Column: ‘Fundorp Aalsmeer’

Door: Dick Piet. Automatisch gingen de deuren open, toen ik bij Funmania nieuwsgierig de hal in koekeloerde. Er stonden grote borden en ik wilde weten of de openingsdatum er al op vermeld stond. Dat was niet het geval. Wel een opsomming van personeel dat gevraagd wordt. Veel personeel, wat me gezien de activiteiten die het Funpark te bieden heeft, niets verbaast. Als je ziet waarmee groot en klein hier binnenkort hun hart kunnen ophalen…, echt niet normaal.

En ik hèb het gezien. Want uiteraard ben ik naar binnen gelopen. Hadden die deuren maar niet open moeten gaan. Meteen kwam me een geur van hout tegemoet. Niet zo vreemd, want alles wat je hier in de grondig verbouwde tennishal aan de Beethovenlaan aantreft, is van hout: glijbanen, zipcoaster, apenkooi, tubing glijbaan (deels over het dak), zipcoaster, skatebaan en klimwanden.

Er is zelfs een voetbalveld en ook een schaatsbaan. U moet voor de aardigheid eens op de Facebookpagina van Funmania de filmpjes bekijken. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is er. Niet voor niets schijnt het de grootste indoor speel- en klimparadijs van ons land te worden. Zelf spreekt Funmania over ‘een geheel nieuw Family Entertainment concept binnen Nederland.’

Een vrouw was druk bezig met stofzuigen, toen ik vanuit de hal een soort van loungeruimte binnenkwam. Het restaurant was grotendeels ingericht en de bar leek zo te zien al in gebruik. ,,Nee,’’ zei de vrouw, die me hartelijk verwelkomde en me waarschuwde voor het snoer van de stofzuiger, ,,we zijn nog niet open. Wanneer dat gaat gebeuren, weet ik niet.’’ De ballenbak is er in elk geval klaar voor, constateerde ik.

Toen ik weer buiten kwam, waren aan de overkant bij de Midgetgolfclub mannen bezig met onderhoudswerkzaamheden. Het ziet er hier dan ook altijd tiptop uit. Op de schitterend aangelegde banen, heb ik met mijn kleinkinderen al een paar keer veel Fun beleefd. Ook in ‘Boerenvreugd’ trouwens, de ernaast gelegen mooiste kinderboerderij die er bestaat.

In feite is het hier aan de Beethovenlaan één groot Funplein. Sportieve ‘ouwe knarren’ beleven bijna dagelijks Fun op de aan ‘Boerenvreugd’ grenzende jeu-de-boulebanen. En even verderop doen liefhebbers van een balletje trappen dat op het nieuwe complex van Voetbalvereniging Aalsmeer. Om de voetbalvelden heen ligt het opgeknapte Hornmeerpark gedrapeerd. Jammer, dat de onverharde wandelpaden voor mindervaliden minder Fun zijn; rolstoelers komen hier amper vooruit.

Nog meer Fun is te vinden rond het onlangs opnieuw aangelegde parkeerterrein aan de Dreef. Via een pad, is dit vanaf het parkeerterrein aan de Beethovenlaan bereikbaar. Naast dit voet-/fietspad ligt het veld, waarop honden en hun baasjes les krijgen. Bij het parkeerterrein aan de Dreef is de oudste ‘Fun’ van de Hornmeer gevestigd: zwembad ‘de Waterlelie’. Twee jaar geleden is het uitgebreid met een sporthal.

Parallel aan het parkeerterrein, tussen het zwembad en het nieuwe centrum voor basisonderwijs en kinderopvang ‘Triade’ (met rondom het gebouw héél veel Fun voor de kinderen) is vorige week het skateplein in gebruik genomen. Nog niet officieel, want het wachten is totdat het aanpalende fitness/freerun accommodatie gereed is. De toestellen staan er al, alleen de vloer moet nog gelegd worden.

De komende jaren komt hier nog meer Fun, alsof het niet op kan. Op het voormalige voetbalterrein worden nog een recreatieweide, een ontmoetingsplein aan een vijver en een bloemenweide aangelegd. Daar weer achter een natuurtuin en een bos als afscheiding met de provinciale weg. Richting de Zwarteweg, schuin achter het buurthuis, is een fietscrossbaan gepland, evenals een speelbos.

Als je het zo allemaal op een rijtje ziet staan, dan is het één en al Fun wat de klok in de Hornmeer slaat. En dan hebben we het nog niet eens over de Fun aan de andere kant van de wijk. Recreatieterrein Vrouwentroost (Surfeiland), bijvoorbeeld. De plannen zijn, dat het strand wordt uitgebreid richting de Watertoren. Deze rots in de Aalsmeerse branding zelf, draagt trouwens ook een behoorlijk steentje bij aan de Aalsmeerse Fun.

Regelmatig mag de Watertoren worden beklommen. Met eenmaal bovenaan als beloning een schitterend uitzicht over de Westeinderplassen, het grootste Fungebied van Aalsmeer. Met vlakbij Fort Kudelstaart, dat de komende jaren wordt omgetoverd tot een toeristische trekpleister. Hier komen voorzieningen zoals een jachthaven en restaurants, die watersporters de nodige Fun moeten bezorgen.

Ben je goed ter been, dan is Flora Holland vanuit de Hornmeer goed te bewandelen. Ik schat zo’n stief kwartier lopen. Naast de veiling wordt medio juni FloriWorld geopend. ,,Een spraakmakende en aantrekkelijke attractie voor nationale en internationale toeristen,’’ las ik op internet. ,,FloriWorld is een verrijking van het toeristisch aanbod in de directe omgeving van Amsterdam en Schiphol, in het hart van de Nederlandse identiteit.’’ Alsjeblieft, alsof je een emmer (met Fun) leeggooit…

Over een paar maanden, zijn we dus twee publiekstrekkers rijker. Alle hiervoor genoemde Fun en niet te vergeten Historische Tuin, Westeinder Rondvaart, Crown Theater, The Beach, LOL (Chimpie Champ, GlowGolf en Jump XL), Schinkelbos (met veel Funhorse), Het Oosterbad en Funevenementen zoals Pramenrace, Feestweek, Flower Festival, Bandjesavond en Plaspop, ontnemen Aalsmeer definitief het predicaat ‘Bloemendorp’.

Lang leve Fundorp Aalsmeer!

(advertentie)

Eén reactie

  1. Je bent nog wat vergeten, voor de oude knarren is ook nog een wandelrollator groep vanaf het zwembad, iedere woensdag van 10.30 -1130 met gymnastiek, zie het verhaal van Leni Paul van december 2019 op Aalsmeer vandaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin