Verzekeringen die je als zzp’er niet mag vergeten

(Foto pr)

Sta je op het punt om als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag te gaan? Dan moet je ervoor zorgen dat je alles goed geregeld hebt. Eén van de zaken die je niet moet vergeten is het afsluiten van de juiste verzekeringen. Omdat er (nog) geen verplichte verzekeringen zijn voor ondernemers, zijn er zzp’ers die zich helemaal niet verzekeren. Zonde, want dit kan uiteindelijk grote gevolgen hebben, zowel zakelijk als particulier. Reden genoeg om jezelf en je bedrijf goed te verzekeren voordat je als zzp’er aan de slag gaat. Maar welke verzekeringen sluit je af? Je leest het hier!

Aansprakelijkheidsverzekering
Een eerste verzekering die je niet moet vergeten is een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp. Hiermee verzeker jij je tegen schade waar je volgens de Nederlandse wet aansprakelijk voor bent. Je hoeft de kosten die hierbij komen kijken dan niet zelf te betalen. Je bent niet alleen verzekerd voor schade die je zelf aanricht tijdens het werk, maar ook voor schade die ontstaat door producten die je maakt, levert of importeert. Voor veel zzp’ers volstaat een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, maar dit is niet altijd het geval. Heb je een belangrijke stem in grote projecten of adviseer je anderen? Breid een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dan uit met beroepsaansprakelijkheid. Je bent dan ook verzekerd voor schade door een beroepsfout of verkeerd advies.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering
Als zzp’er acht je de kans waarschijnlijk klein dat je betrokken raakt bij een conflict. Je bent zelf immers overal bij betrokken. Besef je alleen wel dat een ongeluk in een klein hoekje zit. In jouw ogen doe je misschien niets verkeerd, maar volgens een klant of leverancier misschien wel. Hierdoor kan er uiteindelijk een conflict ontstaan. In dat geval is het handig om juridische hulp in te schakelen. Dit kost alleen behoorlijk wat geld. Met een rechtsbijstandverzekering voorkom je dat je zelf opdraait voor deze kosten. Ben je particulier verzekerd voor rechtsbijstand? Dan betekent dit niet automatisch dat je deze ook voor je bedrijf kunt gebruiken. Als ondernemer moet je namelijk een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Eén van de belangrijkste verzekeringen voor zzp’ers is de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Hiermee ben je namelijk verzekerd van inkomsten als je arbeidsongeschikt bent. Het nadeel van een AOV is alleen dat hij behoorlijk duur is. De premie stijgt bovendien mee met jouw leeftijd, waardoor de verzekering alsmaar duurder en duurder wordt. Toch is het niet verstandig om deze verzekering links te laten liggen. Als je arbeidsongeschikt raakt en hier niet voor verzekerd bent, heb je namelijk geen recht op een uitkering. Je bent in dat geval volledig aangewezen op jouw eigen vermogen. Je kunt het waarschijnlijk wel een paar maanden uitzingen, maar als je langer arbeidsongeschikt bent kun je in de problemen komen.

Bedrijfsschadeverzekering
Onverwachte gebeurtenissen als een brand, storm of inbraak kunnen ervoor zorgen dat jouw bedrijf (deels) stil komt te liggen. Wanneer het lang duurt voordat je weer aan de slag kunt, komt er een behoorlijke tijd geen geld binnen. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat je in de financiële problemen komt. Een bedrijfsschadeverzekering kan je helpen dit te voorkomen. Dergelijke schade wordt namelijk gedekt als je deze verzekering afsluit. Dit geldt overigens ook voor eventueel misgelopen winst. Extra bijkomstigheid is dat je tijdens de herstelfase van je bedrijf verzekerd bent van inkomsten als je een bedrijfsschadeverzekering afsluit.

(Partnerbijdrage SM)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin