Vertrek Dick Kuin geeft deuken

“Na een jarenlange samenwerking is het moment gekomen om afscheid van de fractie van AB te nemen. Ik kan mij niet langer vinden in de door de fractie ingeslagen weg en heb besloten om per direct de fractie te verlaten en als zelfstandig raadslid verder te gaan.” Met deze woorden kondigde AB-raadslid Dick Kuin gisteren zijn onmiddellijke vertrek aan bij de lokale partij Aalsmeerse Belangen waar hij nota bene medeoprichter van is.

Het is een verrassend slotakkoord van een toch al heel woelige raadsperiode. En voor de coalitie ook een aderlating. De kleine meerderheid van twaalf tegen elf stemmen valt namelijk weg met het vertrek van Kuin. De algemene verwachting is echter dat het voor deze laatste maanden van deze coalitie weinig averij zal opleveren. Volgens coalitiepartner en CDA-fractievoorzitter Dirk van Willegen is de handtekening van Kuin onder het coalitieakkoord wel wat waard. “Dick was zelf bij de onderhandelingen aanwezig. Zijn handtekening staat eronder en ik verwacht eigenlijk niet van hem dat hij nu nog dwars gaat liggen en de boel gaat boycotten.”

Van vier naar acht
Het politieke landschap van Aalsmeer gaat in 2018 sowieso drastisch veranderen, zoveel staat wel vast. Nu met deze stap van Kuin, met een PvdA, een GroenLinks en een D’66 die weer terugkeren en mogelijk HAC die onder een andere naam verder gaat, zijn er straks twee keer zoveel politieke partijen in Aalsmeer dan nu het geval is. Acht in totaal, het geeft de kiezer wel wat te kiezen in maart.

Onverkiesbare plek
Natuurlijk is Dick Kuin, één van de langstzittende raadsleden, om een reactie gevraagd, maar dat wijst hij vooralsnog af. “Ik heb van allerlei kanten nu verzoekjes gekregen om nadere uitleg. Het lijkt me nu nog niet handig om een inhoudelijke reactie te geven. Ik kom daar in de loop van de volgende week op terug.”

Bronnen melden dat het vertrek van Kuin komt doordat de kiescommissie van AB hem niet langer op een verkiesbare plaats wilde terugzien. Het blijft dan nog wel de vraag waarom een raadslid afhaakt van de partij die hij onder meer samen met Geurt Ouwerkerk en Coq Scheltens heeft opgericht. Mogelijk komt dit mede doordat Kuin in de loop der tijd ook zijn fractievoorzitterschap en een deel van zijn woordvoerderschap is kwijtgeraakt.

De geruchtenmachine draait op volle toeren. Zo zou Kuin van plan zijn om zich met de Lijst Kuin toch weer verkiesbaar te stellen voor het raadslidmaatschap. Sterker nog, de voormalig AB’er zou zelfs al contact gezocht hebben met D’66, GroenLinks en de PvdA om afspraken te maken voor het afvaardigen van een wethouder namens die vier. Op Dick’s Facebookpagina werd al gegrapt over een nieuwe partij met de naam ‘Vrouwentroost Belangen’ maar of VB dan zo lekker bekt?

Niet gek op weglopers
CDA-fractievoorzitter Van Willegen denkt dat AB wilde gaan vernieuwen. “Als partij wil je verder en het schiet niet op voor nieuwe mensen als mensen zo lang raadslid zijn. Ik denk dat AB ook wel een paar deuken zal oplopen nu. Dick is een goede politicus en ik waardeer hem als raadslid met zoveel ervaring, maar hij heeft af en toe wel een eigen mening. Dan hoor je weleens dat het er heet aan toegaat binnen zo’n fractie. En ja, ik moet zeggen over het algemeen zijn veel mensen niet gek met weglopers. Met een nieuwe lijst moet je echt iets meer gaan bieden. Ik betwijfel of hij dat gaat redden.”

Geen verschil
Ronald Fransen fractievoorzitter van PACT, zelf ook goed voor heel wat raadsjaren, zegt de oorzaak voor het besluit van Kuin niet te weten. Hij heeft er wel een paar gedachtes over, “Wat is nog het verschil tussen AB en het CDA? Dat is er niet volgens mij. Ik denk dat Dick dat zelf ook zo voelt. Het activistische is er af bij AB. Je kon zien dat hij zich er zeker de laatste tijd minder prettig bij voelde. Daarbij vind ik de timing voor dit besluit opvallend. Volgens mij maakt zo’n Lijst Kuin kans op een zetel. Ik denk dat hij daarvoor dan wel het oorspronkelijke gedachtegoed van AB moet gaan aanboren.”

Een van de iconen
VVD-fractievoorzitter Robert van Rijn is verrast. “Dat Dick er uitstapt is wel heel bijzonder. Nota ben een medeoprichter van AB. Hij is samen met Coq Scheltens een van de iconen van AB. Ik ben wel heel erg benieuwd wat er mis is gegaan. Daar komt bij dat de coalitie haar meerderheid kwijt is nu. Ik heb hierover al contact gehad met collega’s. Ik denk dat we ons wel moeten beraden wat dit besluit betekent en voor gevolgen kan hebben.”

Van Rijn steekt tegelijkertijd de loftrompet over Dick Kuin als raadslid. “Ik zal hem missen. Als Dick zou verdwijnen uit de lokale politiek zou dat een verlies voor Aalsmeer zijn. Hij is een kritisch onafhankelijk denker. Een nuchtere professionele vent waar ik veel en prettig mee heb samengewerkt. Ik denk ook dat een Lijst Kuin daarom kans maakt om een zetel binnen te halen. Hij is wel iemand met veel voorkeursstemmen.”

Zetel mee
Tot slot de reactie van Aalsmeerse Belangen als laatste. AB fractievoorzitter Helma Persoon beaamt dat de reden voor het vertrek van Kuin het ontbreken van zijn naam op de concept kandidatenlijst is geweest.” Op 15 november hebben de leden van deze Kandidatencommissie in een persoonlijk gesprek aan Dick kenbaar gemaakt dat zij voornemens waren om hem niet voor te dragen als kandidaat voor de nieuwe kieslijst. De Kandidatencommissie had als opdracht meegekregen om een evenwichtige lijst samen te stellen met een afwisseling van ervaren raadsleden en nieuw talent. Daarnaast heeft de commissie de opdracht gekregen om een lijst van kandidaten samen te stellen die samenwerking en teamgeest als leidend principe willen hanteren,” aldus Persoon. 

Kennelijk voldeed Dick Kuin niet langer aan de gestelde eisen gezien het besluit van de kiescommissie van AB. Een en ander leidde er toe dat Dick Kuin besloot de fractie van AB te verlaten en zijn zetel in de gemeenteraad van Aalsmeer ‘mee te nemen’.

Veel werk verzet
Het bestuur en de fractie van AB beschrijven in een persbericht deze gang van zaken te betreuren. “De zetel is bij de laatste verkiezingen verkregen door AB en behoort dan ook van AB te blijven. AB legt zich echter neer bij het besluit van Dick en dankt hem voor de jarenlange succesvolle samenwerking. In de afgelopen en huidige raadsperiode heeft Dick veel werk voor AB verzet en daar zijn we hem zeer erkentelijk voor. In de periode naar de verkiezingen toe vertrouwen we erop dat de fractie en Dick blijven samenwerken in het belang van Aalsmeer. Dat is immers onze gedeelde passie.”

De verkiezingen zijn begonnen.

Tekst Jan Daalman,

Foto's: Dick Kuin tijdens de raadvergadering van 2 november toen alles nog koek en ei leek tussen hem en de fractie. Foto's Arjen Vos

(advertentie)

9 reacties

 1. Dick, Je moet de suggestie van Bram Heistek niet al te letterlijk opvatten. Deze ervaringen van de afgelopen jaren zijn volgens mij meer dan voldoende. geweest.

 2. Wij wensen de zeer gewaardeerde Dick Kuin veel succes bij de verkiezingen met de Fractie Kuin. Dick pak ze!!! Je kan het.

 3. Het getuigt van moed dat AB buiten de zekerheid van één zetel voor Dick Kuin op de kandidatenlijst, althans volgens Pierre Tuning in pennenstreek 210, kiest voor nieuw talent. Het is dubieus dat Dick met de wetenschap van de concept kandidatenlijst, de ingeslagen weg van AB ter sprake brengt. Die weg was al lang bekend. Als Dick er in het verleden niet mee eens was kwam er veel gesputter en ging hij, als het er op aan kwam, akkoord. Het zou hem gesierd hebben als hij juist op zo´n moment, wanneer het er echt om ging, stelling had genomen. Nu is er niets meer te verliezen en is het wel erg gemakkelijk om principieel te (worden) zijn.

 4. Veel méér jammer is dat de van oorsprong idealistische partij AB hoofdzakelijk wordt gedirigeerd door één heerser waardoor kennelijk nu niet langer plaats kan zijn voor persoonlijkheden als Dick Kuin.
  Goed voorbeeld doet goed volgen?

 5. Het is een terugkerend misverstand dat Geurt, Coq en Dick de oprichters zouden zijn van AB. Het is een mythe. Toen Geurt en Ada terugkwamen uit Nicaragua verbleef ik in hun woning en spraken we veel over politiek. Daar groeide de behoefte om een partij op te richten. Er werd onder de kennissenkring, oa Han uit de Boerenvreugd Periode, gezocht naar ‘deskundigen’ op het gebied van onderwijs, veiligheid en groen. Snel groeide het tweemans idee uit tot een beweging. Dick Kuin, die voor de gezelligheid bij Geurt en Ada langs kwam was in die tijd in het geheel niet in politiek geïnteresseerd. Wel kwam hij op een avond met Coq Scheltens langs om te kijken of zij iets voor de partij kon betekenen. Ze was net daarvoor afgewezen door de VVD en was op zoek naar een nieuwe politieke bondgenoot. Als eerste voorzitter van AB kreeg ik de moeilijke vraag voorgelegd of we Coq wel konden accepteren. Wij over het algemeen links georiënteerd en zij een afgewezen VVD’er. Doorslaggevend was wel dat zij in staat was om bruggen te bouwen tussen verschillende Aalsmeerse groeperingen en dat wilden we toch? Dick vertrok niet veel later naar Afrika en zou later bij Coq aanschuiven nadat Geurt de partij verlaten had. Het is jammer dat keer op keer de waarheid rond het ontstaan van AB geweld wordt aangedaan.

 6. Hun alfamannetje zit a.s. maart alleen op de rots als meer verstandige mensen het voorbeeld van Dick volgen. Kan hij daarna achter Berend Botje aan.

 7. Heb alle respect voor jou ,we gaan je missen ik heb veel van jou geleerd en daar wil ik je voor bedanken !! Vriend Dick het gaat je goed in je verdere leven.
  VR GR Jacques,

 8. Dick, jammer.
  Wat siert een mens het meest: Onafhankelijk denken en trouw blijven aan zijn eigen waarde en daarin zijn persoonlijke invulling aan het leven geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel