Winkeliers Dorp over bestaand geldpotje: niks meer aan doen

Iedere ondernemer in Aalsmeer-Centrum en de Ophelialaan betaalt jaarlijks 720 euro aan reclamebelasting. De gemeente int het geld en sluist het door naar het ondernemersfonds in het desbetreffende winkelcentrum. Met het geld bekostigen ondernemers acties, activiteiten en initiatieven om hun winkelgebied aantrekkelijker te maken en meer kwaliteit en uitstraling te geven.

Dat loopt uitstekend. Niks meer aan doen dus. Zo luidt het standpunt van wethouder economische zaken Ad Verburg (CDA), die zich daarbij baseert op gegevens uit Aalsmeer-Dorp. Winkeliersorganisatie Meer Aalsmeer stuurde B&W een brief waarin ze haar tevredenheid uitspreekt over de reclamebelasting, die in dat winkelgebied bijna drie jaar geheven wordt.

Oneerlijk
Meer Aalsmeer ziet geen brood in differentiëring van het tarief, dat voor iedereen hetzelfde is – groot of klein. Differentiëring was, mits dat haalbaar zou zijn, in december 2012 een uitdrukkelijke wens van de fracties in de gemeenteraad. Die noemden het eenheidstarief waarmee het fonds per 2013 ging werken, oneerlijk omdat de 'grote jongens' bevoordeeld zouden worden.

Volgens de winkeliersorganisatie stond een “ruime meerderheid” bij de lancering van de reclamebelasting achter het tarief. “Inmiddels is het aantal bezwaarden geslonken tot 10, dat wil zeggen 9% van het aantal heffingsplichtigen.” Die beperkte groep wordt gevormd door winkeliers die “in het verleden nooit bijgedragen hebben” aan de Winkeliersvereniging Aalsmeer-Centrum, voorganger van Meer Aalsmeer.

Simpel en goedkoop
Niemand heeft tot nu toe geklaagd over de hoogte van het tarief, schrijft Meer Aalsmeer aan B&W. Het eenheidstarief, dat aansluit op wat winkeliers voorheen aan verenigingscontributie betaalden (op de zogenoemde freeriders na die zich afzijdig hielden, maar wel profiteerden van allerlei activiteiten), is de “eenvoudigste en goedkoopste optie” om belasting te heffen.

Differentiëring op basis van winkelvloeroppervlakte of onroerendzaakbelasting zou het draagvlak van het fonds “eerder doen afnemen dan vergroten”, meent Meer Aalsmeer. De tegenstanders van belastingheffing zullen “blijven volharden” in hun verzet, terwijl de grotere bedrijven “waarschijnlijk de gang naar de rechter” maken.

Ongewenst
Bovendien is het fonds gebaat bij continuïteit. Het loopt nu soepel en opnieuw tornen aan de opzet van het fonds pakt nadelig uit. Mede omdat er inmiddels meerjarige verplichtingen zijn aangegaan rond kerstverlichting, banieren en bloembakken. Kortom, een andere financieringsconstructie acht Meer Aalsmeer “onverstandig en ongewenst”.

Wethouder Verburg zette het in zijn brief aan de gemeenteraad eind oktober het voorwerk van de winkeliers extra scherp aan. Het ondernemersfonds is “conform de wens van de ondernemers georganiseerd”, er bestaat een “groot draagvlak” voor en er zijn “geen verbeterpunten”. Een andere wijze van belasting heffen “druist in tegen de wensen van de ondernemers”, stelde Verburg.

Goede stappen
In een recent evaluatierapport had de gemeente geconcludeerd dat de winkeliersorganisatie met het fonds op de goede weg is. Hoewel ze nog met wat “kinderziekten” kampt, heeft ze  “goede stappen gezet” in de vorm van een stevige organisatorische basis, meer klantenacties, nieuwe straataankleding, meer saamhorigheid en vers organisatiebloed.

De gemeente beveelt haar wel aan om “planmatiger en doelgerichter” te gaan opereren “om de economische kansen van het centrum optimaal te kunnen benutten”.

Motie HAC
Gezien de eigen evaluatie en de ervaringen in het winkelcentrum hoeft er van B&W aan de reclamebelasting niets te veranderen. Op de raadsvergadering van 3 december probeerde Bram Heijstek van HAC desondanks een rimpeling in de vijver te veroorzaken.

De eenmansfractie kwam met een motie om onderzoek te doen naar differentiëring op WOZ-basis. Als argument gebruikte Heijstek onder meer dat het huidige tarief “voor sommige winkeliers te hoog is om nog voort te kunnen bestaan”.

Niet stoppen
Onderdeel van zijn voorstel was ook per 1 januari 2016 tijdelijk te stoppen met de reclamebelasting. Dat laatste trok Heijstek prompt in, toen burgemeester Jeroen Nobel als portefeuillehouder financiën aangaf dat er in dat geval volgend jaar wettelijk geen belasting geheven kan worden.

Door die zet HAC kreeg de VVD mee, die wel voor een nader onderzoek voelde. CDA, AB en PACT daarentegen zagen er geen heil in. Hun motivatie was dat de winkeliers blijkbaar geen behoefte hebben aan een ander tariefsysteem.

Portret: wethouder Ad Verburg; overige foto's: de Zijdstraat zoals deze er in december uiziet. Met kerstversiering mogelijk gemaakt door de reclamebelasting. Foto's Arjen Vos

                                             – advertentie –

2 reacties

  1. Leuk als men wil onderzoeken, maar dan moet er niet alleen naar de WOZ-waarde gekeken worden, want iemand met 50 m2 kan soms meer winst maken dan iemand met 120 m2. Bijv. een juwelier ten opzichte van handwerkwinkel.

  2. HAC paste de motie op verzoek van de VVD aan. Niet op verzoek van Nobel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




 

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
adv flower art 1
historische tuin
adv NOA tekst