Column: ‘Feestweek verplaatsen naar oktober?’

Bezoekers van het Nostalgisch Filmfestival krijgen in 2023 een flesje water uitgereikt (Foto: Dick Piet)

Door: Dick Piet. “Waarom wordt de feestweek altijd in september gehouden,” vroeg een kennis mij laatst. “Omdat dat altijd zo is geweest,” zei ik. Het is een erfenis uit de tijd van de zogenaamde ‘Wilhelminafeesten’. Koningsfeest oude stijl, zeg maar. Koningin Wilhelmina was op 31 augustus jarig en rond die datum werd dagenlang feest gevierd. Na de troonswisseling in 1948 bleef dat zo in Aalsmeer.

Niet om de verjaardag van koningin Juliana te vieren, want zij was 30 april jarig. Maar het had alles te maken met het corso. Na haar inhuldiging op 6 september 1948, brachten bloemenhandelaren en kwekers op de Dam in Amsterdam een rijdende bloemenhulde aan de nieuwe vorstin. Dat had zo’n succes, dat Aalsmeer besloot iedere eerste zaterdag van september met een bloemencorso naar Amsterdam te rijden.

De ‘Wilhelminafeesten’, die nog tot in de jaren ’50 met name in Aalsmeer-Oost zo bleven heten, werden ‘Corsoweken’. Twee weken lang voorafgaande aan het corso, werden allerlei activiteiten gehouden: touwtrek- en hardloopwedstrijden, kermis, lampionoptochten en houten viswedstrijden op de Pontweg. En niet te vergeten de verlichte tuinenroute, waaraan bijna alle buurtschappen meededen. Van heinde en ver kwam men naar Aalsmeer om hier de met lichtjes versierde tuinen te bewonderen.

“Maar,” zei die kennis van me, “daarom hoeft de feestweek toch niet per sé in september plaats te vinden? Zeker niet, nu het corso al lang is afgeschaft. Het wordt tijd, dat het feestweekbestuur rekening houdt met de klimaatverandering. Neem afgelopen jaren, toen smoorde je de tent uit van de hitte. Weersdeskundigen voorspellen dat september steeds warmer gaat worden.” Goh, hoe kom je erop. “Wanneer moet de feestweek dan worden gehouden,” vroeg ik.

De wintermaanden lijken mij geen optie. Moeten ze de kachel in de feesttent flink opporren om het voor de bezoekers een beetje behaaglijk te maken. En stoken kost geld. Het bestuur van de feestweek geeft dat liever uit aan leukere dingen. Ook juli en augustus zijn niet geschikt, want dan is ‘iedereen’ met vakantie. April, mei of juni anders? Ook niet, want in die maanden vallen allerlei feestdagen plus de voorjaarsvakantie.

Blijft oktober over als mogelijk alternatief. Maar dan wel begin oktober, anders zit je met de herfstvakantie. Zo is er altijd wat. Eigenlijk zou ik het niet eens zo gek vinden, de feestweek in oktober. De kans dat het dan bloed geslagen heet is in de tent, is een stuk kleiner. Wat dat betreft, ben Ik de afgelopen jaren nog niet vergeten. De feestweek kampte toen dagen lang met een hittegolf. Het feestweekbestuur achtte het toen zelfs noodzakelijk, om aan de bezoekers van het Nostalgisch Filmfestival flesjes water uit te reiken.

Ook ik had zó warm, dat ik in een poloshirt de nostalgische films presenteerde. Nog net niet in een korte broek. Gelukkig maar, anders had ik helemaal voor joker gestaan. Want wat voelde ik me opgelaten vorig jaar, toen burgemeester Oude Kotte ’s avonds onverwacht mijn rol van spreekstalmeester overnam. Ik voelde de bui hangen en begon subiet nog meer peentjes te zweten. Het hoge woord kwam eruit. Het had Zijne Majesteit behaagd mij te benoemen tot…. En speldde de burgemeester vervolgens de koninklijke onderscheiding op mijn bezweette poloshirt. Een vlag op een modderschuit.

Vandaag start de feestweek met de braderie. In het verlengde van wat ik hiervoor schreef, noemden we die vroeger ‘corsobraderie’. Simpelweg, omdat die plaatsvond op corsodag, de eerste zaterdag van september. Zodra de praalwagens en versierde auto’s het Raadhuisplein hadden verlaten, op weg naar Amsterdam, stroomde het publiek de Zijdstraat in om langs de kraampjes te struinen. Altijd gezellig. Dat is het nog steeds, maar sinds het corso in 2007 werd afgeschaft, is het toch anders.

Voordat het défilé op het Raadhuisplein begon, werd in het dorp de corsostoet geformeerd. Kon je zaterdagsmorgens vroeg eerst nog even de praalwagens, versierde personenauto’s en figuranten rustig bekijken. Zeventien jaar geleden kwam daar een einde aan. Na zestig jaar werd de stekker uit het corso getrokken (met ‘dank’ aan de bloemenveiling). Inmiddels is een hele generatie opgegroeid zonder corso.

Het bloemencorso is tot nostalgie verheven. Daarom is er geen ontkomen aan, om er beelden van te laten zien op het Nostalgisch Filmfestival. Komende dinsdag, 10 september, mag ik het voor de elfde keer presenteren. Hopelijk onder aangenamere temperatuur dan voorgaande jaren. Anders wordt het misschien echt tijd om de feestweek te verplaatsen naar oktober.

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al meer dan een halve eeuw de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. Pleziert Aalsmeerders veelvuldig met foto’s van vroeger op platform ‘Je bent Aalsmeerder als…’ en met nostalgische filmavonden in de Feestweek waarvoor hij tijdens de laatste editie koninklijk onderscheiden werd.

 

 

 

4 reacties

  1. De pramenrace is ook verbonden met de feestweek. Maandagavond de sportavond voor de startnummers en zaterdag de finish en prijsuitreiking van de pramenrace. Een maand later in oktober is het kouder en donker. Niet zo een goed idee lijkt mij voor een keer een hete avond in de tent

  2. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat met de grootste bloemenveiling ter wereld het niet meer lukte om het bloemencorso te financieren. Het was zo,n fantastisch evenement.
    Gelukkig zijn er twee mooie nieuwe evenementen voor in de plaats gekomen. Vuur en licht op het water en de pramenrace.
    Laat deze evenementen op het water maar lekker in september blijven. Beetje mooi weer is dan wel lekker.

  3. Ben geen ras aalsmeerder , wij zijn in 2005 in Aalsmeer komen wonen . De corso kwam op vrijdag avond door de Ophelialaan , nog geen minuut van onze woning . Wat vonden wij ons gelukkig dit elk jaar in de toekomst xo dicht bij te mogen mee maken . Helaas hebben we het met maar w mogen meemaken van dichtbij , en werd het afgeschaft

  4. Altijd gezellig. De winkeliers doen dan ook buiten hun winkel hun best om leuke artikelen tegen betaalbare prijzen aan te bieden. De lokale winkels moeten wij in deze moeilijke tijden extra steunen. Het is voor hen een strijd tegen de groot macht. Ook hoop ik zelf dat een aantal jonge mensen enthousiast te maken zijn om de lege winkels in de zijdstraat te gaan vullen. Hierdoor wordt het winkelen in de zijdstraat nog leuker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin