Door: Jan Dreschler. Buurthuis Hornmeer staat midden in de wijk. Het is een mooie ruime locatie en er gebeurt van alles. Toch weten veel bewoners van de Hornmeer de weg daar naar toe niet te vinden, tenzij er gestemd moet worden. Dat zeggen bestuurders en vrijwiligers met wie wij onlangs over over ‘hun’ buurthuis spraken.
Stichting Buurthuis Hornmeer is een zelfstandige stichting die tot doel heeft om sociale activiteiten in de wijk Hornmeer te organiseren en te faciliteren. Bestuurslid Paul Schouten vertelt hoe de stichting is voortgekomen uit de buurtvereniging Hornmeer. Die buurtvereniging ontstond in 1968 en organiseerde al veel activiteiten voor de bewoners van de wijk. “Op enig moment werd besloten om de activiteiten van de vereniging in een stichting onder te brengen. Deze transitie werd verzorgd door de buurtverenigingsleden van het eerste uur Cor Knol en Klaas van Netten.”
Eerst werden de activiteiten georganiseerd vanuit Bon Ami. Daarna was de stichting lange tijd gehuisvest in de voormalige openbare basissschool in de Roerdomplaan. Toen die werd afgebroken was het omzien naar iets anders. Via de gemeente kwam de stichting uit bij het huidige gebouw, de oude voetbalkantine van VV Aalsmeer die al twee jaar leeg stond. De kleedkamers werden gesloopt en de rest van het pand werd door de gemeente aanzienlijk opgeknapt en vervolgens gepacht door de stichting buurthuis Hornmeer.
Aderlating
Aan het hoofd van de stichting staat een bestuur van twee leden. Dat zouden er eigenlijk vijf moeten zijn. In juni van dit jaar overleed voorzitter Cor Knol betrekkelijk onverwacht. Dat was een enorme aderlating voor de stichting. Als iemand zich zo lang en met zoveel passie heeft ingezet voor een stichting dan valt er een gat. Overigens is zijn dochter Sonja nog wel als penningmeester aan de stichting verbonden. Met het overlijden van de voorzitter zijn er nu drie vacatures in het bestuur.
Kern van het werk
Behalve het bestuur zijn er zo’n twintig vrijwilligers waarvan een drietal de activiteiten min of meer aanstuurt. “De kern van het werk is om het gebouw zo in te zetten dat er zoveel mogelijk activiteiten voor de buurt worden georganiseerd,” vertelt vrijwilliger Manon de Jong, “dat kan door het organiseren van onze eigen activiteiten, door verhuur aan derden zoals verenigingen en door verhuur aan particulieren, bijvoorbeeld voor een feest of een vergadering.”
Er is een wekelijks aanbod van activiteiten zoals Meer Bewegen voor Ouderen verzorgd door Participe en bridge door de bridgevereniging ‘Onder Ons’; beiden op de woensdag. Op donderdag is er een koffieochtend wederom door Participe en op vrijdagavond Klaverjassen voor en door de 120 leden tellende buurtvereniging Hornmeer. Behalve deze vaste momenten in de week wordt het gebouw regelmatig gebruikt door een schildersclub, KMTP Groei en Bloei, de Aquariumvereniging, de wijkraad Hornmeer en de Land- en Tuinbouworganisatie LTO.
Pijl en boog
Een speciale activiteit voor jongeren vindt plaats onder de naam Place to Play. Dit gebeurt onder auspiciën van Grow Up, de organisatie die in Aalsmeer het buurtwerk verzorgt. Er worden activiteiten geboden die aantrekkelijk zijn voor jongeren met de leeftijd van tien tot twaalf jaar. Op het moment van het interview werd er buiten het buurthuis druk geschoten met pijl en boog.
Surinaams feest
Gemiddeld drie tot vier keer per maand wordt het buurthuis in het weekend verhuurd aan particulieren. Men kan het pand huren en alles volledig zelf verzorgen, inclusief de eindschoonmaak. Het is ook mogelijk om tegen een redelijke vergoeding enkele vrijwilligers de bar te laten bedienen. Het gebruik van de zaal door particuliere huurders is heel divers en er komen bezoekers vanuit verschillende culturele achtergronden. Vrijwilliger Joëlle Rosenboom: “We herinneren ons nog goed een groot Surinaams feest ter ere van de eerste verjaardag van een kind. Maar ook een verjaardagsfeest met een springkussen in de zaal en een vrijgezellenfeest in de zomer op het terras.”
Minpuntje
De ligging van buurthuis Hornmeer is ideaal voor een feest. Er is een ruime zaal, voorzien van een flink podium. Achter de zaal is een grote en goed geoutilleerde keuken. Er is geen geluidsoverlast voor derden en om het gebouw is een park vol speeltoestellen voor de jeugd. Het enige minpuntje is dat enkele onderdelen van het gebouw wat verouderd zijn, maar het bestuur is met behulp van giften van SLS (Stichting Leefomgeving Schiphol) en de Rabo-clubactie druk bezig dit op te knappen.
Gezellige groep
Behalve het beheer van het gebouw is bestuur is ook bezig met professionalisering. Dan gaat het bijvoorbeeld om de werving van meer vrijwilligers, zodat het werk wat beter verdeeld kan worden en er extra activiteiten kunnen worden ontplooid. “De vrijwilligers vormen een actieve en gezellige groep mensen,“ vertelt Manon, “tweemaal per jaar is er een vrijwilligersbijeenkomst waar we iedereen bijpraten en bedanken. Vaak helpen ook de kinderen van de vrijwilligers een handje mee bij de activiteiten. Zo worden zij al vroeg in hun leven enthousiast gemaakt om zich in te zetten voor anderen.”
Zoektocht voorzitter
Blijft een gegeven dat nog lang niet iedereen in de Hornmeer de weg naar het buurthuis vindt. Dit ondanks het feit dat de activiteiten gepubliceerd worden in de Nieuwe Meerbode, op sociale media en er regelmatig huis aan huis een flyer wordt bezorgd.
Blijkens de nieuwste flyer gaat de zoektocht naar een voorzitter nog door. Op de ene kant staat een wervende advertentie. De andere zijde is geheel gewijd aan de Kerstmarkt die op zaterdag 16 december plaats vindt. Er is dan van alles te doen en ook voor de inwendige mens wordt gezorgd.
“De kerstmarkt in het dorp valt jammer genoeg op dezelfde dag,” zegt Joëlle, “maar op onze kerstmarkt is er een ander aanbod. Er zijn activiteiten voor kinderen, mensen kunnen handgemaakte cadeautjes kopen en… bij ons is het warm!”
(Foto’s Arjen Vos)
2 reacties
Dag Gerrit, ik doe het opbouwwerk (buurtverbinder) in Aalsmeer en Kudelstaart en ben het geheel met jouw opmerking eens. Ik zal de Computerinloop (tegenwoordig: Digitaal Cafe Aalsmeer) vragen hierover na te denken, kan wellicht een mooie aanvulling zijn op hun huidige dienstverlening (dinsdag ’s middags in dorpshuis Kudelstaart en donderdag ’s ochtends in De Oude Veiling. Dank voor je bijdrage!
Als oud Aalsmeerder en nu wonende in Drenthe vond ik het leuk om dit stukje te lezen. Wat ik mij afvraag is of er in het buurthuis een mogelijkheid is om mensen met computerproblemen te helpen omdat ik als voormalig ambassadeur van het landelijk opererende Seniorweb dit werk heb gedaan en daarom weet dat hier behoefte aan is. Ik doe dit werk in Drenthe ook weer als zelfstandige. Mocht er mensen zijn die meer informatie willen hebben dan hoor ik dat graag via mijn emailadres. Mvgr. Gerrit Maarse.