Bonje over hekken op Hoge Dijk sleept zich voort, rechtsgang in het verschiet

Foto: archief A

Door: Klaas Leegwater. Er is nog steeds geen oplossing gevonden in het geschil over geplaatste hoge hekken op het wandelpad van de Hoge Dijk. De afrastering werd vorig jaar april neergezet door omwonenden die overlast ondervinden van fiets- en bromverkeer, hondenuitwerpselen, hangjeugd en criminele activiteiten. Wandelclubs vinden dat de favoriete looproute weer snel moet worden opengesteld. Overleg heeft tot nu toe niet geleid tot een vergelijk, de tussenkomst van een rechter wordt nu waarschijnlijker.

Ongeveer twee maanden geleden vond er een vervelend voorval plaats op de Hoge Dijk waar de aanwonenden zo voor vrezen. Een bewoner stuitte in de avonduren in zijn tuin op personen die zich onder een groot zeil schuilhielden. Gedacht werd aan insluipers waarna de politie werd gebeld. Na een korte achtervolging konden drie mannen van buitenlandse afkomst worden aangehouden. Achteraf bleek het te gaan om daklozen die een slaapplek zochten, zij werden de volgende ochtend heengezonden.

“Aan de ene kant triest dat huisvesting voor deze groep niet goed geregeld is, aan de andere kant wel een voorbeeld waarom afsluiting van het wandelpad op de Hoge Dijk nodig is,” zegt de woordvoerder van een bewonersgroep. Het pad ligt op particuliere grond, vandaar dat eigenaren van de huizen aan de Hoge Dijk menen dat zij in hun recht staan de populaire wandelroute te blokkeren met hoge hekken. Na een periode van overlast van allerlei soort werden de omheiningen vorig jaar april geïnstalleerd.

Verzoek onontvankelijk
Stichting Wandelnet, vereniging Te Voet en Werkgroep Hoge Dijk Open betogen dat het een openbaar pad betreft voor elk geval voetgangers. Met uitgebreide documentatie over de toegankelijkheid van het pad in het verleden hebben deze drie partijen oktober 2022 een handhavingsverzoek ingediend bij gemeente Aalsmeer. De gemeente acht zich evenwel geen partij in het geschil omdat, op een klein stuk aan het begin na, het wandelpad geen gemeentebezit is. Het handhavingsverzoek wordt als onontvankelijk beschouwd.

Pelgrims op de Hoge Dijk (Foto Dick Piet)

Schapenhekken
Wel heeft de gemeente bemiddeld in het conflict. In het voorjaar lag er een voorstel op tafel om het wandelpad te voorzien van schapenhekken, het aanbrengen van extra verlichting en het uitvoeren van meer surveillance. “We hebben het voorstel goed besproken met alle betrokken eigenaren. Maar de maatregelen zijn voor ons onvoldoende, we zijn niet akkoord gegaan,” zegt de woordvoerder van de bewoners die liever niet meer met zijn naam in de publiciteit wil vanwege nare reacties op sociale media. “Ik heb geen zin in gedoe.”

Naar de rechter?
Frank Hart van Wandelnet vindt het jammer dat het voorstel niet toereikend is. “Ik had echt het idee dat we er uit zouden komen. Als ik hoor wat er op de Hoge Dijk allemaal gebeurt snap ik heel goed dat de aanwonenden zich zorgen maken. Met dit pakket aan maatregelen dachten we dit voor een groot deel te verhelpen.” Stichting Wandelnet, vereniging Te Voet en Werkgroep Hoge Dijk Open beraden zich op de volgende stap, een gang naar de rechter is waarschijnlijk.

Zij bestrijden het standpunt van de gemeente over onontvankelijkheid. Voor een tweede keer is de gemeente in gebreke gesteld over het uitblijven van een officieel antwoord op het handhavingsverzoek. Hart: “Want pas dan kunnen we de stap naar de rechter maken.” Een woordvoerder van de gemeente zegt dat alle partijen zowel schriftelijk als mondeling wel degelijk officieel op de hoogte zijn gebracht over het gemeentelijk standpunt. Hart: “Dat was een mededeling van een ambtenaar, dat heeft geen juridische waarde. We hebben een collegebesluit nodig,”

Wellicht na de zomer
De woordvoerder van de gemeente laat weten dat een officieel collegebesluit was opgeschort in afwachting van een mediationtraject. Nu dat is gestrand zal er wellicht alsnog een collegebesluit volgen. “Maar dat gebeurt dan sowieso pas na het zomerreces en dat zal niet afwijken van de eerder gedane officiële mededeling dat het handhavingsverzoek niet ontvankelijk is of niet in behandeling wordt genomen. Uiteraard hoopt de gemeente nog altijd dat partijen er op een goede manier uitkomen met elkaar,” aldus de woordvoerder.

Lees ook.

8 reacties

 1. U laat ons denken dat de dijk voor de bewoners een verlengstuk is van hun achtertuin! Bewoners vinden het geen fijn idee dat er meer mensen wandelen en fietsen en hebben daarom een hek geplaatst. Om ongure types de toegang te blokkeren 😂 Nou mensen, ik heb nieuws voor u; als er iets bij u te halen is, dan bellen ongure types gewoon bij u aan hoor. U dupeert nu vooral scholieren, natuurliefhebbers en wandelaars van wie u niets hoeft te vrezen. Ongemak? Wellicht van mensen die hun hond daar uitlaten. Dat is het enige valide punt dat u heeft, maar daar is vast wel een mouw aan te passen

 2. Wat een onzin de kosten verhalen op de eigenaren.De dijk is verzwaard door Rijnland zodat heel Aalsmeer droge voetjes houd.De eigenaren zijn verplicht toestemming te geven.Dat geld in heel Nederland.Dus helemaal niet voor deze eigenaren.Wat het wandelpad betreft is gedaan met geld van s.l.s Hebben de eigenaren nooit om gevraagd. Onderhout van de sloten is voor de eigenaren.Welke eigenaar in Aalsmeer zou het goed vinden dat iedereen maar op hun perceel zou lopen niemand.De eigenaren hebben helemaal gelijk

 3. Wat Karel zegt; gewoon de kosten voor het verhogen en opknappen van dat deel van de dijk bij deze ‘eigenaren’ verhalen.

 4. Stokman. Ik neem aan dat u om 08.00 uur de hekken verwijderd en ze om 18.00 weer plaatst?

 5. Gewoon overdag openen van 08.00 tot 18.00 uur
  probleem opgelost

 6. Ik hoop echt dat er een oplossing komt zodat de Hogedijk weer wandelgebied wordt.
  Het is een prachtig gebied met veel vogels en watergebied.
  Laten we streven naar een oplossing voor de Aalsmeer bewoners

 7. In heel Aalsmeer kan je ongure types tegenkomen, beetje vreemd om daar wegen voor af te gaan zetten. Wat mij voornamelijk steekt is dat de omwonenende schijnbaar eerst hebben gewacht tot de route met gemeenschapsgeld is mooi gemaakt/hersteld en vervolgens zetten ze er een hek neer. Wel de lusten niet de lasten.

  Wel knap hoe die daklozen schijnbaar langs de hekken zijn gekomen, raar verhaal en raar dat dat nu opeens naar buiten moet komen.

 8. Als je ongure types wil zien moet je rond 22.00 met de hond achter het blue mansion hotel langs lopen!
  Blowende gasten die je verbaasd aan kijken.

  Of ‘s avonds voor de verandering een keer het parkeerterrein van Chimpichamp oplopen.
  Ook hele vreemde gasten daar.

  Wat ik wil zeggen is dat het dus overal gebeurd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin