Lezerspost: ‘Is zwijgen goud?’

(Foto archief AV/Arjen Vos)

Van oud-AB raadslid Dirk Stoker ontvingen we een bijdrage voor Lezerspost naar aanleiding van het opstappen van Robert van Rijn en het ontslag van Dick Kuin.

Ja, wat doe je als blijkt dat je geheime agenda voor het voetlicht komt of dat je feitelijk bent betrapt op heterdaad? Als blijkt dat je slinkse spelletjes aan het spelen was en je ware bedoelingen het daglicht gaan zien? Dat je sprak en zweeg wanneer het jou uit kwam. Dat je een hele gemeenteraad in gijzeling hield met je verdeel- en heersgedrag. Dat je politieke vertrouwelingen gebruikte om jouw individuele doelen te bereiken. Dat je een hele politieke partij verweest en onthoofd achter laat. Dat zij zich misschien nog niet realiseren hoe zeer ze zijn belazerd door hun nestor. In ontluistering achtergelaten. Ja, wat doe je dan?

Blijven zwijgen met misschien de hoop dat het overwaait. Of je kan praten als brugman, anderen de schuld geven, weer nieuwe tactieken bedenken om jezelf er uit te draaien, waardoor je je jezelf nog vaster draait, jezelf ontslaan van verantwoordelijkheid, anderen de schuld geven, enzovoort. Zwijgen is wat tot nu toe de ontslagen wethouder doet. En straks kan hij zeggen: ik hoef niets meer te zeggen, want ik bent toch al veroordeeld door de opinie. Dat krijg je als je blijft zwijgen.

De burgemeester en het college horen te spreken met één mond, maar zwijgen nu in alle talen met de kaken op elkaar. Zijn zij geen verantwoording schuldig aan de burger? Het grote zwijgen geeft blijk van de arrogantie van de macht en minachting voor de burger, die wacht op een eerlijke en openhartige uitleg. Of is het een stelletje klunzen, wereldvreemd vertoevend in hun eigen universum? Je zou het bijna denken, als je ziet hoe onprofessioneel deze crisis in de gemeentepolitiek wordt gemanaged.

Hoe langer de stilte hoe meer voeding voor allerlei speculaties. Schadelijk, zeer schadelijk voor het vertrouwen tussen burger en politiek bestuur. Een voorbeeld op gemeentelijk niveau van het diepgaande rottingsproces van onze landelijke politiek. Geen wonder dat veel burgers niets meer hoeven te weten van politiek en zich terug trekken in complotten, obscure politieke partijen of zich van de wereld vervreemden door op te gaan in  zweverige alternatieve luchtkastelen van hun eigen individualisme. Maar dit refrein kent u waarschijnlijk al.

Ja, wat doe je dan? En het klinkt als een ontzettende open deur maar open kaart spelen is toch het beste van alle strategieën in dit soort onverkwikkelijke situaties. Pijnlijk. Wie wil er nu weten dat je niet volgens de democratische spelregels hebt gehandeld? Au, dat is pijnlijk.

Een voordeel van het open kaart spelen is dat iedereen weet wat er is gebeurd en er geen voeding meer is voor allerhande speculaties met alle kwalijke stank die daar uit los komt. Zwijgen is destructief. Door openheid kan je de boel resetten, er kan worden gesproken, begrepen en misschien kan er na een lange tijd op een gegeven moment misschien een punt gezet worden. Misschien, misschien ja, zal er na lange tijd iets van vertrouwen ontstaan. Tijd ja, een lange tijd. Sommigen hebben die tijd niet meer. Want vertrouwen is namelijk geen gebruiksartikel. Met vertrouwen heb je goud in handen. Vertrouwen is gebaseerd op een diepgaande overtuiging ten aanzien van de ander en die bij misvatting je bestaan op zijn grondvesten kan doen trillen. Bij sommige mensen weet je nooit of zij je vertrouwen weer waard worden.

11 reacties

 1. Ik vind – en ik kan dat zeggen – dat hier ook een rol ligt voor de media. Het brengen van dit soort berichten helpt niet mee. Het helpt niet mee aan onbevooroordelde journalistiek, noch aan stabiliteit. Dat de heer Stoker dit plaatst op zijn eigen facebook is tot daar aan toe, dat een lokaal medium zich hiervoor leent geeft te denken.

 2. @alex ten broek: wat een raar vergelijk: bram Heijstek is strafrechtelijk vervolgd en schuldig bevonden, en Dick Kuin wordt door meneer van Rijn beschuldigd van belangenverstrengeling, zonder daar verder tekst en uitleg bij te geven. Als je geen verschil ziet tussen die twee maak je alles wel erg zwart-wit.
  @Dirk, dan deel ik je conclusies uit dat interview met Judith niet echt, en vind ik dat je wel erg ver gaat in je woordkeuze op basis van gevoelens/gebeurtenissen uit het verleden.

 3. Wat mij betreft past Dhr Kuin in hetzelfde rijtje als Dhr Heijstek. Allebei oplichters. Alleen heeft eerstgenoemde meer (Aalsmeerse) fans en krijgt dus ook meer openbare steun. Maar ze hebben beide de boel besodemieterd en ik ben blij dat ze weg zijn.

 4. Even wat korte antwoorden op de reacties van mijn brief:

  Ik heb deze brief weloverwogen geschreven en heb bewust afgewacht op nadere informatie, uitleg
  verklaring van zowel de verschillende politieke partijen, de burgemeester als Dick Kuin. Na bijna 4 weken stilte begon het er op te lijken dat er weer werd overgegaan naar de orde van de dag. Dat wilde ik niet.

  Beste Skander: precies je legt de vinger op de zere plek. Met je vraag of Dick Kuin daadwerkelijk de enige politicus zijn met persoonlijke belangen of een modus operandi die andere politici niet uitkomt? Nee, Dick Kuin is niet de enige. Wat ik aangeef in mijn brief dat het in de politiek zou moeten gaan om vertrouwen en dat je opkomt voor je gemeente en de inwoners ervan en dat je eigen belang daarin geen rol mag spelen. Daar leg je als wethouder of gemeenteraadslid ook een eed voor af.

  Beste Piet: ben ik even blij dat je niet bij Aalsmeer Vandaag werkt. Had je dan misschien wel censuur toegepast? Mijn hele brief gaat over normen en waarden. Over onwaardig: afgeleide van waardig: heeft te maken met waarden en normen. Zie de Dikke van Dale.

  Beste Nicolette,
  Een motie van wantrouwen met direct ontslag krijg je niet voor niets. Dat Dick, zoals Judith Keessen, (zie artikel ‘We zitten nog in een rouwproces’) zei, niet sprak over problemen en dat zij als partijleider nooit van Kuin een signaal een signaal heeft gekregen dat het niet lekker liep in het college, dat de boel wel eens zou kunnen gaan escaleren (einde citaat). Dat geeft op zijn minst aan dat Dick selectief omging met wie hij informatie deelde. Dit hele interview straalt uit dat de fractie van AA compleet is overvallen door deze crisis, of op zijn minst veel te laat is geïnformeerd door Dick (Citaat Judith Keessen ‘Het was ons al een paar dagen bekend dat het vertrouwen in Dick door het college is opgezegd’). Een paar dagen is veel te kort. Er moeten al veel langer zaken hebben gespeeld die Dick niet met zijn fractie heeft willen delen. Verder ken ik Dick en weet hoe hij politiek handelt.

 5. Beetje bijzonder wel.. heb jij allemaal inside information over de huidige situatie, gemeenteraad en Absoluut Aalsmeer, Dirk? (“ Dat je een hele gemeenteraad in gijzeling hield met je verdeel- en heersgedrag. Dat je politieke vertrouwelingen gebruikte om jouw individuele doelen te bereiken. Dat je een hele politieke partij verweest en onthoofd achter laat.”)

 6. Inderdaad een ingezonden brief.
  Maar ook die worden eerst door de redactie gelezen en dan pas eventueel geplaatst neem ik aan.
  Walgelijke brief! AalsmeerVandaag onwaardig.

 7. Dit is geen artikel, maar een ingezonden brief. Dirk, je hebt helemaal gelijk.

 8. Zo Dirk, fijn leeggelopen?

  Probeer de boel eens van een afstandje te bekijken. Zou Dick Kuin daadwerkelijk de enige politicus zijn met persoonlijke belangen of een modus operandi die andere politici niet uitkomt? van Rijn ‘de reservist en militair’ die klaagt dat ‘de vijand’ het spel niet eerlijk speelt…. Het moet niet gekker worden.

  Beetje jammer dat ondertussen alle problemen blijven liggen. Wat het Fort betreft, gemeente let op! – ‘Het Pannenkoekenfort’. Scheelt mij regelmatige trip naar Fort Uithoorn en leuk voor alle kinderen. Wie lust er nu geen pannenkoeken? Goeie bierkaart voor de papa’s. Paar optimistjes en wat valkjes voor de verhuur langs de steiger, heb je ook een leuk zeilfort met horeca. Iedereen blij. Kunnen we weer verder met echte problemen.

  Fijne dag Dirk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin