Dodenherdenking traditioneel op drie plaatsen

Herdenking '23 (Foto: archief AV/Arjen Vos)

Door: redactie. Zaterdag 4 mei wordt in Aalsmeer en Kudelstaart zoals ieder jaar op de drie vaste locaties stil gestaan bij de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. In Kudelstaart gebeurt dat bij het ‘De Propeller’, in Aalsmeer-Oost bij het monument ‘Hell’s Fury’ en in Aalsmeer-Centrum wordt de herdenking gehouden in de Burgerzaal.

Het thema voor 4 en 5 mei 2024 is ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Bij de verschillende herdenkingsplechtigheden wordt hier aandacht aan besteed.

Oecumenische herdenking
Voorafgaand aan de herdenkingen vindt om 18.45 uur een korte oecumenische vesperdienst plaats in de Doopsgezinde kerk. Dominee Strydom Bruwer van de Samen Op Weg-gemeente Kudelstaart gaat voor in deze bijeenkomst die georganiseerd is door de Raad van Kerken. De dienst is om 19.15 uur afgelopen zodat er gelegenheid is om op tijd aan te sluiten bij de openbare herdenkingsplechtigheid in het raadhuis.

Programma Aalsmeer Centrum
In de Burgerzaal begint de herdenkingsplechtigheid om 19.30 uur. Het raadhuis is open vanaf 19.00 uur. Burgemeester Gido Oude Kotte houdt een toespraak en er worden gedichten voorgedragen door leerlingen van OBS Samen Een, kinderburgemeester Vera Keessen en dorpsdichter Marcel Harting. De muziek wordt verzorgd door Sursum Corda. Na het taptoe signaal, de twee minuten stilte en het Wilhelmus volgt de kranslegging bij het namenmonument in de gevel van het raadhuis. Dit is voor de aanwezigen in de Burgerzaal op grote schermen te volgen. Tot besluit kan iedereen vanuit de zaal langs de kransen lopen en zelf desgewenst bloemen leggen. De ceremonie wordt ook uitgezonden door Radio en TV Aalsmeer.

Kudelstaart
De herdenking in Kudelstaart begint om 19.30 uur bij het monument aan de Schweizerstraat. De dorpsraad Kudelstaart leidt de herdenking. Kinderen van de drie basisscholen in Kudelstaart leveren een bijdrage met gedichten en raadslid Jelle Buisma houdt namens het gemeentebestuur een toespraak. De herdenking wordt muzikaal omlijst door Flora.

Aalsmeer-Oost
In Aalsmeer-Oost is de herdenking bij het monument ‘Hell’s Fury’ aan de H. Buismanlaan. Vanaf 19.20 uur zingt Aalsmeers Mannenkoor Con Amore enkele liederen. Om 19.30 uur heet het Wijkbestuur de aanwezigen welkom en zijn er toespraken namens het wijk- en het gemeentebestuur. Kransen worden gelegd namens de Stichting 4-5 mei Aalsmeer, namens het gemeentebestuur en namens het wijkbestuur. Daarna is er een defilé langs het monument en wordt afgesloten met koffie, thee en limonade in de aanwezige tenten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin