Zeilfort Kudelstaart pakt uit met paasdagen

(Advertorial) Zeilfort Kudelstaart zet tijdens de paasdagen de deuren wijd open om iedereen uitgebreid kennis te laten maken met de mogelijkheden en de plannen. Nog nooit eerder was het culturele erfgoed op deze manier te beleven. Met een gevarieerd programma voor alle leeftijden laat het Fort zien dat waterrecreatie op de Westeinderplassen vanaf deze locatie een unieke ervaring is. Bij de open dagen is een aantal lokale ondernemers betrokken én brengt een pendeldienst de bezoekers van Fort Kudelstaart naar het Fort bij Aalsmeer waar museum Crash te bezoeken is. Een groot deel van de activiteiten is gratis.
 
“Actief, recreatief en informatief.” Eigenaar Martijn de Liefde (op de foto links) vat de open dagen in drie woorden samen. Hij is beide dagen aanwezig om over het Fort te vertellen en vragen te beantwoorden. “Ieder fort heeft zijn bijzonderheden maar in Zeilfort Kudelstaart komt dat alles tot leven deze paasdagen,” aldus De Liefde.
 
Het andere icoon
Compagnon Hedde Stegenga vult aan: “We laten zien dat het Zeilfort Kudelstaart, naast de watertoren, het andere icoon aan de poel kan worden. Wat we met Pasen gaan laten zien is een voorproefje op onze toekomstvisie. Als mensen zelf ideeën hebben over invulling van het Fort, mogen ze dat ons laten weten, daar staan we zeker voor open.”
 
Het thema van dit paasweekend is ‘Proeven van de Linie’ en bij Zeilfort Kudelstaart kan dat. Proeven van de mogelijkheden. Zowel Eerste als Tweede Paasdag kan er bijvoorbeeld worden gezeild. Aan boord van de tjalk ‘Nooit Volmaakt’ of met de zeilbootjes van Zeilschool Aalsmeer. 
 
De Liefde heeft nog veel meer plannen met deze tak watersport: “Wij zijn de enige locatie in de Linie waar het mogelijk is om zeilevenementen te organiseren met het vertrekpunt vanaf een Fort. In de toekomst hopen wij een vast onderdeel te worden van het wedstrijdzeilen en andere watersportevenementen.”
 
(Foto: uitzicht door de uitkijkkoepel)
 
Het verleden onthouden
Stegenga vindt het belangrijk dat de geschiedenis bewaard blijft en verteld wordt. “Vandaar dat we het Crash museum opgenomen hebben in de programmering. Ook dat is een onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Met de pendeldienst kan men naar Fort Aalsmeer en op het Zeilfort zijn fototentoonstellingen en rondleidingen. Ondanks dat we vernieuwen, willen we het oude niet vergeten.”
 
De Liefde is om die reden blij met de fototentoonstelling waarin onder meer de geschiedenis van het Fort naar voren komt. “Daardoor onthouden we het verleden. Want nu we met de vernieuwing van het dak bezig zijn, zien we veranderingen echt zichtbaar worden. Helaas is dat iets wat móet gebeuren om de vochtproblemen onder controle te krijgen,” aldus de ondernemer die onlangs een van de houten vloeren open legde en schrok van de staat waarin die verkeerde (foto). De noodzaak om te renoveren is daarmee wel direct duidelijk.
 
Toekomstbeeld
Stegenga wijst naar het hek. “Deze open dagen zijn een voorbode op de toekomst als we straks altijd open zijn. Zeilfort Kudelstaart gaat leven. De eerste aanzet hiervoor is gegeven door een goede, warme samenwerking met lokale ondernemers. Door samen te werken hebben we straks allemaal een mooi toekomstbeeld.”
 
Liefst met boot of fiets
Bezoekers zijn op beide paasdagen van 11.00 tot 17:00 uur welkom op het Zeilfort. Parkeren is mogelijk bij Sieberg Minicars aan de Kudelstaartseweg maar het liefst bij Fort Aalsmeer aan de Ringvaart om vandaaruit de pendeldienst te nemen. Of nog leuker… Kom op de fiets of met eigen boot.
 
Dit verhaal is de eerste in een serie van vijf waarin we deze week aandacht besteden aan de open (paas)dagen van Fort Kudelstaart. Morgen een verhaal over Geoff's, het restaurant dat een speciale paasbrunch organiseert.
 
Tekst Mandy van der Zwaard, foto's Jaap Maars en Arjen Vos
 
(advertentie)
 
 
 

 

Eén reactie

  1. Martijn de Liefde eigenaar? Na het Fort cum annexis in 2016 gekocht te hebben voor 270.000,- euro, is de Gemeente Aalsmeer nog steeds eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin