Column: ‘Rouw op je dak’

De 'rouwkas' zoals hij vorig jaar op het Mercatorplein stond (Foto: Arjen Vos)

Door: Arjen Vos. Een maand geleden bezorgden Eric Spaargaren en Mark Simoons Aalsmeer en Kudelstaart een grootse ervaring met hun ‘glazen huis’ op het Raadhuisplein. De 24uurs radioshow bracht mensen samen en geld in het laatje van de kinderboerderij. Van 14 tot en met 29 december verrijst er opnieuw een glazen huis in het centrum. Ietsje verder en ietsje anders van opzet. Veertien dagen lang staat er een kas naast de deur van het Gezondheidscentrum waar ruimte is voor rouw.

Toegegeven, het kan rauw op je dak vallen wanneer je half december bij de dokter vandaan komt, een weinig hoopgevende boodschap moet verwerken en dan geconfronteerd wordt met iets als een rouwkas.

Die naam rouwkas klinkt wellicht wat rauw maar de ervaring is dat dit andere glazen huis een beproefd middel is tegen verdriet en eenzaamheid in een periode die voor de meeste mensen doorgaat als the most wonderful time of the year. De Kas voor Rouwen en Vieren werd in 2021 voor de eerste maal opgezet en ingericht op het Mercatorplein in Amsterdam. Dit in coronatijd gestarte initiatief werd door de buurtbewoners aldaar vrijwel direct in de harten gesloten. Rouwen in een transparant onderkomen op een open plein bleek, hoe paradoxaal ook, zo’n gevoel van intimiteit en warmte te geven dat de kas er dit jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar staat.

Ik mocht er vorig jaar een avond lang luisterend oor zijn en was onder de indruk van wat de Rouwkas deed met de mensen. Van en naar de tegenovergelegen Albert Heijn namen de mensen de tijd om de kas binnen te lopen en even stil te staan bij verlies en gemis. Doordat ze een kaars brandden, iets schreven of vertelden, zag en voelde ik hoe de last als een lege boodschappentas van hun schouders gleed. Praten over verdriet lucht op.

Na het Mercatorplein groeide de belangstelling in het land voor Rouwen en Vieren en inmiddels zijn er dertien plaatsen in het land die deze decembermaand een kas adopteren. Waaronder Aalsmeer. Kartrekker is kerkelijk platform Aalsmeer over Hoop maar inmiddels, en dat is uniek, hebben inmiddels tien (!) kerken in Aalsmeer en Kudelstaart zich achter het initiatief geschaard die meedoen met vrijwilligers, financieel bijdragen of aanhaken bij het organiserend comité. Het mooiste van alles is dat dit project ook bruggen slaat tussen kerk en samenleving. Inmiddels zien we mensen zonder kerkelijke binding of achtergrond warmlopen voor dit project. Hoe dat komt? Waarschijnlijk vanuit het besef dat rouw universeel is en het helpt als je daar met elkaar doorheen gaat.

Als organisatie zijn we blij met iedereen die in welke vorm ook een steentje wil bijdragen. We hebben straks zo’n 60 vrijwilligersplaatsen te vullen want de kas wordt dagelijks tussen 13 en 20 uur door steeds twee mensen bemand. Daarnaast kunnen er kerstbomen gesponsord worden die om de kas komen te staan. Tot slot is er nog een financieel gat te dichten. Via de opgezette crowdfunding is er al behoorlijk wat geld binnen maar moet er nog een flinke slag geslagen worden. Doet u ook mee om er een project van en voor iedereen van te maken?

rouwkasaalsmeer@gmail.com
Klik hier voor bijdrage Crowdfunding

Arjen Vos hanteert sinds zijn middelbare schooltijd de camera, en later ook pen en toetsenbord. Mede-oprichter en thans hoofdredacteur van AalsmeerVandaag. Altijd geïnteresseerd in mensen. Chaotisch, jongensachtig, vader van vier kinderen.

Eén reactie

  1. Yesss, heerlijk dat de kas er komt. Ik zal al mijn steentjes bijdragen om mee te helpen naar hopelijk terugkerend, jaarlijks succes.

    Want zeg nou zelf, dood ben je pas als er niet/nooit meer over jou wordt gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin