Door: Strydom Bruwer. Eenzaamheid is een realiteit. Eenzaamheid is slecht en moeilijk. Eenzaamheid was het eerste wat niet goed was in de ogen van God. Daarom besloot God een vrouw voor Adam te creëren.
In sommige landen hebben regeringen ingegrepen en wordt dit probleem op verschillende manieren aangesproken. Zo werd Groot-Brittannië in januari 2018, nog voor de pandemie, het eerste Europese land dat een minister voor eenzaamheid benoemde, naar aanleiding van statistieken waaruit bleek dat bijna 10 procent van de Britten zich regelmatig geïsoleerd voelt.
In de eerste peiling over eenzaamheid, uitgevoerd in november en december 2022 door het Joint Research Center – het wetenschaps- en kenniscentrum van de EU – gaf een derde van de respondenten aan zich soms eenzaam te voelen, terwijl 13 procent zei zich altijd eenzaam te voelen. In totaal namen 25.646 respondenten van zestien jaar en ouder uit 27 EU-lidlanden deel aan de peiling.
Hier in Nederland lijkt de omvang van eenzaamheid er ook niet beter op te lijken. Daarom heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de verantwoordelijkheid gekregen om aandacht te besteden aan het probleem. In 2022 introduceerde het ministerie een ‘Week tegen Eenzaamheid’ waarin honderden activiteiten werden georganiseerd waarbij mensen elkaar konden ontmoeten.
Dit jaar begint de nationale week tegen eenzaamheid op 27 september met een conferentie waar praktische oplossingen centraal staan. De ergste ziekte van onze tijd is niet kanker of melaatsheid. Het is het gevoel vergeten en aan de kant geschoven te worden, zei Moeder Teresa van Calcutta.
Enige tijd geleden verscheen het volgende korte bericht, bijna helemaal verborgen op een binnenpagina van een krant. De kop was: Italiaans lichaam na zeven jaar gevonden in bed. Deze vrouw werd pas na zeven jaar gevonden in haar bed in haar appartement in Monza, Italië.
Het bericht luidt: “Een vrouw van hier werd zeven jaar geleden voor het laatst levend gezien – toen ze 47 was – waarna ze blijkbaar vervreemd was van haar familie en verhuisde naar een andere stad. Ze werd als vermist opgegeven. Maar toen haar man en dochter een gerechtelijk bevel kregen om haar appartement te laten inspecteren met het oog op een mogelijke verkooptransactie, werden haar resten in haar bed gevonden. De Italiaanse media noemen het ‘het drama van de eenzaamheid in de stad’. Omdat er nooit bij haar werd aangebeld, dacht haar familie dat ze was verhuisd.
Er werd een gerucht verspreid dat ze ervandoor was met een andere man, en iedereen begon het te geloven. Volgens artsen stierf ze ongeveer zeven jaar geleden aan een natuurlijke dood”.
We kunnen ons terecht afvragen: kun je echt zo vergeten worden? Kun je als persoon zo onbelangrijk worden beschouwd dat niemand het merkt als je gewoon zeven jaar lang van het toneel verdwijnt?
Moeder Teresa had misschien gelijk: eenzaamheid en afwijzing zijn misschien wel de grootste ziekte van onze tijd. En de oplossing? Die ligt niet zozeer bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maar misschien bij jou en mij – als we met open ogen en oren gaan leven – in onze straat, buurt…
Strydom Bruwer is sinds april 2022 predikant van de Samen Op Weg Gemeente in Kudelstaart. Daarvoor woonde en werkte hij in Zuid-Afrika waar hij opgroeide als zoon van een wijnboer.
Aalsmeer Over Hoop is een platform waarin zeven Aalsmeerse en Kudelstaartse kerken vertegenwoordigd zijn. Door het jaar heen worden evenementen georganiseerd waarmee de kerken hun liefde voor Jezus willen uitdragen. Met regelmaat verschijnen op zondag columns die tot nadenken stemmen.
Eén reactie
Mooie column
Raakt mij echt. Dank voor de woorden en ik ga meer mijn best doen om oren en ogen open te houden.