Column: ‘Dreamschool’

In coronatijd is televisie een makkelijk middel tegen verveling. De columnist van vandaag zegt voor weinig tv-programma’s thuis te willen blijven maar voor Dreamschool een uitzondering te maken. Helemaal vanwege een deelnemer uit Kudelstaart die in zijn jonge leven al veel voor zijn kiezen kreeg. Arjen Vos kreeg een zwak voor alle leerlingen van deze uitzonderlijke school en hoopt dat deze Kudelstaarter net als zijn klasgenoten hun leven op orde krijgen.

Door: Arjen Vos. Gebiologeerd zit ik elke dinsdagavond voor de tv. In de realityreeks Dreamschool grijpen veertien jongeren met een flinke rugzak vol ellende hun laatste strohalm naar een stabiele toekomst. Gekozen uit honderden aanmeldingen is dit veertiental het dreamteam dat het met elkaar moest zien te rooien tijdens een drieweekse bijspijkercursus sociale vaardigheden en zelfreflectie. Naast vaste coaches Lucia Rijker en rector Eric van ’t Zelfde sprokkelde de NTR hiervoor de allerbeste docenten bij elkaar. Een breed pallet bn’ers afkomstig uit onder meer politiek, kunst, literatuur of media werd als gastleerkracht naar het front gestuurd waar ze werden opgewacht door de veertien ongeleide projectielen die een weinig succesvolle levensstart beleefden.

Deze groep jongeren met allerlei uiteenlopende lessen en opdrachten weer op de rit zien te krijgen is een recept voor bijzonder interessante tv. Ze zijn over het algemeen uitzonderlijk mondig en reageren primair op alles wat er gebeurt of gezegd wordt. Houd dat maar eens in het gareel als Sylvana Simons, Philip Huff of Hanneke Groenteman zijnde. Hoe goed de professionals het ook denken te doen, ze trappen regelmatig in een valkuil van deze door het leven gevormde jongeren die vol littekens zitten en flink van zich af hebben leren bijten of vluchten als ze klem worden gezet. Mijn bewondering voor deze geknakte kinderen groeit met de aflevering. Je moet maar durven voor het oog van de natie zo met de billen bloot te gaan.

Een van de deelneemsters is wijsneus Emma. Zeer ad-rem en zeer aanwezig. Het bestaan van ontbijt kent ze niet. Elke schooldag arriveert ze gehuld in een paarse deken met een plastictas vol koek, snoep en chips die ze tijdens de les in gestaag tempo weet weg te werken. De suikers laten haar vervolgens alle kanten op stuiteren in woord en daad. Kennelijk is het nooit iemand gelukt haar te leren haar slimheid op een verstandige manier te gebruiken. Ze weet alles maar handelt er zelden naar.

Toen de leerlingen aan het begin van de twaalfdelige reeks aan de kijker werden voorgesteld, veerde ik op toen het de beurt was aan Damian. De tengere knaap met guitige blik en fonkelende ogen werd geportretteerd bij de school waar zijn moeilijkheden begonnen. Die school kende ik maar al te goed! Wellantcollege de Groenstrook bevindt zich namelijk letterlijk bij mij om de hoek! En ik zit (zat..) er wekelijks op zondag omdat mijn kerkgemeenschap (Aalsmeerse CAMA Gemeente) daar de aula huurt voor onze samenkomsten.

Er volgden beelden uit Kudelstaart en ook dat herkende ik. Ik zag Damian met zijn vader een maaltijd nuttigen bij Beatle in Op De Hoek. Een vrolijk kijkende Damian vertelt in het filmpje vrijuit over een vechtpartij die hij ooit had met de conciërge, over het blowen in de pauzes, het weglopen van school en het dealen van drugs wat van kwaad tot erger ging. “Toen ik 18,19 was ging het ook om harddrugs maar dat ging te ver voor mij…” Er zijn bedreigingen, er is politie, zijn ouders vertellen over hun angst dat Damian een keer tegen een kogel aan zal lopen. Het zijn allemaal geen kinderachtige problemen die zich rondom de jonge Kudelstaarter afspelen.

“Aalsmeer en Kudelstaart zijn niet zo braaf als je zou denken,” zegt Damian als we hem dankzij tussenkomst van de productiemaatschappij mogen interviewen, “het dorp heeft een witte en een donkere kant en je hebt van jongsafaan de keuze om voor wit of voor donker te gaan.”

De openhartige Damian toont zich in dit vraaggesprek vastberaden iets moois van zijn leven te maken en geeft aan veel aan Dreamschool te hebben gehad. Ik hoop zo dat het hem gaat lukken. Dat de slechte start en de foute keuzes hem niet verder zullen hinderen het levensgeluk te vinden.

Na het weekend en vlak voordat komende dinsdag de slotaflevering van Dreamschool wordt uitgezonden, op deze site een uitgebreid interview met de 22-jarige Damian.

Eén reactie

  1. Dreamschool volg ik niet wekelijks maar interview ga ik zeker lezen daar heb jij wel voor gezorgd Arjen.

    Groet,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel