Column: ‘Wonen in een paradijs?!’

'De Gribus' aan de Bilderdammerweg (Foto: Arjen Vos)

Door: Paul Bras. Uw columnist van dienst bevindt zich op het moment van schrijven in Tsjechië. Om precies te zijn in het Boheems Paradijs. Een streek die zijn naam eer aan doet. Prachtige natuur, vriendelijke mensen, goed van eten en drinken. De sportieve mens kan hier zijn hart ophalen. Het is bij uitstek een fantastisch gebied om te wandelen en fietsen. Wij staan op een camping met onze vouwwagen, een klein gezellig huisje. En dat brengt me direct op het onderwerp van deze column. Huizen.

Tijdens een wandeling door een mooi historisch stadje stonden we even stil bij de plaatselijke makelaar. Dat is een rare gewoonte van me om in het buitenland even te kijken wat er zoal te koop is. Het zal u niet verbazen dat de huizenprijzen ten opzichte van de Nederlandse situatie in Tsjechië veel gunstiger liggen. Dat zal niet lang meer duren omdat de economie in Tsjechië hard groeit. Een vrijstaande nieuwbouwwoning met vier slaapkamers kost ongeveer 150.000 euro. Kom daar maar eens om in Nederland. En als je handige Harrie bent, koop je voor een prikkie een renovatiepand.

Als je in Nederland als starter op zoek bent naar een woning, kun je het wel schudden. De huizenprijzen zijn zo hoog dat het niet is op te brengen, ook als je met je partner een aardig inkomen hebt. Door alle stikstofproblemen staat de bouw van huizen op een laag pitje. Het aanbod is schaars en er wordt standaard boven de vraagprijs geboden. En er is weinig uitzicht op verbetering.
Je oriënteren op het buitenland is dan een mogelijkheid om te onderzoeken. De huizen zijn betaalbaar, buiten de steden is er mooie natuur, rust, een gunstig klimaat en zijn er veel mogelijkheden om te ontspannen. Tsjechië ligt op zo’n 900 kilometer van Nederland, goed te overbruggen voor familiebezoek.

Bij het kampvuur op de camping spraken we een ouder echtpaar dat kinderen heeft die in Griekenland wonen. Hij werkt bij een energiebedrijf en kan op afstand werken. Eens in de drie maanden wordt hij verwacht op het hoofdkantoor, verder gaat alles via online sessies. Een voordeel in deze digitale wereld. Zijn partner werkt voor een internationaal online warenhuis. Ook zij is niet plaatsgebonden. De zoon van mijn partner werkt in de ICT en werkt vanuit Zuid Frankrijk.

Voor een relatief kleine groep is dit een mogelijkheid. Werk je in de zorg of bij de belastingdienst, dan wordt het een ander verhaal. Dan ben je toch aangewezen op Nederland. Dan moet je maar hopen op creatieve oplossingen.

Onwillekeurig moet ik dan denken aan het project aan de Bilderdammerweg in Kudelstaart, waar de woningen die in de Kudelstaartse volksmond ‘de Gribus’ worden genoemd, al een tijdje leegstaan. In 2023 was het al de bedoeling dat de huizen gesloopt zouden worden en er een start gemaakt kon worden met de nieuwbouw. Woningbouwvereniging Eigen Haard en de gemeente Aalsmeer hadden plannen gemaakt die financieel niet haalbaar bleken. We zijn nu een jaar verder en er is een nieuw plan voor 25 nieuwe sociale huurappartementen en acht koopwoningen. Op de site van Eigen Haard staat dat hopelijk in 2024 de start zal plaatsvinden. Toen ik vorige week op vakantie ging zag ik weinig beweging rond de huizen. Ik ben bang dat dit nog wel even gaat duren. Zou het nieuwe kabinet hier wel beweging in kunnen krijgen? Ik vrees het ergste met alle tegenstrijdige belangen van de vier coalitiepartijen. Je kunt nu eenmaal niet de kool en de geit sparen. Dat nieuwe kabinet……nog een reden om eens na te denken over een nieuw begin in het buitenland

Paul Bras is een geboren en getogen Amsterdammer die nooit gedacht had ooit een Kudelstaarter te worden. Totdat zijn woonplaats een café kreeg, toen was hij om. Zou zelfs van de daken kunnen schreeuwen dat hij daar ‘groos’ mee is. Muzikaal talent maar dat schreeuwt hij dan weer niet van de daken. Bescheiden en zachtmoedig.

6 reacties

  1. De columnist van dienst dreigt met een vertrek uit ons mooie – democratische – land.
    “Belofte maakt schuld”; Laat je door niemand tegenhouden!

  2. Jammer voor de woning zoekende dat het weer zo lang moet duren, waar dat aan ligt wordt nooit zo naar buiten gebracht.
    Denk ook aan de Spoorlaan.
    De grond is van Eigen Haard ,woningbouw verenigingen hebben nu weer de opdracht van het rijk om te gaan bouwen.

  3. Was de gemeente Aalsmeer maar in staat om de initiatief groep Kudelstaart woongroep (Knarrenhof) een kans te geven om de Gribbus te ontplooien tot een mooi project.

  4. Ten eerste waren en zijn deze huizen lang zo slecht niet als dat de woningbouw vereniging ons wil laten geloven Maar dat ter zijde De beslissing voor verhuizen bewoners ,en afbraak is genomen En niet meer terug te draaien Zorg voor een braakliggend terrein Verdeel dat in stukken van zeg 100 vierkante meter En zorg bij verkoop dat Er aansluiting is voor riool en waterleiding en stroom ,per perceel ( infra structuur is nog aanwezig ) dus eenvoudig met vernieuwen aan te passen Geef dan nieuwe eigenaren toestemming om een Tiny House neer te zetten Het gebied heeft een woonbestemming ,dus geen probleem Er zijn mensen genoeg die daar interesse voor hebben Er zijn voorbeelden genoeg van zeer nette Tiny House Kijk maar als voorbeeld naar Tiny House straatje in Hardegaryp Ik zou als een van de eerste geïnteresseerd zijn Zo verpauperd als het er nu bij ligt Dat past in onze gemeente niet , komt heel droevig over als je er langs komt

  5. Wat een leuk stukje. En wat een goed idee. De “ gribus” verkopen voor een lage prijs en mensen hun droomwoning van laten maken.
    En zo zijn er de spoorlaan in Aalsmeer nog en een hele wijk in Uithoorn.
    Zonde zonde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin