Live on the Rock verscheurt Aalsmeer

Door: Joop Kok. (Beschouwing) Sinds het Waterfront is aangelegd maak ik er regelmatig een wandeling. Niemand is er de baas in die enorme publieke ruimte. Rijk en arm, jong en oud, zwart en wit, vluchteling, Pool of Nederlander, het krioelt er vrijelijk door elkaar. Er is geen toezichthouder die mij op mijn schouder tikt als ik mijn voeten in het water hang of aan een BBQ tafel mijn opgehaalde Chinese maaltijd verorber. Het Waterfront is van niemand en van iedereen. Er heerst een sfeer van speelsheid, informaliteit en gemis aan decorum. Het is een wereld van gelijkwaardigheid waar men zich naar elkaar voegt, het is een geven en nemen. Een open lucht huiskamer waar zich tegen de avond groepjes vormen waar meegenomen drank en eten wordt gedeeld en de laatste nieuwtjes en ontwikkelingen uitgewisseld. Een wereld zonder etiquette, laat staan hekwerken om het publiek in het gareel te houden.

Tot afgelopen weekend. Het beeld van het Waterfront als ordentelijke chaos blijkt een utopie. Het Waterfront staat niet buiten de samenleving, het is er een afspiegeling van. Net als in delen van de VS blijkt ook hier in Aalsmeer het de gewoonste zaak van de wereld te zijn dat fikse entreegelden de openbaarheid en daarmee de diversiteit van het publiek beperken. Het Waterfront is geen smeltkroes van leeftijden, klassen en seksen, gevrijwaard van commercie, vergeet dat maar. Het is het symbool van de terugtredende overheid en de lege stoel der macht, van commercialisering van publiek domein, ‘intensivering’ en segregatie naar leeftijd en levensstijl.

Kijk naar de foto’s, wie kent dat niet: zo’n beeld uit arme landen waar de elite achter hekwerken zijn feestje viert en zich letterlijk afschermt van het gewone volk? Willen we dat? Willen we een Aalsmeer waar kinderen hun zwemgenot moeten inleveren voor een feestje van de rijken? Moeten we dat ook aan hen vertellen, is dat de toekomst van Aalsmeer? Feestjes die in plaats van te verbinden, de mensen scheiden?

Alvorens luchtigjes te durven stellen dat ‘Live on the Rock’ om traditie roept, is een kritische bezinning over de consequenties daarvan, meer op zijn plaats. Dat is een kwestie van ethiek, van normen en waarden, niet van de vraag of het aan de evenementregels voldoet.

Zie ook: De mens als onderdeel van Flora en Fauna

(Foto’s Joop Kok)

 

22 reacties

  1. Als heer Joling volgende keer nou gewoon een vrij toegankelijk concert geeft, en de volgende dag een vip versie met oesters en kreeft en als de gemeente nou zorgt dat het in aalsmeer niet 6 maanden pramenrace is qua lawaai en evenementen dan is toch gewoon iedereen blij. En doooorrrrr…..

  2. Nou ik heb het stuk gelezen en al het andere commentaar. Paar jaar geleden was er summerdance voor de jeugd super leuk! Nu weer een mooi nieuw evenement op het surfeiland. De jonge beginnende ondernemers zijn maanden in overleg geweest met de gemeente en andere verschillende instanties. Het moet gezegd worden alles was super geregeld en verlopen. Het is ook mooi dat mensen hun nek uitsteken om dit soort mooie evenementen te organiseren. Het is altijd zo makkelijk om commentaar te geven en te klagen. Zou een tikkeltje jaloezie of gewoon klagen om het klagen, kunnen mee spelen?

    Het zou mooi zijn als idd de entreeprijs volgende keer wat lager zou zijn zodat het voor meer mensen toegankelijk is. Er zijn ook diverse kaarten geschonken aan sociale instanties in Aalsmeer.
    Ik was zelf ook aanwezig bij dit evenement en het is een aanrader! Wat was het een feest! Dus mocht het u lukken om voor volgend jaar een kaartje te kopen…. eerst dit evenement zelf meemaken en dan oordelen, want hoe weet je nou of het een feest voor de “rijken” was als je er zelf niet bent geweest en het publiek niet gezien hebt? Aan de hand van de prijs van een kaartje? Het is nogal een insinuatie….

  3. Eerlijk gezegd vind ik het stuk zeer herkenbaar. Al had het minder pittig gekund. Er worden wel meerdere punten gemaakt.
    Ik vraag me af of de mensen met een positieve mening over Joling & Friends kaarten hadden en er waren.
    Prima dat er af en toe wat georganiseerd kan worden op het surfeiland maar de prijs van de kaartjes is best schandalig. Fijn als er wat vriendelijker entreeprijzen worden gevraagd in de toekomst zodat het voor meer mensen toegankelijk wordt. Of doe er eens wat extra voor kinderen bijv glijbanen festival oid. Scheelt schermtijd, is beter voor de hersenen en draagt bij aan socialiseren zodat de toekomstige gemoedelijkheid in Aalsmeer en Kudelstaart geborgd wordt.

  4. Tsjonge jonge , voor het schrijven een glas azijn gedronken ?

  5. Er zijn hier heel veel jonge Aalsmeerders bij betrokken , die keihard hebben gewerkt en hun nek hebben uitgestoken, ook financieel!

    Die jonge Aalsmeerders nemen initiatief , hoe mooi is dat !

    Ik zeg ; hulde !

  6. Mensen wees blij dat zoiets georganiseerd wordt Aalsmeer was in het nieuws betere promotie kunnen we niet hebben enigste minpuntje was dat de gemeente en politie eiste dat het gehele strand was afgesloten maar dat ligt niet aan de organisatie van dit evenement beter volgende keer een corridoor maken dat de mensen ook op de pier kunnen komen met mocht het zulk mooi weer zijn dat iedereen overdag kan genieten van het surfeiland

  7. De kop suggereert een felle ruzie, de inleiding van dit stuk begint daarna wat dromerig. En daarna de persoonlijke mening van de auteur over elite en gewone volk. Huh? het gaat hier over een feest van 2 dagen…..(excl. op- en afbouw) Persoonlijk vind ik dit stuk nogal overtrokken en het zoeken naar een situatie vanuit negatieve insteek.
    De laatste tijd is dit medium nogal goed in het publiceren van artikelen/columns (soms wat moeilijk te onderscheiden) waar nogal wat azijn aan te pas komt. Alles is slecht, verprutst door wanbeheer of door politici die over het algemeen niks kunnen (aldus de schrijvers). En is het wel positief, dan blijkt er nogal eens een zakelijke/commerciële getint stuk te zijn.

    Aalsmeervandaag, Jullie beginnen een spreekbuis van notoire klagers te worden. Richt je alsjeblieft ook eens op de dingen die wél goed gaan. Of als het niet precies uitpakt hoe de auteur wenst, laat dan toch eens een tegengeluid horen(lezen) of er misschien een hoe en waarom is, in plaats van alleen maar de negatieve kant uit te lichten. Kritisch zijn mag (en moet), maar niet zo eenzijdig.

  8. Als het twee dagen had geregend zouden we dit gezeur niet gehoord hebben.
    Dus stop met dat gezeur…….. het is nooit voor iedereen naar het zin te maken.

  9. Ieder mag zijn mening geven, maar dit verhaal is wel een beetje overdreven.

  10. @Zorn.
    Ik weet niet de uitkomst; kosten gedeeld door aantal bezoekers of dat in overeenkomst is met de prijs van een kaartje. Maar als op het Surfeiland het veiligheidsonderzoek al E4000,– kost!
    @Marco.
    Je geeft een uitwerking van mijn opmerking; “Lowlands zit niemand in de weg”

    P.s. van mij hoeft het geen traditie te worden.

  11. Joop Kok, een mooi stuk je heb je er van gemaakt. Je legt waarschijnlijk het gevoel neer wat er te ronde gaat.
    Waar aantal, een koppeling maken met Lowlands, dat kan je niet maken. Dat word gehouden op een speciaal evenementen terrein. (naast een pretpark)
    Het stukje openbare ruimte word even ons ontnomen. Met het feit dat het ook nu ook zo mooi weer is, wekt dit een onprettige gevoel. Iedereen mag van deze plek, Surfeiland genieten. Maar de wijze waarop het gegaan is. Zo massaal, dat geeft vragen.
    Het wordt gezegd dat het om 2 dagen gaat. Maar om die 2 dagen te organiseren, zijn er ook voorbereiding en afbouw dagen.

  12. Jan Tas
    Lowlands duurt 3 volle dagen. Prijs is dus niet in vergelijking met een paar uurtjes op het surf eiland.

  13. helaas een naar stukje
    er zijn erger dingen aan de hand om je druk over te maken

  14. Het eerste stukje was zo mooi geschreven. Jammer van de onzin in de rest van het stukje. Zeuren om het zeuren

  15. Voor de happy few? Een kaartje Lowlands kost E300,– Het verschil; Lowlands zit niemand in de weg.

  16. Beste beetje zuurpruim wel. Ik heb nou niet echt het idee gehad dat er nu kinderzieltjes zijn beschadigd. Alleen u ego (Schijnen mensen in de VS veel last van te hebben). Misschien is het u opgevallen toen u bakje chinees op at aan de water kant maar tegenwoordig is het punt waar men kan zwemmen en van het water kan genieten met een paar metertjes verlengd. Geef toe vond de zwarte doeken ook wat overdreven maar ja dat vind ik ook van de glitterpakjes van Gérard. Omdat men het 80 euro waard vind om naar een glittershow te kijken ben je niet meteen de happy view. En als we het toch over de happy view hebben wist u dat vrijwilligerswerk van zorgcentrum Aelsmeer zondag waren uitgenodigd om te komen luisteren naar Geere Beer in z’n glitterpak. Weet u we wonen inmiddels 20 jaar met plezier aan de stommeerweg (hoho nee niet denken daar heb je zo rijke stinkerd gewoon bouwvakker en administratief medewerker in de kleinste huisjes van de stommeerweg). We genieten als we andere zien genieten. Klagen niet over geluidsoverlast, Afvalbakken dat z’n weg niet naar de prullenbak vond, die dronken gek die keihard zingend uitde kroeg komt, de bbq wolken van verbrande worsten die voorbij komt, de Maar dat eeuwige gezeur.

  17. Mensen kunnen ook wel zeuren zeg. Het is het hele jaar voor iedereen toegankelijk. Nu is het 2 dagen afgesloten voor een concert en dan gaan ze zeuren. Wij lagen met de boot voor het eiland en hebben mee kunnen gebeten van de muziek. Heerlijk, mooi weer, muziek en gezelligheid.

  18. Een beetje nuance is op zijn plaats lijkt me, het gaat om twee dagen in dit jaar…..

  19. Benieuwd of een feest op het raadhuisplein ook deze commotie veroorzaakt.. onee die vragen geen 90 euro (?)

  20. Beste meneer Kok,

    Het ‘waterfront’ dient als openbare ruimte een maatschappelijk belang, dat heeft u denk ik mooi verwoord in uw bijdrage.

    Is het niet zo dat een openbare ruimte bij tijd en wijle ook gebruikt mag worden door private organisaties om activiteiten te organiseren? Commerciële feesten kunnen toch ook onderdeel uitmaken van een een breder maatschappelijke context?

    Natuurlijk was het jammer dat een groot deel van het surfeiland gedurende twee dagen niet toegankelijk was voor publiek. Gelukkig was de prachtige promenade ernaast een prachtige plek om alsnog van het mooie weer te genieten.

  21. Was een mooie avond voor het kijk ons eens publiek. Heb zelf ook genoten aan de waterkant met de minder bedeelden van Aalsmeer. Althans dat gevoel kreeg ik er wel bij. Surfeiland is volgens mij ook mede door mijn belastingbijdrage zo mooi geworden en dat het dan door de rich and famous van Aalsmeer wordt gekaapt voelt wat dubbel. Initiatief absoluut top volgende keer liever wat meer open voor iedereen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin