Bosplan: voor welk probleem is het een oplossing?

Met een petitie wil een actiegroep voorkomen dat de plannen om het Amsterdamse Bos aan te pakken ook zo worden uitgevoerd. In dat plan (Bosplan 2020-2030) wordt ondermeer uitgegaan van betaald parkeren en dat er gebieden worden afgesloten voor wandelaars en loslopende honden. Dat is tegen het zere been van een groot aantal tevreden bosgebruikers. De initiatiefnemers van ‘Laat het Amsterdamse Bos met rust’, schreven onderstaande brief.

Verantwoordelijk wethouder van Amstelveen, Floor Gordon (D66), reageerde eerder deze week op de petitie van ongeruste bewoners rond het Amsterdamse Bos. Ze stelt kortgezegd dat het allemaal wel meevalt met de nieuwe regels die het bos wil invoeren, maar het Bosplan vertelt een heel ander verhaal.

Het Bosplan 2020-2030 gaat duidelijk uit van meer regels voor de gebruikers van het bos. Enerzijds omdat ‘spanningen oplopen tussen de diverse gebruikers van het bos’, anderzijds om ‘meer ruimte te geven aan de natuur’. Dat klinkt natuurlijk prachtig, maar het Amsterdamse bos is een stadsbos en geen écht bos. Het Amsterdamse bos dient de gebruikers uit de regio en is nooit bedoeld als veredeld natuurgebied. 

Toch sluiten de beheerders grote delen van het bos permanent of tijdelijk af voor de verschillende doelgroepen. Belangrijke gedeelten zijn verboden voor honden, andere gebieden worden helemaal verboden voor bezoekers. Denk bij voorbeeld aan het festivalterrein dat slechts toegankelijk is tijdens evenementendagen. Of aan de gebieden waar Schotse hooglanders grazen. De ecozone, waar de beheerders de voorkeur geven aan padden en slangen in plaats van aan bezoekers die in de regio Amsterdam toch al niet veel recreatiemogelijkheden hebben.

Wethouder Gordon spreekt desondanks van een ‘gebruikersbos’. Het stadspark wordt volgens de plannen ontdaan van talloze wandel- en fietspaden. Parkeren moet veel geld gaan kosten en de horeca-gelegenheden in het bos zien zich genoodzaakt de prijs van een kopje koffie flink te verhogen vanwege hogere pachttarieven en leges.

Ook wil men opnieuw bekijken waar honden in de toekomst al dan niet loslopend welkom zijn in het bos. “Daarover gaan de gemeenten Amsterdam en Amstelveen in gesprek met belanghebbenden”, aldus de site van het Amsterdamse bos.

Het nieuwe Bosplan wordt verkocht aan de gebruikers onder de noemer van ‘meer ruimte voor natuur’ en ‘oplopende spanningen’ tussen gebruikers. In de dagelijkse praktijk blijkt echter niets van dit ongenoegen. Overal gebeurt wel eens wat, maar over het grote geheel gaan bosgebruikers respectvol en prettig met elkaar om.

De initiatiefnemers van de petitie ‘Laat het Amsterdamse bos met rust’ vragen dan ook met klem aan de gemeenten Amsterdam en Amstelveen om het Bosplan in te trekken danwel te herschrijven en overbodige regulering te voorkomen.

De petitie ‘Laat het Amsterdamse Bos met rust’ is inmiddels bijna 6.000 keer ondertekend.

Foto archief AV

 

Eén reactie

  1. Waar is die goeie ouwe tijd gebleven toen het ‘bosplan’ tot aan de snelweg nog bij Aalsmeer in eigendom was?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin