Nieuw Aalsmeer maakt behoefte aan betaalbare woningen duidelijk

Belangstellenden bekijken tiny houses in de fabriek in Nieuwveen

Door: Joop Kok. (Beschouwing)Gezien het aantal personen dat het onderwerp Nieuw Aalsmeer en de Tiny House plannen had aangeklikt, zo’n 8,5 duizend, en de twintig reacties onder het artikel, werd weer eens duidelijk dat de wens naar betaalbare woningen in Aalsmeer groot is.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat de in het artikel aangekondigde informatieavond, in een fabriek van flexwoningen in Nieuwveen, druk bezocht werd. Ruim zeventig mensen hadden de moeite genomen om zich, midden tussen de in aanbouw zijnde flexwoningen, te laten informeren. De ontvangst was, zoals je op een werklocatie verwacht, informeel. Er was een barista ingehuurd die heerlijke koffie schonk en waar al wachtend op je beurt, de eerste kennismakingsgesprekken plaats vonden.

Na een openingswoordje van gastheer Robert Aniba van Ecohomeforyou, nam Walter van Leeuwen het woord namens Nieuw Aalsmeer. Hij sprak vanuit de ervaring die hij had opgedaan om op eigen terrein een flexwoning voor zijn kinderen te realiseren. Hij gaf aan wat je moet onderzoeken om na te gaan of er mogelijkheden zijn om op het terrein dat je voor ogen hebt, een flexwoning te bouwen. Vervolgens gaf hij aan welke stappen je moet ondernemen om dat te realiseren. Hij zegde toe mensen bij te staan bij hun onderzoek.  Medio maart verwacht hij dat de woning is gerealiseerd en bezichtigd kan worden.

Samenwerking sneller en daadkrachtiger
Niet iedereen beschikt echter over eigen grond waarop zoiets is te organiseren. Veel bezoekers, bleek uit gesprekken, hoopten meer iets te horen over de realisatie van verhuurbare flexwoningen. Spreker Kees Buskermolen speelde op dat verlangen in en merkte op dat men samen met de Oosterkerk en in overleg met de gemeente onderzoekt of er achter de kerk vijf tot tien flexwoningen zijn te realiseren. Ook een gebied voor zo’n twintig flexwoningen heeft men op het oog, maar dat verkeert nog in een beginstadium. De samenwerking met de gemeente zou volgens hem wel wat sneller en daadkrachtiger kunnen zijn. Gezien de opkomst van de avond hoopt hij op een signaal richting de politiek dat het tijd wordt om aan te pakken. Binnenkort zijn er weer gesprekken met de gemeente en hopelijk levert dat resultaten op.

‘Wat kost het?’
Robert Aniba gaf aan wat Ecohomeforyou zoal te bieden heeft, hoe het samenwerkt met andere bedrijven en waar het de kandidaat-kopers bij kan staan in het geven van informatie richting de gemeente. Natuurlijk kwam de vraag: “wat kost het?” En natuurlijk kwam als antwoord: “dat hangt af van wat u wilt. Toch, voor enige duidelijkheid, ga gemiddeld uit van een ton, dat is echter zonder heiwerk en zonder transportkosten.”

Nogal hokkerig
Hierna kon je zelf op onderzoek gaan. Ik deed dat enthousiast vanuit het perspectief van de wens naar betaalbare woningen. Toch, vanuit mijn kennis als architect, kon ik het niet laten om mezelf een aantal vragen voor te leggen. Waarom is voor Ecohouseforyou gekozen? Omdat het in de buurt van Aalsmeer ligt, of zijn er afspraken gemaakt? Bij het bekijken van de diverse interieurs viel me op dat de inrichtingen nogal hokkerig waren, een optelsom van wensen. Je ziet dat vaker wanneer goedbedoelende amateurs een inrichting verzorgen.

Appartementen aan de Frans de Bieslaan (Foto: Rudy Uytenhaak & Partners)

Hetzelfde zie je in het publieke domein wanneer er meerdere woningen geplaatst worden. Dat ‘ontaardt’ eveneens in een optelsom zonder meerwaarde. Het kan anders.

Rijkdom aan ervaring- en toekomstmogelijkheden
Bij het invullen van de vraag om een architectuurommetje samen te stellen, keek ik nog eens naar het plan van Rudy Uytenhaak & Partners op het voormalig VVA terrein aan de Frans de Bieslaan. Twee bouwblokken, ieder bestaand uit 28 modulaire woningen, variërend in grootte van 30 tot 45 vierkante meter, rondom een open binnenhof, met een gemeenschappelijke entreeruimte en dakterras. De in prefab aangevoerde modulaire woonmodules zijn circulair uitgevoerd (IFD) en eenvoudig te verplaatsen. Het ontwerp van het casco is flexibel, zodat de modules in de toekomst te combineren zijn tot ruime driekamerwoningen.

Een rijkdom aan ervaring- en toekomstmogelijkheden die je bij flexwoningen mist. Bovendien, ontmoetingsmogelijkheden tegen de eenzaamheid. Het is aan de politiek welke keuze men maakt. Hoe die vraag ook uitpakt, de grote opkomst bij deze informatieavond maakte opnieuw duidelijk dat er een grote vraag naar betaalbare woningen is.

(Foto’s: Joop Kok) 

5 reacties

  1. Betaalbare levensfase woningen graag kunnen wij ons huis uit voor een (groot) gezin

  2. Appartementen mogen wel iets groter lie er 56 vierkante meter dan heb je meer animo ook voor oudere beter geschikt en dan wel met lift of begane grond alleen voor oudere dan heb je twee vliegen in een klap los je beide problemen iets op nog genoeg wachtende maar je doet er dan iets aan en het liefst betaalbaar koop woningen zijn er al genoeg in aalsmeer.

  3. Ik herinner mij de boeken en films van Grijpstra en De Gier. Zei Grijpstra “Ik woon niet in een huis, ik woon in een apenkooi!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst