Aalsmeer was hier hard aan toe

(update met uitslagen) Door: Arjen Vos. Met 160 deelnemende pramen was de 35e Pramenrace veel meer dan een ouderwets gezellig feestje. Eindelijk kon er weer wat gevierd worden en dus werd er flink uitgepakt. Bevrijd van het keurslijf waarin er lange tijd zo weinig mogelijk was, gingen de pakweg 2000 opvarenden zaterdag helemaal los. Pramenrace minnend Aalsmeer was duidelijk toe aan een feestje.

De deelnemers moesten het wel doen voor een ietwat uitgedund publiek. Niet dat de mensen aan wal zich strikt aan de anderhalve meter afstand tot elkaar hielden. Dat was net als bij Vuur en Licht niet te doen en ook niet te handhaven. Maar het was beduidend rustiger op de plekken waar het publiek normaliter hutjemutje op elkaar zat. Bij de start aan de Pontweg was publiek al helemaal niet welkom, bij andere favoriete zichtlocaties zoals het Praamplein, de Kolenhaven en de verschillende bruggen over de Uiterweg was het duidelijk dat veel mensen de race dit keer aan zich voorbij lieten gaan. Of ze bekeken het schouwspel in de huiskamer via het tv-kanaal van Radio Aalsmeer.

Naar de hoeren
Het thema ‘Ouderwets Gezellig’ werd ouderwets origineel en vol melancholiek ingevuld. Voorbij kwamen onder meer terugblikken op het bloemencorso, diverse bordspellen, sinterklaas, kroegen en andere uitgaansgelegenheden. Maar ook met tv-programma’s uit vervlogen tijden als de Showbizzquiz en Miami Vice werd de gezelligheid uitgebeeld. Uiteraard ontbrak ook de bekende dosis platvloersheid niet, onder meer zichtbaar in de praam: ‘Ouderwets gezellig naar de hoeren’. Ouders met kinderen in het publiek hadden weer wat uit te leggen.

Stickers
Wie denkt dat de Pramenrace alleen maar een carnavaleske optocht is, vergist zich behoorlijk. Organisatie SPIE had een keur aan opdrachten verzonnen. Meestal is dat onderdeel onttrokken aan de ogen van het publiek, tenzij met een bootje op de route aanwezig. De bemanningen konden stickers verdienen door bijvoorbeeld begonia’s en cyclamen af te geven bij de bewoners van het Zorgcentrum, een elpee van George Baker te tonen aan de jury of een bepaald lied ten gehore te brengen. Over muziek gesproken; het was uiteraard weer harder dan hard. Meest gehoord was de nieuwe volkszanger Mart Hoogkamer met zijn ‘Zwemmen in Bacardi Lemon’, een oorwurm die nog lang bleef na suizen. Zelfs voor degenen die zo verstandig waren zich te wapenen met oordopjes of koptelefoons.

Uitslagen:

Snelheid
1. Aquaprama, 2. De Witte van Leeuwens, 3. ’t Molmmegoedje

Bokken
1. Rentapraam, 2. Gang is Allus, 3. EPPP

Dames
1. Praamangels, 2. Badgirls 2,0, 3. Kurkdroog

Recreanten
1. De Farregatters, 2. Ast maar drijft, 3. De Vlijtbuiters

Aluminium
1. De Barrel, 2.De Witte Wieven, 3.De Galliers

Boezemschop:  Blood Sweat & Bears
Joppe:   De Drijvende makkertjes
Gebroken trekkoordje     De  Drifters
Ik heb eerbied voor jouw Grijze Haren: De Poddeworsten
Watertoren: Aalsmaar meer,
Roer Om: Bella Limoncella
Westeindergate: De Doordrinkers
Kappie Silvius: Poelbandits
Smalltalk: Aquaholics

Foto’s Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Antenna

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin