Wellant daagt leerlingen uit met projectgericht onderwijs

(Advertorial) Komende vrijdag is er weer de jaarlijkse open dag bij het Wellant College. In kwekerskringen en met name in het Aalsmeerse spreken we nog vaak van ‘de tuinbouwschool’. Deze aanduiding dekt bij lange na niet meer de lading. Het Wellant College omvat onder meer de grootste vmbo, mbo opleiding van Europa en werd een kweekvijver van talenten op een uitgebreid gebied van naast de tuinbouw onder andere voeding, klimaat en welzijn voor mens en dier.
 
Over de komende open dag spreken we met de 41-jarige Rahmat Peypers (foto), sinds februari projectleider RIF MBO en belast met de opleiding toegepaste technieken in de tuinbouw, dit in het kader van de met steun van het RIF (Regionaal Investeringsfonds) opgezette projecten in de tuinbouw. Hij spreekt van projectgericht onderwijs.
 
Peypers: “In deze nieuwe zeer brede opleiding op MBO-niveau hier op het Wellant College werken we nauw samen met het bedrijfsleven. Het aantal leerlingen liep op alle agrarische opleidingen in heel Nederland terug,” zegt Peypers, “en dan gaat men zoeken naar nieuwe wegen.“
 
Uit genoemd RIF-fonds is onder andere het projectonderwijs geïnitieerd dat vooral aansluit op de vraag uit het bedrijfsleven.
 
Praktische oplossingen
Als praktijkvoorbeeld noemt Peypers de logistieke inrichting van een bedrijf. “Stel, je hebt een onderneming kunnen kopen, gelegen naast je bestaande bedrijf. Wat zijn er dan bijvoorbeeld aan mogelijkheden op technisch gebied, hoe krijg je dan inzicht in de agro-logistieke problemen? Daar worden de leerlingen dan bij betrokken. Zo hebben we op dit moment circa 25 projecten met het bedrijfsleven. Het is een breed gebied. Om iets te noemen: hoe winnen we warmte uit het oppervlaktewater. En we kijken ook naar zaken voor een aantal bedrijven op divers gebied bij FloraHolland. Neem alleen al de reductie van plastic afval en circulaire methoden waar materialen hergebruikt worden.”
 
Projectgericht onderwijs, ook wel ‘project based learning’ is een andere manier van onderwijs waarbij leerlingen worden uitgedaagd om door middel van projecten te werken, legt Peypers uit. Hij verwijst naar een lopend project waar studenten voor hotel Mercure in Amsterdam een concept bedenken voor het inrichten van een geplaatste kas om onder andere haar interne verduurzamingsactiviteiten te promoten. “Een volstrekt andere branche waarmee de leerlingen dan kennis maken.”
 
Plezierige entourage
Peypers roemt de plezierige entourage van het Wellant College waarbij ook dikwijls oud-scholieren nog eens een kijkje komen nemen. Aan vragen uit het bedrijfsleven ontbreekt het ook niet en dikwijls wordt het projectgericht onderwijs toegepast op Aalsmeerse bedrijven waarvan de eigenaar zelf ooit leerling was op de toen nog geheel anders ingerichte tuinbouwschool.
 
Het is zeker de moeite waard komende vrijdag de open dag te bezoeken en een kijkje te nemen op het Wellant College. Projectdocent Peypers van de praktijk gerichte opleiding en zijn collega's zullen de bezoekers graag uitgebreid voorlichting geven over ‘hun’ Wellant College met de vele mogelijkheden die er worden geboden.De open dag vindt vrijdag 15 november plaats van 16:00 tot 20:30 uur.

Aanmelden is niet verplicht maar kan via de website. De MBO-vestiging is te vinden op Linnaeuslaan 2 te Aalsmeer.

Tekst Leni Paul, foto's Arjen Vos

(advertentie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin