Column: ‘Tijdreis naar de Zijdstraat van toen’

Jaap Klein en zijn vrouw in hun groentewinkel in de Zijdstraat

Door: Dick Piet. Als je een oude foto van de Zijdstraat op Je bent Aalsmeerder als plaatst, kun je wachten op reacties. Laatst nog, toen ik er een op zette, gezien vanaf de Dorpsstraat: “Toen was er nog wat gezelligheid.” “Konden we de tijd maar terugdraaien.” “Ziet er zoveel gezelliger uit, dan nu.” “Was een drukke winkelstraat, heel anders dan nu.” “Geweldig was het toen, was het nog maar zo.”

Momenteel ben ik druk bezig met plakken en knippen voor het Nostalgisch Filmfestival. Eigenlijk had ik het programma al rond. Maar onverwacht kreeg ik nieuwe oude films, die me weer aan het werk hebben gezet. Toen ik ze voor het eerst bekeek, maakte mijn nostalgisch hart een sprongetje. Alsof ik een tijdreis naar de Zijdstraat toen, rond 1960, maakte.

Eén van de films toont de Molenclub, bestaande uit winkeliers rond korenmolen De Leeuw. In 1950 opgericht door Theo Vooges, kort nadat hij zich in de Zijdstraat, op nummer 23 (later de kapperszaak van Landzaat) met een banketbakkerij had gevestigd. In 1962 vierde de Molenclub zijn twaalf en half jarig bestaan. Gelijktijdig met het koperen huwelijksjubileum van Theo en zijn vrouw Jo.

Het feest vond plaats in de bakkerij van Vooges, inmiddels verhuisd naar nummer 40. Zo te zien, ging het er tussen de ovens en deegmachines uitbundig aan toe. Hoogtepunt was een hilarische ‘modeshow’ van toen bekende winkeliers in damesondergoed en -badkleding. Begeleid door accordeonmuziek van ‘bakkersknechten’ Joop Wittebol en Leo van Ingen.

Overigens begint de film met een rondgang langs leden van de Molenclub. Zo zien we groenteboer Jaap Klein een bos radijzen en een komkommer in een ouwe krant rollen. Terwijl zijn vrouw appelen afweegt. Vivo-kruidenier Jac. van der Laarse ordent zijn overvolle toonbank. Bij Otto komen twee jongens naar buiten, waarschijnlijk net een grammofoonplaatje gekocht. Opticien Leendert van der Zwaard neemt een bril onder de loep.

Kruideniersechtpaar Gerrit en Annetje van de Polder zijn druk bezig in hun winkel. Wim van Wirdum past een dame schoenen, waarbij hij het blijkbaar nodig acht niet alleen haar voet, maar haar hele been de maat te nemen… Freek Landzaat leeft zich uit met de scheerkwast. Het slachtoffer in de kappersstoel herken ik: groenteboer Jaap Klein. Aan de muur hangt een affiche van VV Aalsmeer, waarvan hij voorzitter was.

De kapperszaak was gevestigd in een rond 1900 gebouwde boekwinkel, waarin Theo Vooges in 1950 zijn eerste bakkerszaak begon. In de bakkerij achter de winkel zijn bakkers bezig met gevulde koeken en bokkenpootjes. In 1960 opende Vooges een nieuwe bakkerij aan de overkant van de Zijdstraat, naast de luxe- en huishoudelijke artikelenzaak van Piké. Daar, op de afdeling tuinmeubelen, zien we vader Jaap languit liggend in een tuinschommelbank de krant lezen. Zoon Leen schikt kop en schotels.

Wie zien we verder nog: antiquair Maas, druk doende in zijn winkel met de toepasselijke naam ‘Oud Aalsmeer’. En Van der Born, die in zijn korenmolen ‘De Leeuw’ zakken vult met meel. Naast het pad naar de molen, komt een vrouw met een afgeladen wasmand onder haar arm uit de ‘wasserette voor zelfbediening’. Trouwens ook beelden van het plaatsen van wieken, na ruim twintig jaar afwezigheid, aan de molen in 1959.

Timmerman Van der Laarse, ook lid van de Molenclub, zien we niet alleen op het jubileumfeest. Maar ook bij de bouw, in 1959, van brood- en banketbakkerij Vooges op nummer 79 in de Zijdstraat. Die werd gerund door Theo’s broers Gerrit (later door zoon Martin) en Joop, die we zien in een film van de opening. De winkel bestaat er nog steeds. Onder dezelfde naam, maar met een nieuwe eigenaar: de familie Engel.

Zoals gezegd, fantastische beelden, waar de nostalgie vanaf druipt. Ik kan dan ook niet wachten ze te laten zien. Maar eerst nog drie zomermaanden te gaan. Ach, voordat je met je ogen geknipperd hebt… De kaartverkoop voor het 12e Nostalgisch Filmfestival start op donderdagavond 21 augustus. Bij Total Copy, ouderwets ‘gezellig’ in de Zijdstraat.

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al meer dan een halve eeuw de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. Pleziert Aalsmeerders veelvuldig met foto’s van vroeger op platform ‘Je bent Aalsmeerder als…’ en met nostalgische filmavonden in de Feestweek waarvoor hij koninklijk onderscheiden werd.

7 reacties

  1. Ik mis ook mijn vader Piet Cools (Bata) schoenen ik heb zelf twaalf en halfjaar bij hem in de winkel gewerkt .Eerst op Zijdstraat 38 . Daarna op 81 oude pand van Jaap Hoogendoorn .Zo zijn er heel wat verhalen van de Zijdstraat .

  2. Helaas mis ik een aantal leden van de molen club. De fam van Dillewijn, Lemmerzaal en Groeneveld (drogisterij Westplas). In mijn herinnering was ook fam. De Boer, (Gijs en Jans) lid.

  3. Bianca van der Meer bedankt voor je reactie. Ik neem graag aan, dat dit Gerrit Klein is. Ik heb ze persoonlijk niet gekend, maar hoorde altijd over Jaap; zijn zoon dus.

  4. In de jaren 70 haalde ik als broodbezorger mijn koek en gebak bij ome Theo en tante Jo om datdoor te verkopen in mijn bezorgwijk in Badhoevedorp.
    Bakker Bart Brengt Best Brood Bij u thuis.

  5. Volgens mijn moeder ( bijna 91jr) die een dochter is van kapper Meijer uit de Zijdstraat 51 zijn dit Gerrit en zijn vrouw, de ouders van Jaap Klein?

  6. Geweldig Dick, omdat ik bij Vooges op nr.40 gewerkt heb in de jaren 70 reden te meer om naar het filmfestival te komen. Je komt weinig materiaal tegen van de oude winkel op nr. 40.

  7. Even een correctie: niet Theo’s broers Gerrit en Joop runden de bakkerij op nummer 79 in de Zijdstraat, maar Gerrit en Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst