Column: ‘Voornemens’

Door: Anna-Maria Giannattasio. Einde van het jaar komt eraan. Tijd om te kiezen tussen goed en niet zo slecht. Wat is jouw plan in 2024? Ga je 1 januari stoppen met goede voornemens óf start je jouw nieuwe jaar met stoppen? Dilemma hoor. Je kent het gezegde; Alles met een te ervoor is niet goed… behalve tevreden. Ik weet het. Tevredenheid is soms lastig te vinden.

Tevredenheid is een zegen maar meestal een prestatie. Vaak ben ik te optimistisch en te daadkrachtig maar verzuring en ontevredenheid liggen altijd op de loer. Bij jou en mij. Mensen zijn namelijk net als goede wijn. Sommige blijven te lang liggen en ruiken dan muf. Anderen zijn met de jaren steeds beter te pruimen en smaakvoller.

De oplossing zou dus kunnen zijn niet verzuren en in beweging komen. Is het niet voor jezelf dan wel voor anderen. Klagen is geen oplossing… dan ben je deel van het probleem en dus niet tevreden. Klagende zuurpruimen zijn stom. Fruitig blijven is een kunst.

De Maan
Problemen zijn soms niet te zien en verstopt in Aalsmeer. Je snapt wel wat ik bedoel. Verstopt verdriet. Die eenzame jongere die weinig mensen ziet en steeds minder van het leven begrijpt. Dat gezin waarvan de duurste reis dit jaar de tocht naar de supermarkt was. Prestatiedruk, socials en praatprogramma’s maken onrustig. Schrijver Mark Twain zei ooit: ‘Ieder mens is een Maan en heeft een donkere kant die hij niemand laat zien’.

Slaap
Ikzelf probeer komend jaar tevredenheid te zoeken in dankbaarheid, voldoende slaap, vrijwilligerswerk, compassie en lekker schrijven op AalsmeerVandaag. Als je de toekomst namelijk als tegenwind voelt dan loop je steeds de verkeerde richting op. Mijn goede voornemen is tegen de wind van ontevredenheid op te beuken. Lijkt mij een goed plan en een goed voornemen.

Bouwjaar
Hoe dan? Komend jaar ga ik samen met jou genieten van de toekomst van Aalsmeer. In deze tijd is het goed om hier lekker veel durf, bravoure en hoop te delen. Zet je maar schrap. Je kunt hier komend jaar korte mooie interviews lezen met uitblinkers. Stoere Aalsmeerse jongeren met bouwjaar 2000, 2007 of misschien zelfs 2012.

Ken je een leuke inspirerende jonge Aalsmeerder met een goed verhaal? Laat het mij weten via de redactie of deel het hieronder in de comments. Hoop doet leven en daar kun je nooit genoeg van hebben. Net als een oprechte glimlach, een hand op je schouder of een luisterend oor.

Ik wens je een tevreden jaar met flink veel Poelgevoel, inspiratie en vrede.

(Foto Merel Meijdam)

Anna-Maria Giannattasio is eigenaar van eventbureau Puur.nl dat mensen samen brengt. Podcastmaker, blogger, escaperoombouwer en @puur op Twitter. Hartstochtelijk liefhebber, bestuurder en presentator van en bij Radio Aalsmeer. Haalt energie uit mensen motiveren en inspireren. Nooit saai dus.

 

16 reacties

 1. Food voor thought, dank voor je column! Tegenwind ervaren staat voor mij gelijk aan moeite doen. Inspanning leveren om iets te bereiken ook al valt het soms niet mee. Ik werk met een klein deel van de toekomst van Aalsmeer en daar zitten zeker personen tussen die tegenwind trotseren en er voor gaan. Mooie toekomst!

 2. Anna-Maria 2024
  Vol vertrouwen door weer en tegenwind,
  beladen met verleden en voornemens,
  duik jij fris en fruitig het nieuwe jaar in.
  Weet vaak verrassend voor velen,
  jouw hartstochtelijke steentjes bij te dragen.
  Verstaat de positieve bouwkunst,
  inspireert en motiveert.
  Wie de jeugd heeft,
  heeft de toekomst!

 3. Mooi om ook juist die schaduwkanten aan het licht te brengen. Mooi dat je hier aandacht aan geeft. Het is juist die kant die hulp nodig heeft en schreeuwt om aandacht. Mijn voornemen die ik stiekem al heb ingezet maar ook in 2024 wil doorzetten is om eerder hulp te vragen daar waar het nodig is en mij niet groter voor te doen dan ik ben.

 4. Wéér mooi geschreven Anna-Maria, toen je mensen ging vergelijken met wijn wist ik al dat er iets goeds aan kwam. Goeie voornemens zijn altijd leuk, maar je kan ook midden in het jaar starten met verbeteringen :), waarom wachten totdat iedereen op 1 januari het water in duikt?

 5. mooi geschreven Anna-Maria. ja goede voornemens maken kan natuurlijk iedere dag weer, maar het blijft een mooi symbolisch gebeuren om daar het nieuwe jaar mee te beginnen.
  Mijn goede voornemens zijn in ieder geval om beter voor mijzelf te zorgen, dus bewust eten en niet voor het gemak maar wat er op mn pad komt (wegens bepaalde intolerantie is het echt beter voor mijn lijf om me er aan te houden) en nog meer te genieten van het leven, maar vooral ook van de kleine dingen.
  En meer balans in inspanning en ontspanning zoeken. gewoon even niets mogen doen als mn lijf daar om vraagt en mij vervolgens niet schuldig voelen.
  Ik wens een ieder, maar vooral jou in het bijzonder een goede jaarwisseling toe en een geweldig 2024, met nieuwe kansen , goede gezondheid, veel liefde, muziek, creativiteit, cultuur en plezier. liefs, Mirelle

 6. Mooi beschreven! Ik hoop dat je al je goede voornemens mag waarmaken. Het lijkt voor de jongerengeneratie soms hard te waaien. Ik hoop volgend jaar veel verhalen te mogen lezen die ons hoop geven voor een toekomst met een beetje minder tegenwind. ☺️

 7. Mooie voornemens, ik kies er steeds vaker voor om een hoger doel als richtinggever te kiezen. Dus geen concrete doelen maar een duidelijke richting. Het maakt dan niet veel uit hoeveel stappen je zet, maar elke stap kan je toetsen aan de juiste richting. Mijn koers voor 2024 is handelen vanuit liefde. Dat houdt in, heel goed naar mezelf luisteren.. is t vanuit liefde of vanuit angst… en als t vanuit angst is dan de moed hebben om door het ongemak naar de liefde toe te bewegen.

 8. Mooie gedachte, die tegenwind. Wist je dat als die hard genoeg is, je er voorover in kunt hangen? Dan draagt de tegenwind je, als het ware. En dat heeft iets heel geruststellends. Dus geef je over aan de tegenwind, je leert ervan tevreden te zijn met wat je gegund is, en in het ergste geval laat je je even dragen door de context…
  Lieve AnnaMaria, maak er een mooi 2024 van, voor jou en vooral alle anderen om je heen!

 9. Het trotseren van tegenwind, vind ik wel een hele mooie als rode draad voor 2024. Warmte brengen en doorgeven in een wereld met steeds korter wordende lontjes, desinformatie, discriminatie, respectloosheid, enzovoorts. Op mijn kleine to-do lijstje staan nog afstuderen, een Aalsmeers fotoprojectje, meer doen voor AalsmeerVandaag en tja, 10 kilo (minstens!) eraf?

 10. Met jouw positiviteit maak jij menig zuur weer zoet! Wat mooi om jonge mensen een stem te geven. Liefs!

 11. Het mooie aan jou Anna-Maria is dat jij altijd vrolijk en opgewekt doet naar de ander. Misschien te weinig naar jezelf maar dat weet jij beter dan ik. Ik weet alleen dat ik altijd veel energie krijg van jou. Jouw inzet en liefde voor de andere mens om jou heen is bijzonder.

 12. Prachtig. Mijn goede voornemen is meer tijd met jou – in Aalsmeer of er buiten. X

 13. Loesje zei: kun je niet beter slechte voornemens maken en je dan daar niet aan houden?
  Grappig maar toch ben ik fan van iedereen die wel onbevreesd goede voornemens maakt.
  Laten we hopen op minder strijd en wat meer verdraagzaamheid. Gewoon omdat we weten dat dat kan!

 14. Het is een mooi moment om in het nieuwe jaar nieuwe doelen voor jezelf te stellen maar ook als dit soort voornemens later in het jaar opkomen moet je dit niet negeren. Als je zelf iets wilt bereiken ga er dan voor, mooi artikel!

 15. Mooi geschreven an , ik wens jou een jaar vol tevredenheid en liefde ! En dat gaat vast lukken .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin