Nepal Benefiet strijdvaardig: ‘Wij hopen dromen waar te maken’

Laura (l), Belinda en Luci zetten zich in voor Nepalees dorp

Door: Conny Vos. Het bergdorpje Tobang in de Chepang Hills in Nepal heeft de aandacht van drie dames uit de gemeente Aalsmeer getrokken. Met de stichting Nepal Benefiet Aalsmeer (NBA) zorgen ze voor verbeterde leefomstandigheden en scholing voor de kinderen. Via Joke van der Zwaan, destijds de oprichter van de stichting die al jarenlang benefietconcerten in Aalsmeer voor Tobang organiseerde, ging het balletje verder rollen.

“Eén van onze doelen is om kinderen onderwijs te geven, maar dan moeten eerst de randvoorwaarden goed zijn,” begint Laura Tas, secretaris van de stichting, “dus wij hebben aan hen gevraagd wat er nodig was om kinderen naar school te laten gaan. Daaruit bleek dat kinderen uren met een mand op hun rug moeten lopen om water te halen, die tijd kunnen ze niet besteden aan school. Daarom hebben we 33 watertanks met filters gerealiseerd, zodat die drempel is weggenomen. Maar toen kwam de volgende hobbel: eten.”

Randvoorwaarden
Na het eerste project werd het volgende doel dus om de bewoners te voorzien van eten. “Bij de school hebben we een keuken laten bouwen waar lokale mensen werken. Er is een moestuin en de ouders zijn daar verantwoordelijk voor. Zo worden zij er ook bij betrokken. Voor 75 kinderen in Tobang en voor 275 kinderen in Bharang is er een lunchproject opgezet bij de school, zij krijgen tussen de middag een warme maaltijd. Zo komen we steeds een stapje verder.”

Ook bij de mensen thuis veranderde de manier van koken. “Ze kookten op een open vuur binnen in hun hutjes waar de kinderen lagen te slapen. Door ons kookstoofproject koken ze nu buiten op een roestvrijstalen kookpot. Het is gezonder, minder gevaarlijk en kost minder hout,” legt Luci Beumer, voorzitter van het bestuur, uit, “het kost ons maar 35 euro per kookstoofpot en de impact is groot.”

Door NBA gerealiseerde watertank

Lokale economie
De stichting koopt zoveel mogelijk lokaal om de economie daar te stimuleren en werkt samen met lokale partners. “Je kunt niet zomaar een pallet kookstoofpotten neerzetten,” illustreert penningmeester Belinda Buskermolen, “iemand moet hen uitleggen hoe je zoiets gebruikt. We liepen ook tegen weerstand aan, want ze gebruikten het vuur binnen ook om mais te laten drogen, dus het had nog een functie. Dan kunnen wij zo’n project bedenken, maar we hebben lokale mensen nodig die de situatie begrijpen.”

Dromen
Contactpersoon is Dhruba Giri van Sapana Village Social Impact. Luci: “Hij werkte als jongen in een restaurant waar hij Nederlanders tegenkwam. Hij deelde met hen zijn droom om een lodge te beginnen. De Nederlanders hielden een inzamelactie en gaven het geld aan hem met de boodschap dat hij er mee mocht doen wat hij wilde. De lodge is er gekomen en hij heeft het gekregen bedrag terugbetaald. Het woord sapana betekent droom. Wij hopen ook dromen waar te maken. Zodra de mensen in Nepal het beter krijgen, doen ze weer iets voor een ander om te helpen. Zo is er een winkeltje bij de lodge waar handwerk verkocht wordt dat is gemaakt door andere vrouwen. De vrouw van Dhruba zorgt dat wat de vrouwen maken bij hun in de lodge verkocht wordt tegen een eerlijke prijs.”

Kippenvel
In 2019 gingen Belinda en Laura op bezoek bij de projecten. Ze liepen drie dagen, sliepen boven een kippenhok en moesten in het veld naar het toilet. “Een van de moeders zei: ‘Jullie veranderen de toekomst van onze kinderen.’ Ik krijg nog kippenvel als ik daaraan denk,” herinnert Belinda zich, “wat voor ons een project is, is voor hen een sprong vooruit.” Luci: “We moeten ons realiseren hoe goed we het hier hebben. Ik ben blij dat ik hier geboren ben. Die kinderen hebben geen keus. Met een beetje hulp kunnen wij hen vooruit helpen.”

Afgelopen november keerde Laura terug toen ze met haar gezin op vakantie was in Nepal. “Het was drie uur rijden over een hobbelweg door de bergen. In overleg met Dhruba hebben we in Chitwan schoolmateriaal zoals schriftjes, pennen en spelletjes gekocht en meegenomen naar het schooltje in Tobang. Er valt nog genoeg te doen, maar we willen ons beperken tot dit gebied en het gaat met kleine stapjes. Je ziet nu al dat er meer kinderen naar school gaan, doordat de randvoorwaarden goed zijn. Dat is ons doel.”

Nieuw doel
Het volgende project is om te zorgen voor warme schoolkleding. “Ik was veertig jaar in dienst bij de gemeente Aalsmeer en in plaats van cadeaus heb ik geld gevraagd voor de stichting,” gaat Laura verder, “ook hebben we donateurs, waardoor we nu al een groot bedrag hebben opgehaald om daar schoolkleding van te kunnen kopen. Via de stichting Ontwikkelings-Samenwerking Aalsmeer (OSA) hopen we dat het bedrag verdubbeld kan worden. Als mensen willen doneren kan dat via de website. Voor vijf euro kunnen we een kind al warme schoolkleding geven.”

Vijfjarenplan
“We zijn nu bezig om een vijfjarenplan op te stellen, daar vraagt de Nepalese regering om. Dat is best een uitdaging omdat er veel onvoorziene omstandigheden zijn, zoals aardbevingen, landverschuivingen of mislukte oogst door droogte, waardoor er soms noodhulp nodig is. Maar het is bijna klaar. De volgende stap is het plan te bespreken met onze contactpersonen en daarna dienen we het in bij de regering van Nepal.”

Twee keer per jaar geeft de stichting een nieuwsbrief uit. Voor meer informatie of donaties kijk hier.

(Foto’s: Jaap Maars en NBA)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin