Door: redactie. De gemeente Aalsmeer heeft zich onlangs aangesloten bij Stichting Steenbreek. Deze stichting probeert de negatieve gevolgen van verstening in de openbare ruimte en private ruimte tegen te gaan. Daarnaast maakt de stichting inwoners bewust van de positieve effecten van vergroening. Bijvoorbeeld herstel van de biodiversiteit en maatregelen tegen klimaatverandering.
Groen zorgt voor een rijke biodiversiteit en heeft het een positief effect op de gezondheid en sociale verbindingen van mensen en dieren, die in deze groene omgeving wonen, werken en recreëren. Daarnaast helpt een groene tuin tegen de gevolgen van extreem weer. Denk aan minder wateroverlast doordat de bodem eenvoudiger het regenwater kan opnemen. En tijdens warme dagen is het in een groene tuin aangenaam koel.
Groen is belangrijk
De gemeente vindt groen belangrijk en ziet het als een taak daaraan bij te dragen. Samen met Stichting Steenbreek gaat de gemeente inwoners betrekken bij het vergroenen en klimaatbestendig inrichten van Aalsmeer en Kudelstaart.
Stichting Steenbreek
Stichting Steenbreek is in 2015 opgericht vanwege de zorg om de afname in biodiversiteit en de toenemende trend om tuinen te betegelen. Inmiddels is Steenbreek uitgegroeid tot een landelijke kennis- en netwerkorganisatie die ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van de leefomgeving. In Nederland zijn al veel gemeenten actief met de campagne Steenbreek. Plaatselijk worden allerlei acties georganiseerd om inwoners te stimuleren hun leefomgeving te vergroenen.
NK Tegelwippen
Één van de acties van Steenbreek is het NK Tegelwippen. Ook Aalsmeer doet hier dit jaar weer aan mee en biedt een gratis tegelophaalservice voor alle inwoners. Met deze service wil de gemeente inwoners stimuleren om tegels in de tuin te vervangen voor groen. Gedurende het NK Tegelwippen worden in heel Nederland zoveel mogelijk tuinen groen(er) gemaakt.
Eén reactie
Voorgedragen bij Nieuwjaarsreceptie
Versteend dorp
Dit stenen bloemendorp
met stenen tuinen en glazen bunkers
waar te weinig groen zich worstelt
door voegen en kieren
op zoek naar licht dat groeien voedt
en onze huid van zonnepanelen.
Er is geen factor 50 tegen opgewassen.
Dit arme bloemendorp,
bloemen in knop en historie gebroken,
bloeien misschien nog
op de puinhopen van ons bestaan.
Bomen die tot in de hemel groeien
snoeien luchtverkeer
dromen vol goede bedoelingen
en dan toch in een oorlog terechtkomen,
ook als je het nieuws uitzet.
Alles heeft zo een plek
in de rangorde der dingen,
op de rotonde van het leven.
De poel niet zien
is ‘m bedenken in je hoofd
met een zeil of de watertoren aan de einder.
Wat is er nog waar!?
Aalsmeer bestaat in 2023 889 jaar.
Dat is een feit.
Dit jaar is nu vijf dagen oud,
een leven dat weer open is
open deuren naar 2023.
Er is nog keuze.
Er zijn alleen dagen dat ik twijfel
of ik nog wel Wij wil zijn!
De beste wensen zijn al ingekleurd,
maar kan ik nog voorsorteren
op een beetje meer groen,
op een beetje meer vrede?
Jan Daalman, dorpsdichter.