Nu we het toch over het vliegverkeer hebben: bij toeval kwamen we erachter dat het gisteren precies 89 jaar geleden is dat in Aalsmeer het eerste dodelijke slachtoffer viel in de geschiedenis van de Nederlandse burgerluchtvaart. De twijfelachtige eer gaat naar mecanicien André Vellard van het Franse postvliegtuig dat kort na vertrek van Schiphol een noodlanding maakte in een weiland langs de Ophelialaan nadat een kabel was geknapt en de piloot het toestel niet meer onder controle kreeg.
Luchtvaartdeskundige Jan Willem de Wijn schreef er al eens over. Het ging volgens hem om een tweemotorige Farman van het type F 60 Goliath.
Haperen
Een citaat uit de krant 'Het Vaderland': “Boven Aalsmeer gekomen, scheen er iets aan het vliegtuig te haperen, althans men zag de bestuurder naar een geschikt terrein zoeken om een noodlanding te maken. Stationsambtenaren van Aalsmeer zagen het vliegtuig plotseling naar beneden schieten. Het kwam terecht gedeeltelijk op een stuk weiland aan het einde van de Ophelialaan gedeeltelijk op de weg zelf. Het toestel werd totaal vernield.”
Zetlettertjes
Volgens De Wijn konden piloot Paul Gilbaud en marconist Roger Manne nog tijdig uit het vliegtuig springen en kwamen er met lichte verwondingen vanaf. Op de plaats van het ongeval, vermoedelijk ter hoogte van de Open Hofkerk werden tot lange tijd na het gebeurde nog loden zetlettertjes gevonden.
Foto's archief Oud Aalsmeer
(advertentie)
Eén reactie
vallende dakpannen, rondvliegend glas ,parasols die weg geblazen worden. zonneschermen die door de lucht vliegen.
tuinstoelen die door de tuin vliegen dit alles veroorzaakt de vliegtuigen. laten we hopen dat het niet gebeurt maar er gaan een keer gewonden vallen
henk de vries