Historische Tuin ‘intelligent open’

Tuinchef Dick Maarsen spuit kalk op de potplantenkas

Vanaf vandaag is de Historische Tuin weer open voor publiek. Iedereen die bij het museum betrokken is heeft daar reikhalzend naar uitgekeken. Terwijl er daags voor dit vreugdevolle moment nog volop werkzaamheden worden uitgevoerd, praat stichtingsvoorzitter Leo Bertoen ons bij over De Tuin. Er is volgens hem veel gebeurd en er staat een bijzondere ontwikkeling voor de deur die perspectief biedt voor zowel De Tuin als het dorp.

Wat de gedwongen sluiting exact voor gevolgen heeft voor het tuinbouwmuseum, kan Bertoen nog niet zeggen. “Pas aan het einde van het jaar kunnen we de schade opmaken. Omdat we twee maanden later open zijn gegaan, geen Geraniummarkt hebben gehad, er ook geen Flower Festival komt, we voorlopig niet kunnen veilen en zelfs de kerstmarkt aan het einde van het jaar een onzekere factor is, lopen we behoorlijk wat inkomsten mis. Waarschijnlijk tussen de 20 á 30 procent minder dan we op gerekend hebben.”

In het gedrang
Een flinke domper voor iedereen die bij het museum betrokken is. Er stonden wat projecten op stapel die nu op de lange baan geschoven moeten worden. Bertoen: “We hebben hier twee keer 350 meter beschoeiing die hard aan vervanging toe is. Dat soort zaken komt nu wel in het gedrang. Wat we wel hebben uitgevoerd is het vervangen van de houten kappen van de potplantenkas. Onze vaste timmerman en kassenbouwer Van der Wal heeft dat op traditionele wijze gerealiseerd. Er zijn niet veel aannemers die deze bouwkunst beheersen.”

Gelukkig krijgt het museum veel bijval van plaatselijke ondernemers. Zo wordt er al jaren de voor het onderhoud noodzakelijke verf geschonken door een lokale verffabriek en heeft een exporteur (Jan de Boer) seringen en sneeuwballen afgenomen terwijl het ook voor deze firma zware tijden zijn. “We hebben duidelijk een groot draagvlak in het dorp. Dat zijn voor ons de lichtpuntjes.”

Wat volgens Bertoen ook mooi zou zijn is als meer Aalsmeerders De Tuin willen steunen met een donateurschap. “Donateurs zijn voor ons heel belangrijk en voor de donateurs is het mooi dat ze een seizoen lang gratis toegang hebben voor twee personen.”

Kinderziektes
Er is volgens de voorzitter bewust voor gekozen om pas na Tweede Pinksterdag open te gaan. Vanuit voorzichtigheid voor extreme toeloop en het wellicht niet kunnen voldoen aan de RIVM-adviezen, heeft het tuinbestuur tot die beslissing gebracht. Zoals ook Het Tuinhuis en de rondvaart nog een dagje extra rust namen. Liever rustig aan en goed beginnen dan kinderziektes tijdens een pinksterdrukte moeten bestrijden. “We gaan intelligent open,” zo noemt Bertoen het, “vergeet niet dat we met bijna al onze vrijwilligers in de risicogroep van 70plus zitten. Die moeten we in de eerste plaats een veilig gevoel geven.”

Leo Bertoen (links) toont met een vrijwilliger hoe de passeerplaatsen worden aangeduid

Optimistisch
Er is grondig nagedacht over hoe het aan te pakken. Alleen individuele bezoekers of mensen uit hetzelfde gezin zijn welkom, voor groepen is het nog te vroeg. Gewerkt wordt met een aangepaste route zodat komende en gaande bezoekers elkaar niet tegenkomen en op de lange smalle paden zijn passeerplekken aangegeven met een verkeersbord. De rondvaartboot vertrekt met een maximum van zeven klanten vanaf het Praamplein. Het aantal mensen dat op eenzelfde moment in het museum aanwezig mag zijn, stemt de Tuinvoorzitter optimistisch: “Gezien onze oppervlakte van 13000 vierkante meter zouden we volgens de richtlijnen van het RIVM maar liefst 1300 bezoekers tegelijkertijd mogen ontvangen. Laten we dat maar niet doen…”

Boerderij Dahlia Maarse wordt verbouwd tot Bed and Breakfast met zeven kamers

Bed and Breakfast
Als het gaat over de toekomstplannen wordt onder meer de uitbreiding van Het Tuinhuis genoemd. “Door alle afstandsmaatregelen is dat wel een noodzaak. Daar wordt achter de schermen al hard aan gewerkt,” aldus Bertoen die ook een tipje van de sluier op licht rondom boerderij Dahlia Maarse. De authentieke entree vanaf de Uiterweg gezien. Het is de bedoeling van het bestuur van Oud Aalsmeer als eigenaar van de boerderij en het Tuinbestuur om daar een Bed and Breakfast van te maken met in totaal zeven kamers. Een ingrijpende verbouwing waarvoor de boerderij eerst opgetild en onderheid zal moeten worden.

“We hebben onze plannen voorgelegd aan de gemeente en zijn blij dat het huidige college hier zeer positief tegenover staat. Het is het doel van beide stichtingen om dit rijksmonument zodanig te restaureren dat het een toegevoegde waarde voor Aalsmeer en de sierteeltsector krijgt. Dankzij de toegezegde medewerking van de gemeente kunnen we nu gaan werken aan de financiering van het plan. Dat gaat nog een hele uitdaging worden,” aldus Bertoen die niet uitsluit dat er net als bij de realisatie van Het Tuinhuis obligaties voor uitgegeven worden.

Tekst en foto’s Arjen Vos

 

 

Eén reactie

  1. Waarom het museum niet verder uitgebreid, een gemiste kans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel