Winkels mogen zondags open, tussen 12 en 20 uur

De Aalsmeerse winkels mogen na 19 februari ook op zondag hun deuren openen. Om precies te zijn tussen 12.00 en 20.00 uur. Dat betekent een radicale breuk met het Aalsmeerse verleden waarin de zondagsrust gerespecteerd werd. Het voorstel van die strekking van B&W wordt op 19 februari aan de gemeenteraad voorgelegd. Geeft die zijn fiat, dan is elke winkel vrij om gebruik te maken van de nieuwe sluitingstijdenregeling.

Er is bewust gekozen voor 12 uur, en niet een eerder tijdstip. Kerkdiensten beginnen doorgaans om 10.00 uur. Winkeldeuren openen op het middaguur is naar verwachting dan ook “niet een onverantwoordelijke inbreuk” op de zondagsrust.

Nieuw is verder dat winkeliers individueel kunnen verzoeken hun winkel op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur te mogen openen. Dat biedt mogelijkheden voor avondopenstelling, een service die in dit dorp nog niet bestaat.

Meerderheid
Het is meer dan waarschijnlijk dat de raad de zondagopenstelling steunt. Dit aangezien de kleinst mogelijke meerderheid zich op 18 december reeds achter een motie van oppositiepartij VVD schaarde voor uitbreiding van de koopzondagen. Tegenstander waren CDA, 4 van de 6 AB'ers en HAC. In de motie werd B&W opgeroepen de, voor Aalsmeer nogal revolutionaire, regeling snel in orde te maken.

Daar wilde B&W aan voldoen. In de verantwoording wordt gesteld dat door de korte tijd die beschikbaar was (twee maanden) de wijkoverleggen niet geraadpleegd konden worden. Wel sprak B&W de winkeliersverenigingen. Daar kwam uit dat “er behoefte is aan openstelling tussen twaald en acht uur”. Zo gezegd zo gedaan.

Eerste breukje
Het was de VVD die drie jaar geleden met een soortgelijke motie een eerste breukje met het verleden forceerde waardoor er voortaan twee supermarkten op zondag opengingen. Albert Heijn aan het Praamplein en Jumbo (toen nog C1000) aan de Ophelialaan. De openingstijden werden beperkt van 16.00 tot 20.00 uur. Elke zondag is er volop winkelend publiek, onder wie opvallend veel jongeren.

Destijds was het de CDA-fractie die de zondagopening om twee redenen wilde tegenhouden, vanwege aantasting van de zondagsrust en omdat kleine middenstanders de dupe waren (ook zondag open 'moeten' zijn, zou een onaanvaardbare belasting zijn). Vorige maand hanteerden de CDA'ers die tegenargumenten niet expliciet, maar vroegen ze zich af of de tijd er al rijp voor is. Volgens de winkeliers wel, zo bleek de afgelopen weken.

VVD-argumenten
De argumentatie van de VVD is in het voorstel grotendeels overgenomen. Zondagopening vergroot de omzet bij Aalsmeerse ondernemers, verruimt de werkgelegenheid en versterkt de concurrentiepositie van winkeliers ten opzichte van de regio.

Ook heeft het een “positief effect” op toeristen, die makkelijker hun verblijf rekken en hier hun inkopen zullen doen. B&W komt nog met een nieuw argument, namelijk dat meer reuring in het dorp het “gevoel van sociale veiligheid kan verbeteren”.

● Klik hier voor recent artikel over VVD-motie over uitbreiding koopzondagen

Foto's: Albert Heijn en Jumbo (voorheen C1000) zijn sinds december 2012 als enige winkels in Aalsmeer op zondag open. (foto's Arjen Vos)
 

4 reacties

  1. Gerard, er gaat niets boven een buurtwinkel. Gezellig en persoonlijke aandacht i.p.v. een bonusklant. Dit ervaar ik in Amsterdam-West.

  2. Omzet verhogen is niet gelijk aan een beter resultaat. Volgens mij is het omzetverleggend. Je schiet er als ondernemer geen bal mee op.

  3. Misschien een mooie gelegenheid om ‘de winkel van de politiek’, op het raadhuisplein, ook ‘open te gooien’. Er wordt voorzichtig al een proef mee genomen, a.s. dinsdag 3 februari door de oppositie, VVD, PACT en HAC. Wie zich geen knollen voor citroen meer wil laten kopen, door de almachtige grote super, kom dan bij uw gezellige buurtwinkel dinsdag 16.00 uur even langs en vergelijk uw prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel