Column: ‘Oude gewoontes openen geen nieuwe deuren’

Vandaag weer de beurt aan Anna-Maria om u als lezer deelgenoot te maken van haar belevenissen in het Aalsmeerse. Haar leven staat deze tijd nogal op zijn kop vanwege een ingrijpende verbouwing. Dit onderwerp zette haar aan het denken over wat nou echt belangrijk is in het leven. Lees hieronder welke levenslessen ze zelf leerde en graag met u wil delen.

Door: Anna-Maria Giannattasio-Mantel. Een flinke verbouwing van je huis is echt een lesje in nederigheid. Het laat beseffen dat bezit er minder toe doet. Een dak boven je hoofd is goed genoeg en familie en een wasmachine blijken toch de basis van het bestaan.  Ok, warm water en liefde is ook heel fijn en lekker.

Een ander voordeel van mijn verbouwing is dat ik de auto nu ergens anders moet parkeren. Het is wat verder en ik steek de straat over. Elke ochtend heb ik daardoor een kijkje op ‘de goede kant’ van de buurt. Elke ochtend loop ik een lange steiger af en spijbel wat minuten aan de waterkant. Het Poel spektakel verveelt nooit. Golven, ganzen en goed wakker worden. Daarna stap ik de auto in en heb ik extra zin om de dag te grijpen. Een mooi ritueel.

Soms is een ritueel of vaste gewoonte goed. Niet altijd. Grootste valkuil van het leven is op de automatische piloot de dag doorkomen. Op zeker spelen. Dingen doen die niet teveel energie kosten maar dan ook niet heel veel energie geven. Voordat je het weet zijn vrienden, jaren en gewoonten voorspelbaar en is je dag een echo van een echo van een echo van een echo. Niet doen dus. Het maakt je leven te snel.

Probeer extra tijd te maken voor een praatje en kies er soms voor om iets te doen wat niet voorspelbaar is. Wat dacht je van een hele dag ja zeggen? Levensgevaarlijk natuurlijk. Maar kan ook veel reuring en innovatie brengen. Je leert namelijk veel van elkaar en gesprekken met vreemden. Zelf heb ik veel gehad aan een onverwacht  gesprek met een 80 jarige paradijsvogel. Ik deel met jou zijn vijf goede levenslessen.

Altijd blijven lachen.
Altijd normaal doen.
Zeg elke ochtend tegen jezelf dat je top bent.
Als je dag niet goed was, dan zorg je maar dat het goed komt.
En de laatste:  trouw met iemand die 10 jaar jonger is!

Maak er een mooi weekend van en ik wens je een spannende week!

(advertentie)

8 reacties

  1. Goh, Anna-Maria.. Een 80 jarige… Ik ben 82 en een tien jaar jongere vrouw…, de mijne is slechts 8 jaar jonger, dus dat klopt dus ook niet! Maar ik ben wel jaloers op die man, die zulke mooie en wijze dingen heeft gezegd!
    Het was weer een heerlijk stukje, wat je geschreven hebt…!

  2. Mooi omschreven Anna-Maria. Is 4 jaar jonger ook goed? 😉

  3. Af en toe jezelf (of je huis) binnenste buiten keren is zo ongemakkelijk maar so worth it, achteraf. Herkenbaar. Jij bent voor mij die persoon die ongemakkelijkheid opzoekt. Heerlijk

  4. Thanks voor de inspiratie Anna-Maria, elke dag blijven lachen en genieten. Daar gaan we voor!

  5. Erg leuk geschreven! En zo is het, uit iets wat een obstakel van je dagelijks ritme lijkt vloeit weer een nieuw ritme, met leuke spontane momenten. Het is maar net hoe je er naar kijkt

  6. Anne-Marie heerlijk geschreven weer, nooit een saai moment met jou…de energie spat er weer van af! Succes met de verbouwing en wat zal je straks genieten ook van schone was????????

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin