen gebeuren dat de nieuwe wijk Buitenveen gaat heten. Kikkert moest haar direct corrigeren dat het geen ‘Buitenveen’ maar ‘Buitenveen Aalsmeer’ is. “Ik snap heel goed de emotie uit de samenleving die naar boven komt maar ik kan verhelderen dat het niet meer is dan een werktitel die hier door een ontwikkelaar aan gekoppeld is en dus niet de officiële naam. Daarvoor hebben we een adviescommissie en die gaat gevraagd worden wat de naam wordt. Als het al niet gewoon Oosteinde blijft,” aldus Kikkert die later in de vergadering aangaf met Dick Piet gesproken te hebben en hem ditzelfde ook te hebben medegedeeld. Overigens wordt door de gemeente niet uitgesloten dat de inwoners van Aalsmeer geraadpleegd gaan worden bij het bedenken van een naam.

Projectbord op de hoek Aalsmeerderweg en de toekomstige ontsluitingsweg van de nieuwbouwwijk in Oost (foto: Dick Piet)

Betaalbaar
Uiteraard heeft ook de ontwikkelaar de column onder ogen gekregen. Directeur Martin Companje van Roosdom Tijhuis laat niet het achterste van zijn tong zien als hem gevraagd wordt naar zijn mening. Hij geeft aan dat de columnist ergens wel een punt heeft maar ook de plank mis slaat. Bijvoorbeeld dat het een wijk zou worden voor welgestelde Amstelveners. Daarover zegt hij: “Dat is niet aan de orde. In totaal valt 55 procent van de woningen in de betaalbare klasse. Een woning in deze wijk wordt voor een heel grote groep mensen bereikbaar.”

Wat de naam betreft zegt Companje dat het reclamebureau dat de naam bedacht, daarvoor goed heeft gekeken naar de ligging van de wijk: gelegen aan de buitenzijde van Aalsmeer in een voormalig veengebied. “We kiezen altijd een commerciële naam om het gebied op de kaart te zetten. Zo doen we dat ook met de wijk die we verderop ontwikkelen. Het project is De Scheg maar we noemen het ‘Zuyderhoven’.”

Sentiment
Op de vraag of het reclamebureau ook op de hoogte is van het Aalsmeerse sentiment richting Amstelveen geeft de directeur als antwoord dat daar waarschijnlijk geen rekening mee is gehouden omdat het reclamebureau niet hier uit de buurt komt. Inmiddels is dát aspect wel duidelijk geworden in het Overijsselse Rijssen en daarom wordt de toevoeging ‘Aalsmeer’ achter ‘Buitenveen’ in de publicaties zoveel mogelijk benadrukt.

Slordigheden aanpassen
Waar Companje de columnist wel gelijk in geeft is dat de foto’s op de website van het project teveel op Amstelveen gericht zijn: “Daar zijn wat slordigheden in ontstaan en dat gaan we op korte termijn aanpassen.” Tot besluit geeft hij ter geruststelling aan dat zijn onderneming zich bij het vermarkten van de woningen voornamelijk zal richten op Aalsmeerders en niet op Amstelveen.

 

 

 

 

14 reacties

 1. “In totaal valt 55 procent van de woningen in de betaalbare klasse.” – in wat voor klasse vallen de resterende 45% onbetaalbaar voor 99%?

 2. Farregatters een taai volk, dat nog steeds weerbaar is. Ik ben 68 jaar uit overlevering heb ik gehoord, dat mijn opa Tas als jongetje ging meevechten; de Buurt tegen het Farregat en toen nog een vinger had afgebeten. (uit overlevering)
  De Buurt is de Buurt niet meer, maar het Farregat, gezien de vele reacties, nog springlevend, dus de
  toekomstige Buitenveeners zijn bij deze gewaarschuwd.
  Maar alle gekheid op een stokje. Ik denk dat Dhr. Tesselaar de kou uit de lucht heeft gehaald.

 3. Hilarisch om iedereen hier op deze site zo over elkaar heen te zien buitelen, vanwege de naamgeving van dit Aalsmeerse buitenbeentje/-veentje, dat namelijk van oorsprong eigenlijk óók een stukje Amstelveen was!
  Hoog tijd voor een kleine opfriscursus geschiedenis van Aalsmeer en dan met name de zuidoostelijke hoek van de Oosteinderpoelpolder.
  De ontwerpkaart uit 1864 van de ‘Oosteinder polder’, zoals ingediend door de heer Rutgers van Rozenburg bij het Hoogheemraadschap van Rijnland, spreekt wat dat betreft boekdelen.
  De hoek waar de woningen van ‘Buitenveen Aalsmeer’ gebouwd gaan worden, ligt voor een gedeelte op voormalig Amstelveens (veen)grondgebied, ten noordwesten van de Legmeerdijk.
  Pas vanaf 2001, na een grenswijziging met de gemeente Amstelveen(tot 1964 Nieuwer-Amstel), is die gemeentegrens(‘Landscheiding’) tussen Aalsmeer en Amstelveen verplaatst naar de Legmeerdijk.
  Dus vanaf dat moment is de Oosteinderpoelpolder helemaal in de gemeente Aalsmeer komen te liggen.
  Die strook boven de Legmeerdijk, wat ooit water en veengrond was, heeft dus eigenlijk totaal niets van doen met het ‘Farregat’, wat in de tijd van de inpoldering, maar ook daarna, voornamelijk van toepassing was op de Oosteinderweg(dijk), voorbij de Jaap Bollebrug.
  Misschien voor velen nog een schrale troost dat er waarschijnlijk toch nog een heel klein stukje historisch Farregat terug te vinden zal zijn in de nieuwe woonwijk in wording, op de grens van Aalsmeer en Amstelveen: PCBS De Brug.

  OOSTeinderweg, Kleine NOORDdijk, NOORDdammerweg, WESTwijk…OOSTeinderveen

 4. Slap excuus, commerciële namen etc etc van ontwikkelaars en al die gasten, minder lullen, minder jojo’s achter een bureau die dat voor een hoog bedrag gaan bedenken. Informeer gewoon eens hier om ons heen!! Omzagen dat bord, infrastructuur aanleggen en bouwen met die hap, anders gaan ze 2026 geeneens halen om op te leveren.

 5. Whats in a name…… zo blijkt maar weer. 55% betaalbare woningen, dus 45% onbetaalbare woningen…. En bouwen voor Aalsmeerders…. En gij geleufd da?

 6. 55% procent van de woningen valt een in betaalbare klasse. Waarom niet 100%? En betaalbaar voor wie? Met genoeg geld wordt alles betaalbaar… En hoezo is dat een voormalig veengebied? Dit is een gedeelte van een drooggemaakte polder.

 7. Beste Dick,

  Journalist ben je voor het leven, dat weet jij ook…😎…Ik bewonder jouw flexibele manier van redeneren, maar een reactie op een artikel over een column is geen column. Je linkt de wethouder aan een pertinente leugen op basis van iets waar jij niet zelf bij was. Ik vind dat niet netjes, gewoon als oud journalist, als mens en nee, ook niet als gemeentelijk voorlichter, wat blijkbaar belangrijk is om te benoemen. Jij ook een fijn weekend!

 8. Als de heer Dick PIET gelijk heeft met betrekking betreffende uitspraken van wethouder Kikkert is het treurig dat dit soort mensen het beleid bepalen in de gemeente AALSMEER. Ter aanvulling zou ik de gemeente mee willen geven dat er alleen AALSMEERDERS op deze woningen mogen inschrijven.

 9. Beste Peter, goed lezen. Ik schrijf: ‘als hij dat echt heeft gezegd’ (in bovenstaand artikel staat immers dat hij mij heeft gesproken). Ik beschuldig Kikkert dus nergens van. Verder had ik van jou als oud journalist verwacht dat je weet wat een column inhoud en een columnist geen hoor en wederhoor hoeft toe te passen. Laat staan dat hij bij een wethouder tekst en uitleg moet gaan vragen. Fijn weekend en nog veel succes als gemeentelijk voorlichter.

 10. Beste Dick,

  Voordat je een wethouder beschuldigt van leugens kun je ook eerst navraag doen hoe een wethouder iets heeft bedoeld. Geen hoor en wederhoor toepassen is namelijk een journalistieke doodzonde.

 11. De elfde van de elfde, de wethouder zet zichzelf voor zot, iets wat zo krom is recht Kikkert proberen te l….. praten. Een onderzoek of referendum is natuurlijk totale onzin om nog te doen, geldverspilling. De column van Dick Piet kan beschouwd worden als een gedegen onderzoek en referendum, daaruit blijkt klip en klaar hoe de Aalsmeerse bevolking er over denkt. Dat er overwegend Aalsmeerders in de wijk Farregat kunnen gaan wonen in bepaald nog geen gelopen race. Ook op dit punt moet de Aalsmeerse politiek nog wakker geschud worden.

 12. De toevoeging ‘Aalsmeer’ was nieuw; gezien de originele naam van de website en de grote letters zichtbaar vanaf de Legmeerdijk. We zien nu dat de url is aangepast en de toevoeging ‘in Aalsmeer’ gewijzigd in ‘Buitenveen Aalsmeer’. Kijken naar de ligging wordt ervaren als het raadplegen van google maps. De brug tussen gemeente en inwoners is nog lang niet af. Een eenvoudige enquête had veel voorkomen. We wachten de reacties af.

 13. Naschrift redactie: De wethouder geeft aan het einde van de vergadering aan ‘gelijk contact te hebben gezocht met de scribent’ waarmee hij kennelijk doelde op vragen die AalsmeerVandaag gesteld heeft en niet verwees naar schrijver van de column Dick Piet.

 14. ‘Buitenveen Aalsmeer’ is slechts een werktitel? Dat was ‘Oosteindedriehoek’ ook. En de gemeente beslist over de werkelijke naam? Daar moet een adviescommissie voor geraadpleegd worden?
  Gezien de vele reacties (op deze site en op de FB-pagina van AV bijna 300) hoeft er niet voor veel geld voor worden nagedacht. Gewoon: ‘Farregat’ of (wat ik ook een goede suggestie vind) ‘Nieuw Farregat’.

  O ja, waar wethouder Kikkert vandaan haalt dat hij mij gesproken zou hebben, is volstrekt onjuist (als hij dat echt in de raad heeft gezegd, dan is dat in feite een pertinente leugen, een politieke doodzonde).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin