De 37e Pramenrace, een uitbundig en tropisch feest

(Foto Jaap Maars)

Door: Klaas Leegwater. (Sfeerverslag) Onder prachtige omstandigheden werd zaterdagmiddag de 37e Pramenrace georganiseerd. Een dag die begon met dikke mistflarden groeide door de hoge temperaturen uit tot een tropisch feest. Duizenden mensen genoten langs de kant of op het water van het Aalsmeerse spektakel. De Pramenrace luidde het einde in van de Feestweek die afgelopen nacht werd ontsierd door een vechtpartij nabij het Praamplein waarbij in elk geval een persoon werd aangehouden voor een steekpartij. Meer bijzonderheden over het incident waren er zondagochtend nog niet bekend. (Update1: volgens de gemeente is er geen sprake geweest van een steekpartij en waren het slechts schermutselingen. Update2: De melding over een steekpartij is naar aanleiding geweest van een tweet van de politie. De politie heeft dit bericht inmiddels gerectificeerd en geeft aan dat het foutieve informatie betreft)

Letterlijk ’the hottest place place to be’ zaterdag was rond het middaguur de Pontweg waar ruim 150 teams met pramen en bokken zich verzamelden voor de start. Aan de wal keken honderden belangstellenden toe hoe de deelnemers, uitgedost in de gekste kostuums en onder luide muziek, zich aan het voorbereiden waren op het festijn. Het zweet gutste bij de toeschouwers van de hoofden op de propvolle doodlopende weg waar de temperatuur met de minuut omhoog leek te kruipen. Vanwege de warmte had de organisatie voor de toeschouwers langs de route een aantal douches geplaatst.

Omhelzing bestuursleden
Een mooi moment kort voor de start was de omhelzing van een viertal bestuursleden van SPIE (Stichting Pramenrace In Ere) die elkaar succes wensten: dat het maar een mooie race gaat worden. In de eerste seconden na het startschot ging het bijna fout doordat een boot van de reddingsbrigade in beweging kwam en de doorvaart rechtsaf naar de Ringvaart half blokkeerde. Gescheld en getier vanaf de wedstrijdpramen. Zeker zes pramen van recreanten werden van de startlijst geschrapt vanwege het ontbreken van een Penta-motor, deze editie werd daar voor het eerst op gecontroleerd.

Juist vanwege de snikhete omstandigheden was de eerste opdracht, een van de vele die de deelnemers tijdens de race met als thema ‘SPIE’s Nieuwsflits’ moesten uitvoeren, de ludiekste van de dag. Bij de Oosteinderpoel bond een teamlid van elke praam de schaatsen onder en moest over een stuk land klunen. Het leverde hilarische beelden op die alleen zichtbaar waren voor publiek in een bootje rond het eiland. Vanaf de wal was praktisch niets van het ‘geklungel’ te zien, vooral voor deze opdracht was dat jammer.

Opstopping
Vanaf de Oosteinderpoel over de Ringvaart richting de Aalsmeerderbrug stonden veel toeschouwers, en vol was het ook op de wal aan de Brandewijnsloot langs het Praamplein. Bij de Historische Tuin kort voor het bruggetje ontstond een opstopping op het water vanwege motorpech bij de bok met dames van de Praambode. Terwijl raadslid Joost de Vries vanaf een praam uitbundig zwaaide naar de ouderen in het zorgcentrum moest de organisatie aan de voorkant van de brug ingrijpen om de stoet pramen weer op gang te brengen.

Engelbewaarder
In tegenstelling tot andere jaren was het bij restaurant Joseph aan de Poel minder druk. Evenals bij de Lidl kwamen de deelnemers na een route over de Kleine- en Grote Poel hier voor een opdracht tweemaal langs. Achter de supermarkt is de sloot smal, de mensen aan de graskant konden de pramen bijna aanraken, of gehoorschade oplopen vanwege de zeer luide muziek vanaf de platbodems. Het lied Engelbewaarder van Marco Schuitemaker was overduidelijk het favoriete nummer bij de opvarenden. Tot ver in de avond schalde de bekende smartlap over de Aalsmeerse wateren vanaf de pramen op weg naar huis.

Feestje op Aalsmeerderdijk
Veel belangstellenden waren er op de Aalsmeerderdijk richting Bar-Restaurant Geoff’s. Opvallend waren de vele partytenten op de wal waaronder toeschouwers bescherming zochten tegen de brandende zon en met het lessen van de dorst de deelnemers in de pramen uitbundig toezwaaiden. Vooral bij Geoff’s was het druk en gezellig, de uitbater had aan de waterkant met overkappingen extra ruimte gecreëerd, een buitentap geïnstalleerd en in de namiddag kwam een zanger de feestvreugde nog verder opvoeren.

Bij zijn eerste zangnummer had aan de overkant bij jachthaven Otto de finish van de eerste wedstrijdpramen al plaatsgevonden. In de namiddag volgde de prijsuitreiking in de feesttent op het Praamplein. Dit jaar deden er van de bijna 160 teams tien pramen onder de categorie ‘De Snellen’ mee aan de wedstrijd. Dat worden er elke editie minder, terwijl de categorie recreanten blijft groeien. Zo is de Pramenrace in de loop der jaren van een serieuze race tegen de klok steeds meer veranderd in een grote carnavalsoptocht op het water. Of iemand in Aalsmeer daar om maalt is de vraag.

(Zie voor een uitgebreide foto impressie van de Pramenrace, de gallery met meer foto´s van Jaap Maars onder de advertentie.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin