“Eens een veteraan, altijd een veteraan”

Foto's: Jaap Maars

Door: Leni Paul. Paul Jensen is de nieuwe voorzitter van de Veteranengroep Aalsmeer. Zestig jaar oud, maar met een ongelooflijk jeugdig enthousiasme verhaalt hij over de niet bij elke Aalsmeerder bekende oude en jonge veteranen. Jensen is een begenadigd verteller. In de loop der jaren reisde hij beroepshalve een groot deel van de wereld rond. Hij is gepensioneerd en zet zich met volle kracht in voor ‘zijn’ Veteranen Comite Aalsmeer.

Wie is Paul Jensen en wat drijft deze actieve inwoner van Kudelstaart?

Jensen is geboren in Amsterdam en woont nu al weer vele jaren in Kudelstaart. Hij doorliep de middelbare school en koos voor een loopbaan bij de marine. “Ik kwam bij de verbindingsdienst als seiner, telexist-telegrafist, marconist. Inmiddels ontmoette ik in de disco mijn Aalsmeerse vrouw. We trouwden in 1988 en konden door mijn beroep gaan wonen op Curaçao. Het werk en de omgeving bevielen me goed en vijfendertig jaar ben ik bij de marine gebleven, bij de verbinding- en inlichtingendienst. Behalve de zes jaar op Curaçao hebben we altijd in Kudelstaart gewoond.”

35 jaar lang was Jensen dus werkzaam bij de verbindings- en inlichtingendienst en achter deze begrippen gaat een scala van onbekende werkzaamheden schuil. Er rijst een beeld op van spanning, gevaar, risico en dat blijkt ook zo te zijn, zo horen we uit het gesprek met de voorzitter van het Veteranen Comité Aalsmeer dat bestaat uit 114 geregistreerde personen.

Jensen, een opgewekt causeur licht een tipje van de sluier op. Als veteraan hebben zijn vredesmissies hem in de loop der jaren naar verre oorden gebracht, waar strijd werd gevoerd en om de inzet van onze krijgsmacht werd verzocht. Zo bezocht Jensen onder meer Afghanistan, waar hij twee keer diende, hij was in de Perzische Golf, Somalië, voormalig Joegoslavië en Mali.

Jong met pensioen
In 2015 brak voor Jensen de pensioengerechtigde leeftijd aan. U was tweeënvijftigeneenhalf jaar, op voor de huidige begrippen jonge leeftijd. Wat bent u toen gaan doen? Voor het spreekwoordelijke achter de geraniums zitten lijkt u me geen man. “Nee, een veteraan blijft altijd een veteraan.” Wanneer mag je je veteraan noemen? “Als je een keer op missie bent geweest ben je veteraan. Je vecht tegen de oorlog, dat is het doel van de missie.”

En wat doet een veteraan, die niet meer op missie gaat en de dagen rustig kan doorbrengen in zijn woonplaats? Het lijkt me dat u als betrekkelijk jong gepensioneerde bereisde Roel, op andere wijze dan de doorsnee pensionado de dagen invult. “Ik werk uiteraard nog, houd van lezen, doe aan karate en tuinier ook graag. Wat ik al zei, eens een veteraan, altijd een veteraan. Er was hier in Aalsmeer al vele jaren een veteranenclub en daar was ik vanaf 2017 al lid van. In totaal hebben we zo’n 104 leden en sinds enige maanden terug mag ik me voorzitter noemen. Als Veteranengroep Aalsmeer zijn er in de loop der jaren in samenwerking met Stichting 4 en 5 mei op diverse plaatsen in de gemeente wel zo nu en dan activiteiten ontwikkeld, maar we zijn toch in Aalsmeer minder bekend dan we zouden willen. We waren nu dit jaar ook wel weer betrokken bij de herdenking van de oorlog op drie diverse plaatsen in de gemeente en we bereiden ons nu voor op 3 juni als we hier in Aalsmeer de Veteranendag houden. Want we waren op 4 en 5 mei op diverse plaatsen in Aalsmeer actief maar 3 juni willen we echt op Veteranendag in Aalsmeer en Kudelstaart laten zien wat we als Veteranengroep Aalsmeer zijn.”

Uit de enthousiaste verhalen over de vele missies waarbij Jensen was betrokken krijgen we een weliswaar beperkt beeld van de taak van de mannen en de in bescheiden mate aanwezige vrouwen in een land in oorlog. Jensen beklemtoont dat het bij het inzetten van een vredesmissie dus duidelijk gaat om vrede trachten te brengen en zeker niet om oorlog voeren. “En dat willen we ook met onze Veteranendag duidelijk maken” aldus Jensen. Er zal een lezing zijn en zoals gebruikelijk zal er ook weer gezamenlijk met elkaar worden gedineerd. Traditioneel noemen we dat met elkaar eten ‘De Blauwe Hap’ en we hopen dat er veel van de 114 leden aanwezig zullen zijn. Met name ook de jongere veteranen.”

 

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin