Lezerspost: ‘Aalsmeer doet bijnaam bloemendorp weinig eer aan’

Van bezorgde inwoner Gosse Krikke ontving de redactie onderstaande brief over het groenbeleid van de gemeente.

Kleurrijke bermen, groenstroken en parken met prachtige vaste planten met bloemen in allerlei kleuren en geuren, afgewisseld met in de wind wuivende siergrassen. Velden met wilde bloemen, waar bijen en vlinders talrijk boven dartelen. Zo stel ik mij een bloemendorp voor. Helaas is de werkelijkheid in Aalsmeer anders. Veel stenen, ‘blokkendozen’ en weinig groen. Een aantal perkjes is wel mooi gevuld met vaste planten, maar deze zijn op één hand te tellen en verder zijn er weinig echte bloemen te zien in het openbaar groen in Aalsmeer. Aalsmeer doet haar naam bloemendorp vooral eer aan door het op industriële wijze telen en veilen van bloemen. De bewoners zien daarvan vooral het vrachtverkeer in hun straten en een deel betaalt er zijn boterham mee. De gemeente Aalsmeer heeft in een poging haar naam eer aan te doen nog wat plantenbakken met inmiddels half uitgebloeide geraniums opgehangen bij het gemeentehuis. Leuk, maar bij lange na niet voldoende. Oh ja, en je kan bloemenkunst zien bij het Flower Art museum of Floriworld. Maar ik zie toch veel liever echte bloemen in het openbaar groen!

In veel gemeenten is inmiddels het besef gekomen dat het roer om moet. Jarenlang gebruik van pesticiden en monocultuur heeft er voor gezorgd dat het aantal insecten sterk is afgenomen. In steeds meer steden en dorpen worden daarom tegels verruild door mooie geveltuintjes en saaie grasstroken vervangen door vaste planten of ingezaaid met wilde bloemen mengsels vol met klaprozen, korenbloemen, kamille, margrieten etc. In Aalsmeer lijkt dit besef er nog niet te zijn. Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek dat Aalsmeer een van de meest versteende gemeentes is. Daar is helaas nog weinig aan veranderd. Met de verandering van de N196 was er even hoop dat er meer bloemen naar Aalsmeer zouden komen, want bij de entrees van Aalsmeer was een bloemenzee beloofd. Helaas is die bloemenzee er nog steeds niet (op 1 rotonde na). En mocht die er wel komen, dan hoop ik dat ze kiezen voor echte bloemen, en niet kunstwerken van bloemen.

Parken en bos kent Aalsmeer nauwelijks. Het Seringenpark is leuk, maar veel te klein, half vol gebouwd en vrij eentonig in de beplanting, waardoor het voor de insecten weinig verschil zal maken. Het Hornmeerpark bestaat voor het grootste gedeelte uit grasvelden en bebouwing. Ook hier zijn weinig bloemen te zien. Hopelijk komt daar verandering in nu het park verbouwd wordt, maar ik vrees dat Aalsmeer weer kiest voor groene struiken waar de vlinders en bijen niets aan hebben. In het Seringenpark was de afgelopen twee zomers een klein stukje wilde bloemen weide te zien. Recentelijk heeft dat echter plaats gemaakt voor treurige half omgewaaide stokken tussen het onkruid. Voor bos kunnen de Aalsmeerders naar Amsterdam/Amstelveen, als ze zich tenminste niet storen aan het geluid van de A9 of Schiphol. Mooie bomen, zoals recentelijk nog in de Dorpsstraat, worden helaas nog met veel gemak omgehakt. Het spoorlijnpad is helaas ook ter ziele gegaan. Dit was een van de weinige wandelpaden waar je nog een soort van in ‘het groen’ liep. Onlangs zijn er wat nieuwe speeltuinen bijgekomen in Aalsmeer. Helaas is er gekozen voor kunstgras waardoor er vele microplastics in het milieu komen, terwijl men ook had kunnen kiezen voor natuurlijke materialen zoals houtsnippers of zand. Toen ik aan de gemeente Aalsmeer vroeg of ze de struiken met (licht) giftige bessen naast de speeltuin misschien konden vervangen door mooie vaste planten, kreeg ik als antwoord dat dat geen beleid is van de gemeente en dat ik maar op mijn kind moest letten…

De nieuwe aanplanting langs de Burgemeester Kasteleinweg staat er helaas ook treurig bij. Extreme droogte in de zomer in combinatie met te weinig onderhoud/ geen water geven, heeft ervoor gezorgd dat een deel van de beukenhaag al afgestorven is. Een ander deel is overwoekerd door onkruid, en weer een ander deel is half omgemaaid door onvoorzichtig maaien. Voor de klimplanten langs de geluidsmuur geldt helaas hetzelfde. Sinds het aangeplant is, zijn ze nauwelijks gegroeid. Of dit ooit nog wat moet worden? Bulten groenafval liggen her en der nog langs de beukenhaag, en wanneer het voorjaar aanbreekt zal het onkruid weer welig tieren en de zon en het water van de haag/klimplanten ontnemen, als de haag dan niet al omgemaaid is. Ik vrees het ergste. Bij ons in de buurt is recentelijk een perkje vernieuwd. Ik hoopte op mooie vaste planten, maar helaas is bij de aanleg vervuilde compost vol met onkruidzaden gebruikt, waardoor we al maanden aankijken tegen een onkruid bult en de eigenlijke beplanting dood gaat omdat het geen zonlicht krijgt. Ik hoop dat deze fout niet weer gemaakt wordt, want er is al genoeg onkruid in de gemeente.

Groen in Aalsmeer lijkt niets te mogen kosten, moet vooral geen onderhoud vragen, en is vaak saai/eentonig. Op de nieuwe rotondes van de Burgemeester Kasteleinweg groeit meer onkruid dan gras. De perkjes er omheen zijn aangeplant met nietszeggende struikjes, waar tussen het onkruid en afval sneller groeit dan de struiken zelf. Langs de beukenhaag is gras ingezaaid, maar door onkruid overwoekerd. Hoeveel leuker was een mooi wilde bloemen mengsel geweest? Of een gevarieerd aanbod van vaste planten en afwisselend siergrassen langs de beukenhaag, op de rotondes en de nieuwe perkjes. Een tip voor de gemeente Aalsmeer: vaste planten vragen nauwelijks onderhoud, houden onkruid weg, zijn een aanwinst voor de gemeente en zijn uiteindelijk veel goedkoper dan steeds maaien/onkruid weg halen etc. In het nieuwe college programma wordt gesproken over duurzaamheid en een gezonde en duurzame leefomgeving voor de bewoners. Ik hoop van ganser harte dat dit ook betekent dat er meer aandacht voor groen komt: meer parken, meer bos, meer (wilde) bloemen, meer vaste planten, meer wandelpaden in het groen etc.

(Foto’s Gosse Krikke)

15 reacties

  1. De klimaat verandering heeft niet alleen impact op onze bossen maar ook op beplanting op rotondes. Tijd voor duurzame oplossingen, getergde term, die al jaren rondom ons zweeft.
    Op de rotonde in Oosterbeek, waar ik sinds juli 2017 woon, is in februari 2020 prairiebeplanting in lava aangeplant. De bodem bestaat nu uit lavasplit, dit heeft een waterbergend vermogen en onkruid groeit hierop minder. In het lavasplit zijn prairieplanten in combinatie met siergrassen aangeplant. Een kleurrijk beeld als je over de Utrechtseweg komt aanrijden. Helaas is het hier niet mogelijk om foto’s te plaatsen.

  2. Er worden duizenden euro’s uitgegeven aan ‘Aalsmeer Bloemendorp’, echter als de mensen daadwerkelijk Aalsmeer komen bezoeken is het qua ‘Bloemendorp’ huilen met de pet op. Ik ben dit jaar op vakantie in een paar steden en dorpen geweest die geen ‘Bloemendorp/stad’ waren maar die er wat betreft het openbaar groen en werkelijk schitterend bij lagen. Daar kan geen promotie tegenop, dat is een simpel visitekaartje over hoe het werkt in zo’n dorp. Bij ons werkt het dus niet en gaat het waarschijnlijk ook niet doen ben ik bang.

  3. IK dacht dat we meer natuur moeten behouden in Aalsmeer.
    Daar horen ook planten en bloemen bij zoals het seringenpark werd
    Gerenoveerd en er veel bloemenzaden werd gezaaid.
    En hoeveel beton moet er nog bij(stikstof) om dat allemaal te bouwen(volbouwen)?
    Aalsmeer moet weer terug naar een bloemendorp daar staat Aalsmeer om bekend maar
    Niet de betonnen blokkendozen!

  4. Eens met brievenschrijver en de meeste reacties, @Joop: ja, is toch wel een belangrijk punt om je druk over te maken.
    In Kudelstaart snap ik er ook geen ene snars meer van. Een paar jaar geleden zijn er perken met vaste planten gemaakt rond het Corry Vonk pad. Top, gevarieerd is het wat er staat, hoewel het van mij nog wel wat meer zou mogen zijn, of op het hoge gedeelte naast de voetbal, laten aansluiten als 1 lang stuk.
    Wat schets dan ook mijn verbazing dit voorjaar/zomer: de bossages langs de Bilderdammerweg en hier in de wijk worden met grof geweld uit de grond getrokken, er komt een klein strookje met struikjes/boompjes voor terug en verder weer dat K*** gras. Alsof er nog niet genoeg biljartlaken ligt hier. Én elke maandagochtend gewekt worden door het gebrom van de grasmaaiers van de Meerlanden. Het was eentonig de beplanting, ja, maar je kunt ook de hele strook meer divers aanleggen, ipv maar weer dat stomme gras, wat (bijna) niets doet voor de biodiversiteit.

    Dat volstorten met beton heb ik ook gezien inderdaad (a 3 tuinen). Net als compleet met stenen volleggen.

  5. Allemaal geen verrassing,er zijn op het gemeentehuis een aantal personen die de boel niet zo serieus nemen.Klein waargebeurde situatie: bewoner op v Cleefkade maakt melding van enorme wateroverlast bij de brug na regenval.Meld dit bij ambtenaar op gemeentehuis.Vraag ambtenaar:waar is de v Cleeffkade?(als u rechts kijkt)Onlangs echt gebeurd.En dan laat ik het feit dat ik hier in 2013 al melding van gemaakt heb maar achterwege.En helaas geldt dit voor meer zaken.Het zou goed zijn als dat soort figuren eens niet op Google kijkt maar gewoon eens de paden op en de lanen in.

  6. Eens met Josine, als Aalsmeer vooral uit steen en beton bestaat, noodzakelijk om er iets aan te doen. En ook -naast de openbare ruimtes aan te pakken- uitleggen waarom die onderhoudsvrije tuin niet meer van deze tijd is. Het staat nu verstopt op de website van de Gemeente:
    “Aalsmeer moedigt inwoners aan om hun tuintegels te vervangen door gras, planten, bloemen of ander groen.

    Voordelen van méér groen
    Tijdens het NK Tegelwippen worden in heel Nederland zoveel mogelijk tuinen groen(er) om op deze manier:

    wateroverlast te voorkomen;
    koelte te bieden in tijden van hitte;
    water vast te houden bij droogte;
    de leefruimte voor planten en dieren te vergroten.
    Bovendien is een groene leefomgeving goed voor de mentale gezondheid.

  7. Niet te bevatten waar mensen zich druk om maken in deze tijden. Onkruid en bloemetjes.

  8. Als je b.v. uit de geranium de uitgebloeide bloemen haalt , gaan ze bloeiend de zomer door!!! En een stuk van de herfst;!!

  9. Als inwoner van Aalsmeer sluit ik me geheel aan bij de schrijver van deze lezerspost. Daarbij is het maaibeleid in de gemeente ook al jaren zorgwekkend. Zowel over het groenbeleid, plannen voor verbetering biodiversiteit en het maaibeleid heb ik verschillende meldingen gemaakt, maar nooit een reactie gekregen. In Fixi worden meldingen ‘afgehandeld’ terwijl dat niet zo is. De verstening van Aalsmeer baart mij grote zorgen, er zijn zelfs inwoners die hun hele tuin in beton gieten! De score van Aalsmeer op het NK-tegelwippen is ook niet al te best. Is Aalsmeer klaar voor meer droogte en hevige stortbuien? Een nieuw, klimaatbestendig groenbeleid waarbij zowel gemeente, inwoners als uitvoerders worden betrokken lijkt mij een noodzaak.

  10. Het is absoluut waar. De naam Bloemendorp is ver te zoeken.

    Bij mijn Bloemen en Planten winkel in de Hornmeer aan de Beethovenlaan staan op het pleintje ook 2 monsterlijke bakken waar wij ons op openingstijden op vrijdag en zaterdag gruwelijk aan ergeren. Het hoeft allemaal niet zo dor en mat uit te zien . Maar ja er is een beleid.
    Vaak jeuken onze handen om alles eruit te halen en het zelf op te knappen. 1 x gedaan( al het onkruid eruit gehaald. ) maar daar was de gemeente niet blij mee. Ik vond juist dat ik ze een dienst bewees.
    Nu zijn we weer in overleg om het pleintje bij de kleine Hoogvliet waar wij de winkel hebben toch wat op te knappen.

    Misschien als de gemeente beter nadenkt over bv het plaatsen van drempels aan de Bachlaan en het in 1x goed doet dat er geld over blijft voor mooie bloeiend groen.
    Ipv alles 2/3 x over te doen. Drempel erin drempel eruit.
    Pure geld verspilling.
    Maar dat over de balk smijten is wel een bekend fenomeen in dit dorp.
    Zonde zonde zond

  11. Het is inderdaad dramatisch in Aalsmeer. En als er dan eens prachtige klaprozen en margrieten staan te bloeien langs de poel, moet het er af anders kan men er niet met zijn handdoekje zitten…
    Ook veel privetuinen helaas die er niet uit zien.
    De gemeente zou hier wel een keer een voorbeeld aan Amstelveen kunnen nemen. Die hebben er zelfs een eigen kwekerij voor! Zie filmpje.

    https://youtu.be/QtYtu2lIqig

    En ja, de gemeente…. is wel weer door onszelf gekozen. Dus als je weer eens gaat stemmen misschien toch wat beter opletten?

  12. Lekker doorbouwen gemeente aalsmeer totdat echt alles beton is.
    Zoveel inwoners maar zo weinig groen!
    De mensen snakken naar ruimte om van de natuur te genieten en te kunnen wandelen, kijk alleen maar eens hoe druk het is in het Amsterdamse-en het Hoofddorpse Bos.
    Zorg dat Aalsmeer ook groene recreatiegebieden ontwikkelt en stop met bebouwing, het is op de wegen in en rond Aalsmeer al veel te druk!
    Weiger verdere industrie, er staan teveel loodsen leeg voor verhuur.
    In de oude kassengebieden zouden prachtige parken/bossen met elkaar verbonden kunnen worden.

  13. Helemaal mee eens! voor een bloemendorp verdacht weinig kleur in Aalsmeer. Ik had gehoopt met de nieuwe weg dat daar verbetering in zou komen, helaas….meer onkruid dan bloemen. Gemeente, maak er een mooi dorp van, wellicht hebben ze bij Flora Holland nog wat bloemen over…

  14. Het zou nou ’s prettig zou zijn als de Gemeente eens zou reageren op dit soort suggesties in de media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin