Column: ‘Uithoek én verdomhoek’

De huidige staat van de Mr. Jac. Takkade (foto: Dick Piet)

Vandaag neemt de columnist van dienst ons mee naar een uiterst randje van Aalsmeer. Een randje dat er behoorlijk belabberd bij ligt. Onze columnist is erg begaan met dit stukje gemeente. Eigenlijk is zijn column dan ook een pleidooi voor herstel en een oproep aan het adres van de gemeente hier iets aan te doen.

Door: Dick Piet. Een foto zegt meer dan duizend woorden. Daarom voor mijn doen een kort stukkie deze keer, maar mét een afbeelding. En wel van de Jac. Takkade. Kijkt en huivert! Niet normaal, toch, zoals die weg er bij ligt? Voor fietsers en wandelaars levensgevaarlijk.  

Ik vraag me wel eens af, of ze bij de gemeente poep in hun ogen hebben, of zo. Je ziet toch, dat de Jac. Takkade één grote gatenkaas is? Al jaren, trouwens. Met name het gedeelte langs de Ringvaart. Blijkbaar moet hier eerst iemand vreselijk op z’n plaat gaan, voordat onze vroede vaderen maatregelen nemen. Zoals op de Geniedijk, langs de Bachlaan, bijvoorbeeld. Pas nadat daar in mei een fietser, als gevolg van slecht wegdek, was verongelukt, werd het pad opgeknapt.

Als het kalf verdronken is… 

Dat de gemeente geen oog heeft (of wil hebben) voor de belabberde situatie op de Jac. Takkade, komt vast omdat de weg in een uithoek van Aalsmeer ligt. En intussen dus ook in de verdomhoek. Nogmaals voor alle duidelijkheid, ik heb het over het één kilometer lange stuk tussen het Renaissance Amsterdam Schiphol Airport Hotel (een hele mond vol, maar u weet wel, dat is dat nieuwe hotel vlakbij de Schipholbrug) en Paardensportcentrum Wennekers. 

Ter hoogte van de manege gaat de weg over in een fietspad (verdient overigens ook niet de schoonheidsprijs), dat eindigt bij het voormalige stoomgemaal. Uiteindelijk loopt de Jac. Takkade door tot aan de Oosteinderweg. Vooral op dit stuk kade waan je je in vroeger tijden. De Oosteinderpoel, een beschermd natuurgebied, met schitterende doorkijkjes op kronkelende kreken en seringenakkers. Molen de Zwarte Ruiter, Het Oosterbad en uitzicht op de Oud-Katholieke kerk.

De Jac. Takkade is dus geen doorgaande weg voor autoverkeer en is daarom zo geliefd bij fietsers en wandelaars. Halverwege kun je ook het Schinkelbos in. Zeer de moeite waard. Zelf neem ik liefst de route langs de Ringvaart, vanwege de weidse blik links en rechts. Aan de ene kant het water en uitzicht op Schiphol, aan de andere kant het Schinkelbos en de tientallen paardenlandjes. 

Alleen wordt het er door die levensgevaarlijke situatie helaas niet leuker op om hier te wandelen of te fietsen. Zéker niet als het heeft geregend. Jac. Tak zou zich in zijn graf omdraaien, als hij zag hoe de naar hem vernoemde kade er nu bij ligt. Tussen haakjes, weet u eigenlijk wel wie hij was? Nee?

Jac. Tak was van 1853 tot zijn overlijden op 28 september 1878 burgemeester van Aalsmeer. Ook van Uithoorn trouwens, al vanaf 1850. Jacobus was jurist, vandaar dat de officiële naam van de weg ‘Mr. Jac. Takkade’ is. Waarom ze de kade – in zijn tijd niet meer dan een bijna onbegaanbare dijk – uitgerekend naar zo’n gewichtig man hebben vernoemd? Dat komt, omdat hij zich enorm sterk heeft gemaakt voor de droogmaking van de Schinkelpoel, in 1858.  

Blijkbaar was Jac. Tak tijdens zijn 25 jaar burgemeesterschap geliefd bij de Aalsmeerse bevolking. Want behalve dat de kade om de Schinkelpolder naar hem werd vernoemd, werd vier jaar na zijn dood de vereniging ‘Mr. Jac. Tak Bewaar-, naai- en breischool’ opgericht. De school, die meteen door zeventig leerlingen werd bezocht, bevond zich aanvankelijk in een woonhuis in de Zijdstraat, op de plaats van de voormalige woonwinkel van Carla de Klerk. Later verhuisde de kleuterschool naar de Weringstraat.

Terug naar wat ik met deze column wil zeggen. Als er niet snel wat gebeurt, geef ik u op een briefje dat er vandaag of morgen op de Jac. Takkade slachtoffers gaan vallen. Fietsers worden door auto’s, al dan niet met een paardentrailer achter hun kont, gemakkelijk van de smalle weg gedrukt. Die belanden dan op de ernaast gelegen onverharde strook vol diepe gaten. Ooit was dit een ruiterpad. Maar sinds ruiters ongestoord via het Schinkelbos naar het Amsterdamse Bos kunnen, kom je ze hier niet meer tegen. 

Daarom mijn dringende oproep aan de gemeente: knap eindelijk de Jac. Takkade op, voordat er brokken vallen. Asfalteer het voormalige ruiterpad ten behoeve van fietsers en wandelaars. Maak het er net zo mooi en veilig als op de Geniedijk. Waarom wel ‘hier’ en niet ‘daar’ in Aalsmeer? 

Kortom, haal de Jac. Takkade uit de verdomhoek!

Lees vorig bericht

Arthur van Dijk: ‘Aalsmeer zal moeten samenwerken’

Lees volgend bericht

Foto 321: verzin en win


8 Reacties

 • Dit is wel beetje stemming makerij..
  Foto is het stuk met de plassen de parkeer strook niet de weg.. de weg is over algemeen wel goed.

  Verder wel mee eens dat auto’s amper aan kant gaan als je er fietst.

  Ook eens dat veel fiets en wandel paden er slecht aan toe zijn, bijv. ook spoorbaan pad waar tegels uit elkaar liggen dat er fiets wiel er tussen past..

  Hogedijk is overigens niet van gemeente maar prive weg/pad.

 • Ik denk dat het tijd wordt voor wegen in het kader van: Auto te gast. Dit zijn vriendelijke paden voor fietsers, wandelaars. Ik fiets regelmatig op de Hornweg (daar woon ik) en ga dan gedwongen op de weg rijden omdat je een nierfalen oploopt als je dit fietspad neemt. Er zitten zinkholes in het fietspad en daardoor losliggende tegels. Levensgevaarlijk!!!

 • Helemaal mee eens Dick.
  En wat wordt er veel gebruik gemaakt van ons weggetje, heel Aalsmeer-Oost wandelt (met of zonder hond) en fietst hier.
  Een mooi rondje maar jammer van idd het gedeelte Wennekers – Hotel Renaissance, de meeste last is er van al die paardenmensen die te beroerd zijn om voetganger of fietser netjes te passeren. Trouwens of ze zelf kunnen fietsen vraag ik me wel af: het parkeerterrein staat constant vol met grote en vooral dure auto’s.
  Liefst zo snel mogelijk langs je heen maakt niet uit of je met kinderen fietst! Dus gemeente: Werk aan de weg! En bedenk hoe of we dit mooie stukje veiliger kunnen maken!!

 • Ben het helemaal eens met de schrijver.
  Het is inderdaad levensgevaarlijk om daar te fietsen en te wandelen. Ben zelf ook als fietser zelf slachtoffer geweest door een tegemoetkomende automobilist die niet wilde uitwijken voor fietsers. Vervolgens kwam ik zelf onder de auto terecht, en dan ook nog eens de volle laag uitgescholden worden door bestuurder en passagier notabene ook nog eens BN-ers die gingen paardrijden, maar ik kon mee met de ambulance naar het ziekenhuis.
  Voor mij blijft het dus in zekere zin een “takkeweg”.

 • Een aanrader voor Dick is om ook eens op de fiets over de Hoge Dijk te stuiteren. Het is onthutsend om te zien hoe deze weg, waar ook nog vrachtverkeer rijdt, er bij ligt. Mijn vermoeden is dat de Aalsmeerse gemeenteambtenaren niet van het bestaan afweten. En dan zijn er nog altijd mensen die verkondigen dat Aalsmeer een mooi dorp is……

 • Helemaal eens met Dick, vandaag nog een rondje Schinkelpolder gelopen, het ziet er langs de Ringvaart niet uit!!.

 • Ha die Dick, je hebt over fietsers en wandelaars. Mag ik daar nog een categorie aan toevoegen? Mensen die met een rollator moeten wandelen om nog naar buiten te kunnen gaan. Zo werd ik laatst aangesproken door een oudere mevrouw terwijl ik over de Uiterweg naar huis fietste. Ze riep me en vroeg of ik niet een keer een stukkie kon schrijven over de belabberde staat van het voetpad. Ze is bang om te vallen en loopt daarom geregeld over de weg in plaats van over het trottoir. En over die weg wordt echt geen 50 km gereden. Jouw stukkie is een mooie opstap. Een mens begint zich zo toch echt af te vragen of die financieel krachtige positie van Aalsmeer iets met dat achterstallig onderhoud van doen heeft.

 • En wat dacht je van de fietspaden in Kudelstaart, die liggen er ook uiterst belabberd bij. Ben al een keer gevallen met de fiets in een gleuf tussen de tegels. Meestal kies er sindsdien voor om op de weg te fietsen met als gevolg dat ik regelmatig begroet word door automobilisten. Fietspad van de Hoofdweg ligt er al meer dan 30 jaar zo bij. Proficiat gemeente Aalsmeer.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *