Column: ‘Genoeg is genoeg’

Vandaag de eerste bijdrage van onze nieuwe columnist Erik Kreike. Met twintiger Erik hebben we iemand van een jongere generatie in huis gehaald waarmee we ook die doelgroep wat meer van dienst denken te zijn. Erik is opgegroeid in Aalsmeer-Dorp, heeft politicologie gestudeerd, kan vanuit zijn Kwakelse dakraam de watertoren zien (bij helder weer en als de bomen kaal zijn…) Hij is bestuurslid van het Uithoornse CDA, beleidsadviseur economische ontwikkeling bij gemeente Kaag en Braassem,  presentator van Radio Aalsmeer Politiek en sinds vandaag dus columnist bij AalsmeerVandaag.

Waar we van zo’n jonge nieuwkomer een column verwachtten over de nieuwste technische snufjes, de hippe trends of de laatste mode, komt Erik met een verhaal over de Aalsmeerse geschiedenis van ruim 100 jaar geleden. We geven hem vanwege zijn jeugdigheid nog maar even het voordeel van de twijfel…

Door: Erik Kreike. 800.000 kg aardappelen. 80 wagons vol met 10.000 kg Hollandse aardappelen. Beeldt u zich dat eens in. Ik kom er later op terug.

Het is 28 december 2019 als ik word gevraagd een column te schrijven voor maart 2020. Daar ik normaliter makkelijker praat dan dat ik schrijf, leek me dat een leuke uitdaging. Niet té politiek en vooral geen oude koeien uit de sloot halen nam ik me voor. En als het even kan een beetje luchtig.

Diezelfde week in december werd er in Wuhan, toch een ruime 8.500 km van het Praamplein, voor het eerst een melding gemaakt over een virus, COVID-19. Nog geen drie maanden later heeft de Nederlandse Premier, voor het eerst sinds 1973, het volk (ernstig) toegesproken, zitten er verschillende landen op slot, worden trouwerijen uitgesteld en komen er hele bedrijfstakken tot stilstand. ’t Kan verkeren zou Bredero zeggen.

Voorraad… In tijden van dreigende nood slaat een gezin íets meer in dan ze normaal zou doen. Op zichzelf een gezonde reflex. Sterker nog, de overheid adviseert het ook. Een noodpakket wat we allemaal zouden moeten hebben bestaat uit onder meer een zaklamp, batterijen, waxinelichtjes en jawel: een waarschuwingsfluitje. Maar ook desinfecterende handgel, verzorgingsartikelen zoals flessen water, houdbaar eten en (jaja) wc-papier staan op dit lijstje. Een flink aantal onderdelen van dit noodlijstje, werd de afgelopen week opgenomen in de landelijke boodschappenlijstjes.

Zelf viel me tijdens mijn wekelijkse boodschappen op dat in de winkels waar ik was (zowel groot als kleingrutters) géén aardappel meer te vinden was. Zelf ben ik een niet zo heel exotische eter en misschien wel juist daarom dat ik het wel grappig vond te zien dat men zich massaal tot de aardappel wendt.  Hij is veelzijdiger dan je denkt…
Van een collega kreeg ik een artikel toegestuurd over hoe de Spaanse Griep, begin vorige eeuw in de gemeente waar ik werkzaam ben, toesloeg. Ik was direct benieuwd naar hoe de Spaanse Griepgolf van 1918 in Aalsmeer huis heeft gehouden maar kon hier niet direct veel over vinden. Wat ik wel vond: het landelijke dagblad ‘Het Volk’ van 13 augustus 1918 met daarin:

Een paar maanden verder in het (digitaal) archief lees ik iets dat mij terugbrengt naar de opening van deze column en wel in het Haarlem’s Dagblad van 10 december 1918:

Een rekenfoutje tijdens het ‘hamsteren’ van de gemeente Aalsmeer; 800.000 kg aardappelen in plaats van 80.000! Een ding is zeker: de Aalsmeerders van toen konden het niet op Amstelveen afschuiven. Hoewel ik geen kenner ben, stel ik het me graag voor: 80 wagons van ruim 10,5 meter, tot de nok gevuld met aardappelen. Dat is vanaf de ‘kolenhaven’ bij de Stationsweg, één rechte lijn van 850 meter dwars over het tracé waar nu straten als perronzijde, wissel, baanvak, seinpost en het bielzenpad liggen. En halverwege het bielzenpad, nét vóór je de nieuwe atletiekbaan van AVA zou zien; daar zou die rits wagons ophouden. Amsterdam hielp ons van een slordige 250 ton aardappels af…  Als er iemand is die weet wat er met de overige wagons en 550.000 kg aardappelen is gebeurd… De hoofdredacteur heeft m’n nummer!

Links: crisis.nl  geschiedenisvanzuidholland.nl
Hieronder ter illustratie… 850 meter aan wagons…

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel