Vijf tips voor meer kans bij sollicitatie

Een sollicitatiegesprek wordt bijzonder ongemakkelijk als je met je mond vol tanden zit te hakkelen en niet het verhaal vertelt waar een werkgever naar op zoek is. Zoek de juiste balans tussen je werkervaring en papieren, maar blijf ook je eigen authentieke zelf.

1.Een VCA-VOL diploma komt bijna altijd van pas
De afkorting VCA-VOL staat voor Veiligheid Operationeel Leidinggevenden. Het diploma is niet verplicht, maar je hebt er wel een streepje mee voor op diverse werkvelden zoals transport, bouw, civiele of elektrotechniek, logistiek en nog veel meer. Misschien ben je niet in een klap een leidinggevende, maar in ieder geval proactief bezig als je hier alvast een voorschot op neemt. Een VCA VOL examen halen om je speelveld op de arbeidsmarkt te verruimen, is hoe dan ook een slimme zet. Ga naar de website van in1keerVCA om de mogelijkheden te bekijken.

2.Meer diploma’s
Behalve een VCA diploma zijn er allerlei andere simpel te behalen diploma’s. Wees de ongemakkelijke vraag voor en ga op zoek naar cursussen die passen bij de branche waarin je een baan denkt te vinden. In de horeca is dit bijvoorbeeld sociale hygiëne. Heb je geen idee in welke richting je wilt solliciteren, denk er dan aan dat je rijbewijs (en eventuele eigen auto) veel deuren opent.

3.Wees jezelf
Solliciteren is de kunst van het jezelf zijn. Zowel jij als je werknemer heeft er niks aan als je bij je indiensttreding opeens níet in een strak pak door de gangen loopt. Oftewel: wees geen andere versie van jezelf. Vanzelfsprekend kleed je je correct voor het eerste gesprek, maar denk eraan dat je hier veel uurtjes door gaat brengen en dat je zo veel mogelijk jezelf moet kunnen zijn.

4.Speel geen toneelstukje
Dat geldt ook voor je verbale communicatie. Ga niet opeens een andere toon aanslaan als dat je normaal gesproken doet. Je eigen jargon is goed genoeg. Als er geen genoegen wordt genomen met het verhaal dat jij vertelt, is deze werkgever andersom ook geen geschikte partner voor jou. Op den duur word je er ongelukkig van als je de hele dag een toneelstukje op moet voeren.

5.Leg de nadruk op mogelijkheden
In veel gevallen kiezen werkgevers voor personeel dat waarschijnlijk goed in de groep ligt en al veel werkervaring heeft, ook als diegene niet over de vereiste papieren beschikt. In de praktijk is veel te leren. Schrik niet terug van de eisen die bij een vacature staan, leun op je werkervaring en je eigen kwaliteiten en hou in je achterhoofd dat niet geschoten altijd mis is.

(Partnerbijdrage)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin