Kerken zoeken digitale verbinding

Lijnbaankerk

In de op dit moment door het wereldwijd verspreide coronavirus veranderde wereld waarmee we dagelijks worden geconfronteerd hebben ook de Aalsmeerse kerkgenootschappen zich aangepast. Een aantal van hen maakt gebruik van de moderne communicatiemiddelen om hun boodschap te verspreiden en contacten te onderhouden. De ene kerk doet het met livestream, de andere met van tevoren opgenomen diensten. We zochten contact met verschillende kerken en vroegen hen hoe ze de diensten vorm geven.

Annamarie Noordhoek

Inventiviteit, creativiteit en kennis van de digitale wereld, daar gaat het in hoge mate om. Zo maken we op uit de toelichting van Annamarie Noordhoek, als muzikant nauw verbonden aan de Oosterkerk. Ze zet zich samen met geloofsgenoten in om, nu de mogelijkheid tot het houden van een kerkdienst er op de ‘normale’ manier even niet inzit, andere wegen te zoeken voor de wekelijkse vieringen. “Wij hadden zondag via de computer een live verbinding met onze gemeenteleden Alleen de dominee was voor de leden te zien, maar er was wel livemuziek bij te horen.”

Komt het niet over als surrogaat? Annamarie: “Ja, dat is zeker. Face to face is natuurlijk warmer, maar toch waren de reacties vanuit de gemeente enthousiast. Men vindt de mogelijkheden mooi. Nu de diensten momenteel niet meer kunnen worden gehouden zoals gebruikelijk, zou je in een gat kunnen vallen, want het kerkbezoek loopt snel terug en op deze manier blijft men toch verbonden.” Op de website hervormdaalsmeer.nl kan een keuze worden gemaakt uit diensten van Oost of de Dorpskerk

Martijn Piet

Zingeving
Martijn Piet, voorganger van de Levend Evangelie Gemeente (LEG) geeft eerlijk toe de samenkomst, het samenzijn met elkaar in deze noodgedwongen opzet te missen. In een door de LEG uitgegeven nieuwsbrief spreekt Piet over de behoefte aan zingeving, die juist in onzekere tijd groot is. “Samen zijn, het elkaar ontmoeten, dat gaat nu met livestream via YouTube. De mensen zien thuis de muzikanten. Je moet er wel een computer of smartphone voor hebben. We sturen echter ook twee keer per week via de mail onze nieuwsbrief. De digitale dienst is nu twee keer gehouden en positief ontvangen. Vierhonderd apparaten waren thuis op onze dienst afgestemd. We zullen er zeker tot zo lang het nodig is, op deze manier mee doorgaan.”

Paul Thimm

Gemeenschapsgevoel
Dominee Paul Thimm is sinds november vorig jaar aangesteld als voorganger van de Doopsgezinde Gemeente. Ook dit kerkgenootschap maakt gebruik van de moderne hulpmiddelen. Volgens Thimm is een en ander zeer positief ontvangen. “Het geeft toch een stukje gemeenschapsgevoel. Je hoort thuis de orgelmuziek, je ziet Cees van Oudenallen.”

Thimm spreekt geroutineerd over usb-sticks en andere eigentijdse digitale hulpmiddelen en noemt het belang van het met elkaar verbonden zijn. “Het leuke is dat onze dienst ook is opgenomen door de Doopsgezinde Sociëteit, die enthousiast reageerde zodat onze dienst in wijder verband kan worden gevolgd. En als Doopsgezinde dominees in de wijde omtrek hebben we een groeps-app zodat een en ander in groter verband kan worden bekeken en dus niet beperkt blijft tot de eigen gemeente.”

Zolang noodzakelijk zal ook de Doopsgezinde Gemeente op de digitale weg doorgaan met het streamen van de diensten. “Komende zondag hebben we gastpredikant Jaap Brusewitz die zal voorgaan, zodat we allen toch weer de dienst digitaal zullen kunnen bijwonen.”

Voor Clazien Meivogel, lid van de Doopsgezinde Gemeente, was het afgelopen zondag de eerste kennismaking met de digitale kerkdienst. Ze is er enthousiast over. “Geweldig. Je maakt de kerkdienst gewoon in je eigen huiskamer mee. Je voelt je ook in de kerk. Ik zat afgelopen zondag om half tien nieuwsgierig te wachten en ik ben niet teleurgesteld. Je maakt het thuiszittend gewoon mee, maar je moet natuurlijk wel een computer hebben.”

Lijnbaankerk

485 huishoudens
Ook de Lijnbaankerk beheerst de techniek die nodig is om de kerkbezoekers thuis te kunnen bedienen. De Christelijk-Gereformeerden hebben met vijf andere kerken (“met verschillende bloedgroepen”) uit Alphen, Hoofddorp en Rijsenhout de handen in elkaar geslagen, zo laat Wouter de Vries weten. “Waar we zitten verandert wekelijks. Komende zondag wordt er vanuit ons eigen kerkgebouw gestreamd. We proberen dat ut voorzichtigheid met zo weinig mogelijk mensen uit te voeren maar er zijn toch zo’n vijftien mensen nodig voor techniek, muziek en preek. Afgelopen zondag bedienden we op deze manier in totaal 485 huishoudens. Op pastoraal gebied wordt er in deze tijd extra veel gebeld. Met name met onze ouderen waarvan we weten dat ze weinig familie hebben, houden we nauw contact.”

Mirjam Vermeij (screenshot website Open Hofkerk)

Voor dominee Mirjam Vermeij en de Open Hofkerk is het dubbel vervelend dat er geen samenkomsten zijn. De voorganger neemt komende zondag afscheid van deze gemeente. Normaal gesproken een gebeurtenis die groots wordt aangepakt. Nu spreekt ze haar gemeenteleden toe via de website in een videoboodschap.

Betrokken
Bij de Aalsmeerse CAMA Gemeente (ACG) wordt volgens voorganger Maurice Lubbers een van tevoren opgenomen kerkdienst zondag om tien uur digitaal gedeeld. “Deze wordt gemaakt van korte fragmenten die door verschillende gemeenteleden zijn aangeleverd. Zo draagt iedereen een stukje bij aan de dienst en zien we elkaar ook weer even op beeld. Zelfs onze missionarissen ver weg en mensen die anders niet naar de dienst kunnen komen, zijn zo toch bij elkaar betrokken. Het vasthouden van het onderlinge contact vinden we in deze tijd het belangrijkste. Zo hebben we ook al een gezamenlijke bidstond gehouden waarbij een groot deel van de gemeente ingelogd was via Zoom.”

Bij de Kudelstaartse Samen Op Weg-gemeente is het aanleggen van camaratechniek door de crisis in een stroomversnelling geraakt, laat de technicus aldaar weten. De gemeenteleden hadden behoefte om hun eigen diensten te kunnen volgen en dus is er deze week hard gewerkt om dat mogelijk te maken. Via de website van de kerk kan de dienst worden gevolgd. Het onderlinge contact wordt met Whatsappgroepen onderhouden. Voor mensen die daar niet over beschikken wordt een oplossing gezocht. Mogelijk dat die een tablet of smartphone van de kerk krijgen.

Karmelkerk

“Nee, wij gaan als parochie niet digitaal,” zegt ons Loes Zandvliet, sprekend namens de Katholieke Karmelkerk. “Wij zijn als vijf parochies in de omtrek met elkaar verbonden, maar zenden helaas nog niet de diensten uit. Op AT5 zijn er wel missen te volgen, maar niet die van onze kerk.”

Om een al dan niet live gestreamde dienst mee te maken, kan gezocht worden op YouTube met zoektermen kerkdienst Aalsmeer, kerkdienstenonline of kerkdienst gemist. Ook kan via de websites van de diverse kerken worden gekeken. Wie komende zondag live verbonden wil zijn moet rekening houden met de klok die een uur vooruit gaat.

Tekst Leni Paul en Arjen Vos, foto’s archief AV en Wiggert Vos

 

2 reacties

  1. In het Bijbelboek Leviticus wordt ook gesproken over afzondering of quarantaine van zieke of doden personen. Dit is dus heel bijbels ook werden wij van God afgezonderd door onze foute daden. in de tijd voor Pasen is het goed om daar over na te denken.
    Gelukkig is er een genadige God die een perfect offer heeft bedacht.
    Het is fijn om daar in de diensten stil bij te mogen staan.
    We zijn dankbaar voor de online streaming gemeente.

  2. Mooi dat veel mensen zo verbonden blijven. Goed dat kerkelijke bijeenkomsten tot max 30 personen mogelijk blijven dan. Zonder deze regel was dit niet mogelijk geweest, je hebt toch een groep vrijwilligers nodig om dit te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin