Pierre’s pennenstreken: ‘Tiny Thuis’

'Tiny houses' in aanbouw (Foto: archief AV/Arjen Vos)

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 414. Woningzoekenden kunnen geen kant op. Er wordt van alles geprobeerd om aan huisvesting te komen, die betaalbaar is – en ook nog ‘duurzaam’. Een initiatiefgroep die zich Nieuw Aalsmeer noemt, heeft het project Future Living bedacht die een oplossing zoekt in de richting van de bouw van Tiny Houses. Woensdagavond 3 november werden de eerste plannen gepresenteerd in de ontmoetingsruimte van de school Triade aan de Dreef, met het motto ‘De nood is hoog!’

Met voorbijgaan van alle regels die nodig zijn om een omgevings- of bouwvergunning te krijgen – zie Pennenstreek 385 ‘Bestuurlui’ – spoort Future Living de Aalsmeerders aan mogelijke bouwlocaties te zoeken waar een ‘Tiny House’ zou kunnen staan. Wat zo’n mini-huisje inhoudt, kan beter Wikipedia raadplegen, want op deze Startbijeenkomst komen de belangstellenden er weinig over te weten – behalve dan, dat de organisatoren er enthousiast over zijn. Mogelijkheden en struikelblokken van de woningbouw heb ik uitvoerig besproken in Pennenstreek 373 ‘Woningsmart’en in 401 ‘Nergenshuizen’.

Maar het is goed dat er initiatieven worden ontplooid om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het woningprobleem en dat iedereen geprikkeld wordt meer ‘out of the box’ te gaan denken.

Lange doorlooptijd
Hugo van Luling (van MEER Vastgoed BV) wijst erop dat alleen tijdelijk van de bouwregels kan worden afgeweken. Ook zijn er bouwbeperkingen omdat een groot deel van het grondgebied van Aalsmeer binnen het Luchthavenindelingbesluit Schiphol (Lib) ligt. Wanneer de realisatie van een locatie voor Tiny Houses niet voldoet aan het Bestemmingsplan, dan kan er een omgevingsvergunning voor worden aangevraagd voor een periode van maximaal tien jaar. Ook kunnen er op grond van de Wet Ruimtelijke Ordening, ‘Voorlopige Bestemmingen’ worden aangewezen in een Bestemmingsplan. Dit kan voor een periode van vijf jaar. Het permanent mogelijk maken van Tiny Houses behoort ook tot de mogelijkheden. Dat gaat dan via een aanvraag voor permanente omgevingsvergunning of een wijziging Bestemmingsplan wat een uitgebreide planologisch-juridische procedure vereist met een (zeer) lange doorlooptijd. Dus: genoeg obstakels om te overwinnen…

Niet te stoppen
Dan komt een ervaringsdeskundige aan het woord, in de persoon van Bart Duijvelshoff, via een uiterst moeizame liveverbinding. De heer Duijvelshoff bouwt in Den Helder een van de 30 tiny houses in het dicht tegen Julianadorp aan gelegen project Falgatuinen. Hij vertelt slecht verstaanbaar en met een niet te stoppen enthousiasme over zijn toekomstig huisje. (Was het niet beter geweest om een video met zijn verhaal van tevoren op te nemen en deze avond af te draaien – of, nog beter, hem naar Aalsmeer uit te nodigen? Hij woont nu nog in een gewoon huis in Heiloo, dat is anderhalf uur met het openbaar vervoer hier vandaan.)

Desgevraagd bleek het aanschaffen van zo’n tiny house niet zo goedkoop: inclusief grondprijs toch meer dan 5.000 euro per m2 woonoppervlak. De grond niet kopen maar huren, kost per kavel 200 euro (voor 600 m2) tot 267 euro (voor 800 m2) per maand.

Stichting
Jasmijn Buck begint haar presentatie met een uitvoerige uiteenzetting over de moeilijke situatie waarin starters op de woningmarkt verkeren. Haar oplossing gaat in de richting van een stichting zonder winstoogmerk die in elke gemeente zou moeten worden opgericht om de verhuur van betaalbare woningen mogelijk te maken. Het beheer van zo’n project, wordt door zo’n stichting met de naam ‘Jij & Wonen’ verzorgd, het toezicht door een ‘parkbeheerder’ (vroeger heette zo iemand ‘concierge’). “Iets wat nu ook al gerealiseerd wordt in bijvoorbeeld Rijsenhout en Mijdrecht,” aldus Jasmijn.

Mij doet het sterk denken aan de eerste woningcorporaties die in de vorige eeuw werden opgericht, zoals – het nu totaal uit de hand gelopen – ‘Eigen Haard’ (die nu zijn huisjes aan de Spoorlaan wil afbreken!). Op internet vind ik een handleiding voor de oprichting van een nieuwe woningbouwcoöperatie – zoiets lijkt me goed toepasbaar. Of – misschien nog praktischer – een soort ‘Knarrenhof’, maar dan voor starters!

Personeelswoning
Ger Loogman van het pompstation Loogman aan de Aalsmeerderweg (diens Holding heeft nog zeven andere vestigingen overal in Nederland met zo’n 280 werknemers) presenteert het meest concrete plan voor een stuk grond in de Oosteinderdriehoek dat ook de gemeente voor woningbouw wil bestemmen. Hij heeft te maken met werknemers die nog bij moeder thuis wonen en komt met een concreet plan om bij zijn bedrijf ruim twintig kleinere duurzame woningen te bouwen. Wij kunnen ons al een voorstelling maken hoe dat eruit moet zien, want een praktisch man als Loogman is al in een fabriek geweest waar zulke huisjes worden geproduceerd.

Hij is niet de enige die wil bouwen voor zijn medewerkers: John Celie heeft op Green Park appartementen voor zijn Poolse werknemers gebouwd; rondom de Maarse & Kroon garage zijn indertijd huizen voor het personeel verrezen aan de Hortensialaan en de ‘klucht’ van de Ophelialaan; ikzelf woon in een blok van vier huizen dat in 1930 als ‘personeelswoning’ voor Hilverda is gebouwd.

De geschiedenis leert dat particuliere initiatieven de aanpak van maatschappelijke problemen kunnen aanjagen – en dat de overheid enige tijd nodig heeft om over de brug te komen. Laat Aalsmeer het goede voorbeeld geven en wat meer snelheid maken!

3 reacties

  1. Er wordt gevraagd ” out of the box” te denken. Bij deze mijn 2 cents.
    Een deel van de woningnood in Aalsmeer kan worden opgelost door recreatiearken en recreatiewoningen hiervoor in te zetten. Inzetten van deze groep woningen heeft geen milieueffecten.
    Momenteel is het zo dat deze groep woningen wel jaarrond mag worden gebruikt om te verblijven (recreëren), maar vanwege de risico’s die Schiphol met zich meebrengt, niet mogen gebruikt om in te wonen. Het verschil tussen “verblijven” en “wonen” is uitsluitend de mogelijkheid ingeschreven te kunnen worden in de GBA. Bureaucratische regeltjes. Geef (jongeren) een kans en laat ze legaal wonen in recreatie woningen en woonarken.

  2. Gemeente Aalsmeer blaast onder andere in de media hoog van de toren dat ze wel 24 starterswoningen laten realiseren op het oude VVA terrein. Terwijl er voor deze woningen 800!! geïnteresseerden waren. Onderwijl wordt er relatief makkelijk vergunningen afgegeven om wooncomplexen te bouwen voor tijdelijke buitenlandse werknemers. Jongeren die op eigen benen willen staan komen daar niet voor in aanmerking.
    Vraag: Waarom koppelt de Gemeente Aalsmeer en/of B&W bij zo’n een bouwaanvraag en/of vergunning verlening niet de eis aan om naast deze wooncomplexen de verplichting om een minimum percentage kleine (starters)woningen te bouwen voor de lokale woningzoekende jongeren? Dit kan zowel huur c.q. koopwoningen zijn.
    Helaas voeren de lokale politieke partijen te weinig druk op het woningtekort in de regio. Initiatieven van eigenaren die eventueel een 2e kleine woning op hun eigen perceel willen bouwen voor hun woningzoekende volwassen kind wordt vaak om onduidelijke regels tegen gewerkt.

  3. Ik weet ook nog wel een bijdrage om het op te lossen. Nu mag je een huurcontact voor bepaalde tijd aanbieden voor 2 jaar. Alles daarboven is automatisch voor onbepaalde tijd. Wil iemand een woning tijdelijk verhuren kan dat maar voor 2 jaar. Geef dit gewoon vrij. Dan kan je mensen bijv. 5 jaar of 10 jaar een contract aanbieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin