Handen ineen voor nieuwe bloemenexpositie in veiling…

[COMMENTAAR]  De FloraHolland Trade Fair Aalsmeer 2015 is alweer voorbij. Hij was fantastisch in vele opzichten. Wethouder Ad Verburg van economische zaken zei het al op de raadsvergadering vorige week donderdag: “De grootste dip voor de veiling, exporteurs en kwekers is achter de rug. Er heerste op de beurs een heel positieve stemming.” Daar was niets aan gelogen, kan ik bevestigen.

Goed, we zijn beiden ongetwijfeld bevooroordeeld. Verburg werkte, tot hij in 2010 wethouder werd, op de veiling als verkoper op het bemiddelingsbureau. En ik, jarenlang redacteur van veilingpublicaties, was vorige week door FloraHolland ingehuurd om de dagelijkse beursnieuwsbrief te maken. Dan weet u dat alvast.

Zakendoen
Maar toch! Het was een topbeurs, de beste editie die ik heb gezien. Mooi was ie ook, een lust voor het oog. De vakbezoeker, die uiteraard verder kijkt dan het esthetische, kon er alles van zijn gading vinden. Daar ging het om, het is immers een handelsbeurs. Handelaren en kwekers doen er zaken met elkaar – een eeuwenoud tijdverdrijf.

Alles uit de internationale bloemen- en plantenwereld was voorbeeldig samengeraapt op een beursvloer van 25.000 vierkante meter – een recordoppervlakte. Meer dan 750 stands, voor het overgrote deel van kwekers en, weer een cliché, mooier dan ooit. Noviteiten te kust en te keur. Wie wil ze niet! Alles en iedereen op zijn paasbest.

Inspirerend: dat woord zoemde drie dagen lang rond. De meesten van de AalsmeerVandaag-lezers hebben de beurs niet gezien. Ze waren trouwens niet eens welkom. Je moet een band met de bloemenwereld hebben om er binnen te kunnen stappen. Hebben 'gedwongen' thuisblijvers iets gemist?

Zonder publiek
Jazeker! En daar wil ik het op deze plaats over hebben. Ik pleit ervoor dat FloraHolland en de gemeente de handen ineen slaan en de beurs ook weer een beetje van Aalsmeer maken. Zoals ooit het geval was bij de roemruchte bloemenvaktentoonstelling.

Goed, de plaatselijke bakker, drankenwinkel, hotelier, arrangeur en klusser pikken al een graantje mee. Maar geef anderen ook een kans. Degene bij wie straks de bloemen in huis zullen 'moeten' staan, mag zelfs niet stiekem meekijken. Alsof Barcelona en Bayern München een voetbalfinale tegen elkaar spelen, zonder meelevende kijkers op de tribune of voor de buis.

Ontmoetingsplek
De FloraHolland Trade Fair is een handelsbeurs, iets wat altijd expliciet de bedoeling van de veiling is geweest. De ultieme ontmoetingsplek waar kopers en kwekers elkaar persoonlijk spreken en ideeën kunnen uitwisselen.

De kweker toont zich steeds meer geïnteresseerd in wat 'verre' klanten – eigenaren van bloemenwinkels, supermarkten of tuincentra overal ter wereld die hij anders nooit ziet of spreekt – van zijn bloemen en planten vinden en in wat hun wensen zijn. Andersom is de Aalsmeerse beurs voor die klanten een must geworden. Ze komen in steeds grotere getale.

Zou die kweker niet ook graag uit de eerste hand het commentaar van de consument uit Aalsmeer en omgeving willen horen? Vast wel. Alleen niet op de eerste drie beursdagen. Die moeten voor het zakendoen gereserveerd blijven.

Inspiratie
Maar als de beurs vrijdagmiddag om drie uur sluit, kan de poort meteen open voor de 'leek' die graag de mooiste bloemencreaties wil bewonderen. Die er eveneens inspiratie kan opdoen en later misschien een extra bloemetje koopt…

Noem de beurs de rest van de vrijdag en zaterdags een 'bloemententoonstelling' en hef entree, om enigszins uit de extra kosten te komen. De standhouders moeten er anderhalve dag aan vastknopen, het merendeel zal dat er voor overhebben. Er moeten de nodige logistieke en andere puzzels worden opgelost, hoewel dat geen onoverkomelijke hindernis kan zijn.

Moeilijk doen
Zulke perikelen hebben 'we' hier 37 jaar lang immers ook op weten te lossen. Dat was de periode van de Internationale Bloemenvaktentoonstelling, die tot en met 1999 in de veilinghallen gehouden werd en in 2000 verhuisde naar de RAI in Amsterdam (inmiddels ter ziele wegens megalomanie). Het vertrek uit de veiling was tegen het zere been van menige bekende Aalsmeerder.

Dat de vaktentoonstelling verkaste, kwam mede doordat de toenmalige VBA “moeilijker begon te doen”. Dat althans beweert oud-vaktentoonstellinsgman Wim Tas in de Nieuwe Meerbode-special over 100 jaar bloemenveilingen Aalsmeer in 2012.

Kerntaken
De veiling, die onder leiding van Frans Kuipers en André Mulder stond en internationaal steeds verder uitdijde, was toen al jaren bezig zich te beperken tot haar kerntaken. Onderdeel daarvan was een handelsbeurs, die in november 1999 voor het eerst gehouden werd en zijn succes gestaag kon uitbouwen. Een beurs voor eigen volk, dat wel.

Tot de kerntaken behoorde niet langer een imponerende bloemenshow, waar behalve vaklui ook 'gewone mensen' op afkwamen, op de weekenddagen. En evenmin een indoorwielererronde in de veilinghallen, met nevenattracties zoals een kermis. Niet veel later, in 2004, trok de VBA haar handen ook af van het bloemencorso.

Koorconcerten
Andere veilingvreemde activiteiten waren eerder afgezworen. In de jaren zeventig en tachtig, Jan Maarse en Mulder waren aan het bewind, waren er geregeld culturele manifestaties, zoals concerten van lokale koren en muziekverenigingen. Door ruimte in de hallen beschikbaar te stellen, kon de VBA iets terug doen voor de lokale gemeenschap, zo was de overtuiging van Maarse.

Per slot waren veiling en dorp innig vergroeid. Alleen al doordat velen op de veiling zelf dan wel bij exporteurs of kwekers werkzaam waren. Bovendien waren de meeste leden van het dagelijks bestuur van de veilingcoöperatie steevast Aalsmeerse kwekers.

Banden doorgesneden
De eerste niet-Aalsmeerse veilingvoorzitter was Bernard Oosterom, die in 2005 Kuipers opvolgde. Toen de twee landelijke veilingkolossen in Naaldwijk en Aalsmeer fuseerden per januari 2008, werden de lokale banden helemaal doorgesneden. Bij de veiling hoefde je niet meer aan te kloppen voor subsidie voor iets leuks in Aalsmeer.

De laatste jaren is er sprake van een kentering. In de veilingtop waait een andere wind. Neem algemeen directeur Lucas Vos, in januari vorig jaar aangetreden. Die is uit ander hout gesneden dan voorganger Timo Huges. Waar de ongenaakbaarheid uitstralende Huges de wijsheid in pacht meende te hebben, is Vos benaderbaar en vindt hij luisteren naar kwekers en kopers-klanten belangrijk.

Luisteren
Zou Vos ook naar Aalsmeer willen luisteren? Laat wethouder Verburg namens de gemeente maar eens een balletje bij hem opgooien over een of andere samenwerkingsvorm. Doel: een nieuwe Aalsmeerse bloemententoonstelling in november, direct na afloop van de handelsbeurs en anderhalve dag lang.

Dat de bezoekers toestromen, is zeker. Niet de 80.000 bezoekers die in het topjaar op de vaktentoonstelling afkwamen. Maar meer dan de ruim 15.000 man (een record) die vorige week de beurs bezocht. Wij Aalsmeerders gaan erheen, want het complex aan de Legmeerdijk is een beetje 'onze veiling'. Toch?

Beursgevoel
Het was typerend voor de beurs vorige week dat een van de standhouders verheugd opmerkte dat het “ouderwetse beursgevoel weer terug is”. Hij doelde op het gevoel van de vaktentoonstelling, dat menigeen nog altijd koestert.

Laat Aalsmeer alsjeblieft meegenieten van zoveel moois. Wat meer openlijk beleden liefde tussen veiling en dorp kan geen kwaad.

Han Carpay

Foto's: een beursimpressie vorige week, inclusief workshopbeelden. (foto's Arjen Vos; FloraHolland: 2de, 7de en 9de foto van bovenaf)

– advertentie – 

Eén reactie

  1. Gelukkig kon ik er thuis nog van nagenieten. De woonkamer leek op een bloemenzee. Ja Han, je hebt gelijk. De Bloemenvaktentoonstelling terug brengen in al z’n glorie. Ook voor het gezin, onze kinderen spreken er nog van. Hoe ze o.a. bloemstukjes maakten met de toen aanwezige scouting. De Bloemenveiling is van ‘ons’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin