Pierre’s Pennenstreken: ‘Aalsmeer 2021’

Het nieuwe busstation in aanbouw (Foto Arjen Vos)

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 363. Als volgend jaar de corona-nachtmerrie (hopelijk) op zijn eind loopt, ontwaken wij niet alleen in een andere wereld, maar ook in een ander dorp. Het meest opvallend is, dat de N196 geen doorgaande weg meer is. Zes rotondes belemmeren de snelheid, een vrije busbaan loopt er dwars doorheen. Elke keer moet de automobilist goed uitkijken, eerst voor voetgangers op de zebra, daarna voor fietsers op de fietsstrook en dan voor auto’s die op de rotonde van links komen. Als voor een passerende autobus het verkeerslicht niet op rood staat, wordt het bij het verlaten van de rotonde weer oppassen voor eerst fietsers en dan voetgangers. Voordeel is, dat de oost-westverbindingen in Aalsmeer zijn hersteld en weer gelijkwaardig zijn aan de noord-zuidverbindingen. Dat is voor het eerst sinds 1934, toen de Burgemeester Kasteleinweg (nu: N196) dit dorp in tweeën spleet.

Daar staat tegenover dat het openbaar vervoer steeds verder weg ligt. Ten bate van de snelheid worden veel bushaltes opgeheven. In Zuid (Hortensialaan en -plein, Spoorlaan en Seringenpark), in het Dorp (Stationsweg) en in de Hornmeer (de Dreef). Alles snelt bij het busstation vandaan, dat op de hoek van de Zwarteweg en de N196 is verrezen. Lijn 340 (naar Haarlem) en 342 (naar Schiphol) racen dwars over de rotondes in de N196 – maar er zijn ook bushaltes: Ophelialaan, Van Cleeffkade/Oosteinderweg en Dorpsstraat. Twee buslijnen richting Amstelveen/Amsterdam gaan voor- en achter FloraHolland langs: lijn 357 niet meer dóór de veiling, maar direct naar de Legmeerdijk, en lijn 171 direct via de Zwarteweg naar de Middenweg en Aalsmeerderweg.

Hoe gaat dat met de rest van Aalsmeer? Buurtbus of pendelbus (‘op afroep’?) naar het busstation? Alleen voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking? In elk geval laat de gemeente wel een pendelbus rijden als het Waterfront (in 2021?) klaar is, op warme hoogtijdagen om de parkeerdruk te verspreiden.

Contact
We zullen moeten leven met steeds minder persoonlijke contacten. Thuiswerken is het devies – zonder computer besta je niet. Niet als werknemer, ambtenaar, zzp’er, freelancer, klant (cliënt) of producent. Van de laatste drie bankkantoren zijn de ABN en de ING al verdwenen. Het voortbestaan van de het filiaal van de Rabobank lijkt onzeker, na de aankondiging dat de helft van de vestigingen worden gesloten.

Het politiebureau is ook al weg. Er is een politieloket op het gemeentehuis geopend. ‘Voor het doen van aangifte dient u een afspraak maken via 0900-8844 of online www.politie.nl. Voor gevonden voorwerpen kunt u zich melden bij de receptie’. Het verlorene kan worden teruggehaald bij de gemeentewerf in… Amstelveen!

De supermarkt is voorzien van zelfscanners en wordt ‘kassaloos’. ‘Digitalisering en technologie nemen een enorme vlucht,’ zegt de topvrouw van Albert Heijn in de Volkskrant. ‘Dat was al aan de gang, maar door de coronacrisis is het versneld. Mensen willen geen contant geld in hun handen hebben, gerichter boodschappen doen, minder contactmomenten.’

Een heerlijke nieuwe wereld ligt in het verschiet: Aalsmeer Digitaal, met zo weinig mogelijke ‘contactmomenten’.

NASCHRIFT
Cartoonist Peter de Wit kwam met zijn SIGMUND in de Volkskrant van 16 november 2020 tot dezelfde conclusie.

Eén reactie

  1. En als je denkt dat het OV hiermee een impuls krijgt, dan ben je op het verkeerde spoor gezet.
    De bussen gaan straks niet meer tot Schiphol rijden, maar komen in een Schiphol-Zuid plekje samen, waar je weer verplicht moet overstappen op een circle-lijn. Een lijn waar voor 20 miljoen in is geïnvesteerd en de nodige ambtenaren weer naam mee hebben gemaakt, maar voor de reiziger slechts een verslechtering van de ervaring betekent. Echter, als er is geïnvesteerd, kun je niet meer terug, dus tekenen bij het lijntje en keurig mee doen met de ambtenaren gekte.
    Wie is hiervoor verantwoordelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin